Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Sokak kedvenc hónapja a nyár, melynek forró napjait nem mindig könnyű elviselni, de kétségkívül ez a legkönnyedebb és leginkább élménydús évszak mind közül. Finom gyümölcsök, hűsítő italok, egész évben várt nyaralások, a családdal töltött minőségi idő, bulik és barátok, erről szól a nyár. A kert fontos színtere minden otthonnak, ezért érdemes nyáron különlegesen széppé varázsolni, erre mutattunk is már praktikákat a Mécsesáruház olvasóinak. Most a beltérre fókuszálunk, és néhány olyan ötlettel kedveskedünk Önöknek, melyek segítségével könnyedén tudnak otthonukba igazi nyári hangulatot varázsolni.

Nincs nyár baráti összejövetelek, sütögetések és nagy szülinapi bulik nélkül. Mindehhez pedig kétségtelenül a legjobb hely saját otthonunk udvara, ahol van hely a gyerekeknek szaladgálni, friss levegőn lehetünk, és jókat ehetünk családunkkal, barátainkkal. Ha Ön is tervez kerti partit rendezni a közeljövőben, tartson a Mécsesáruházzal, lesse el legjobb ötleteinket!

Végre küszöbön a nyár, amit már annyira vártunk, hiszen jó időben ki lehet ülni a teraszra vagy a kertbe, indulat a tábortűz- és grillszezon, jöhetnek a romantikus, csillagnézős éjszakák és az otthoni, udvarra tervezett baráti beszélgetések. Mindehhez pedig hangulatos és látványos dekoráció illik, aminek éke lehet az úszógyertya. Az úszógyertya legnagyobb előnye, hogy segítségével igazi nyarat idéző, vízparti hangulatot tudunk teremteni bármilyen környezetben. Vidám, romantikus vagy éppen elegáns dekorációra lenne szükség? Úszógyertyával mindez lehetséges, mutatjuk, hogyan!

A hosszan tartó bezártság mindenkit megvisel. Ami télen, a hideg és zord hónapok során még elviselhetőbb volt, az most a tavasz és a meleg idő beköszöntével hirtelen egyre kibírhatatlanabb kezd lenni. A vírus azonban nincs tekintettel az emberek érzéseire, ezért kénytelenek vagyunk mi kitalálni valamit, amivel kicsit könnyebben átvészeljük a bezártságot. A Mécsesáruház most néhány hangulatjavító ötlettel szeretne kedveskedni olvasóinak.

Végre megérkezett a sokak által várt tavasz, vele együtt az első nagy tavaszi ünnep, a húsvét. Ideje ünnepi ruhába öltöztetni otthonunkat, és néhány ötletes kis dísszel igazi nyusziváró hangulatot varázsolhatunk belső tereinkbe. Ami biztos, hogy gyertya minden mennyiségben kerülhet a polcokra, asztalokra. De vajon mi mással lehetne dekorálni? A Mécsesáruház idén is szuper ötletekkel örvendezteti meg kedves olvasóit, tartson velünk, lesse el őket!

Az új esztendőt rögtön egy izgalmas lakberendezési cikkel indítottuk januárban, amelyben bemutattuk az idei lakberendezési trendeket. Most, e heti cikkünkben folytatjuk a listát, sorra vesszük, mit érdemes szem előtt tartanunk, ha komolyabb lakásfelújításba vagy netán új otthon keresésébe és berendezésébe fogunk. A Mécsesáruház nem csak gyertyák széles választékát kínálja kedves megrendelőinek, hanem mindig naprakész információkkal szolgál a legújabb trendekről. Tartson velünk, legyen tisztában a legújabb irányzatokkal, így megtudhatja, miben érdemes gondolkodni, ha belső térről van szó!

Mit hozott nekünk az új esztendő? Az aggodalmakkal teli óév után az új év sem indul sokkal könnyebben, ennek ellenére nem szabad engednünk, hogy mindenre rányomja a bélyegét. Akik most vásárolnak ingatlant, vagy komolyabb otthonfelújításban, átrendezésben gondolkodnak, azok rögtön szembe találjak magukat számos izgalmas kérdéssel. Milyen színek, formák és milyen stílus uralja idén a lakberendezési piacot? Hiszen ami divatos, az lesz leginkább elérhető az üzletekben is, ezért jó, ha van sejtésünk arról, mire számíthatunk. A Mécsesáruház e heti cikkében 2021 lakberendezési trendjeit mutatja be, tartson Ön is velünk! Egy biztos, gyertya idén is kelleni fog, mégpedig jó sok!

Tagadhatatlanul közeleg a karácsony, az év legszebb és legmeghittebb ünnepe, még ha idén le is kell mondanunk a nagy családi összejövetelekről. Ami biztos, hogy ünnepi vacsora, karácsonyfa, sok gyertya, ünnepi fény és szeretet lesz. Mindezek mellett sajnos a jelenlegi extrém helyzet sok türelmet igényel mindenki részéről, és bizony elkél majd némi hangulatjavító is, hiszen sokan kénytelenek lesznek a szeretteiktől távol tölteni az ünnepeket. A Mécsesáruház ezért idén karácsonyi érdekességekkel szeretné meglepni kedves olvasóit, melyek között biztosan akad olyan, amivel tudunk újat mondani, és olyan is, ami mosolyt csal mindenki arcára.

Közeleg a hideg tél, amikor sokan beszorulnak otthonra, mert a rossz időben kevesebb a kültéri program, hosszan tartó öltözködés előz meg minden kimenetelt, ezért nincs is kedvünk annyira kimozdulni. Ilyenkor nagyobb hangsúlyt kap otthonunk hangulata, hogy rend és tisztaság legyen, és hogy legyenek szemet gyönyörködtető apróságok a lakásban, amikre jó ránézni. A másik klasszikus probléma a téli melankólia, ami ellen nem könnyű védekezni. A Mécsesáruház e heti cikke elsősorban azokhoz szól, akik szeretnek egy kicsit kézműveskedni, valami szépet alkotni. Ez ugyanis a lehető legjobb módja a melankólia elűzésének – alkotni valami szépet, amiben aztán hetekig gyönyörködhetünk.

Azt mindenki tudja, hogy október vége, november eleje a hallottainkról való megemlékezés ideje, ilyenkor illik ellátogatni elhunyt szeretteink sírhelyéhez és virággal, koszorúval, mécsesekkel megemlékezni róluk. Azt már kevesebben tudják, hogy melyik napon van Mindenszentek napja és melyik a halottak napja, illetve mikor tartjuk a hazánkban is egyre népszerűbb halloweent. Mikor állítsuk fel a töklámpást, és egyáltalán, miről is szól ez a bolondos ünnep? Ezeket a témákat járja most körül a Mécsesáruház, tartson velünk, öntsünk együtt tiszta vizet a pohárba!

Klasszikusra vágyik? Henger gyertya a legjobb választás! Ha gyertyáról van szó, akkor pedig csakis a Mécsesáruház. Korábbi cikkeinkben már bemutattuk a Mécsesáruház gazdag kínálatának egy részét, most pedig folytatjuk a sort, és a henger gyertyákat vesszük górcső alá. Gondolta volna, hogy egyetlen jól megválasztott gyertyával olyan dekorációt tud készíteni asztalára, polcára vagy szekrényére, ami az egész szoba éke lesz? A lakberendezők időről időre felfedezik a gyertyák és a fény adta végtelen lehetőségeket, érdemes tehát nekünk is odafigyelni rájuk, hiszen kis anyagi befektetéssel nagyon látványos eredményeket lehet elérni. Ami mindig jó választás, és amivel lehetetlen mellélőni, az a hangsúlyos henger gyertya. A henger gyertyák egyszerűek, időtállóak és nagyon sokféleképpen alkalmazhatóak.

Előző cikkünkben a Mécsesáruház széles gyertyakínálatát kezdtük el sorra venni, kedves olvasóink megtudhatták, mely gyertyákat soroljuk a klasszikus kategóriába, melyiket milyen alkalomra érdemes választani, és milyen széleskörű kínálattal várjuk kedves megrendelőinket. Ezen a héten folytatjuk a bemutatók sorát, sorra vesszük a különleges formájú gyertyákat. Tartson ismét velünk, ne feledje, ha gyertyáról van szó, a Mécsesáruháznál a legjobb helyen jár!

Írtunk már a legromantikusabb gyertyaillatokról és a legnépszerűbb színekről, legújabb cikkünkben pedig a klasszikus gyertyaformákat vesszük sorra. Mivel a gyertya nem pusztán fényforrás, hanem akár ajándéktárgy vagy lakásdekoráció is lehet, nagyon fontos az alakja, hiszen általában olyat választunk, ami illik otthonunk berendezéséhez, az alkalomhoz vagy éppen a hangulatunkhoz. E havi cikkünkben bemutatjuk a klasszikus gyertyaformákat a ceruza gyertyától a gömb gyertyán át a szív alakú gyertyáig. Most megtudhatja, melyiket érdemes választania, ha lakását szeretné hangulatosabbá tenni.

Bizonyára Ön is ismeri az érzést, amikor hirtelen elkezdi zavarni, hogy otthonában nincs minden a helyén, kevés a belső tér, túl sötétek a színek, nem elég vidámak a falak, a textilek, stb. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy álmaik házában vagy lakásában élhessenek, ezért óhatatlan, hogy időnként elöntse az embert a búskomorság, amiért annyi mindent kellene cserélni, jobbá és szebbé tenni, miközben minden olyan drága. Lehetetlennek tűnő vállalkozás saját belső tereinket kellemesebbé tenni? Nem! A Mécsesáruház most néhány hasznos lakásvidámító tippel szeretné segíteni kedves olvasóit. Mindjárt itt a nyár, vidám színekre, pakolásra, rendezkedésre fel!

A gyertyák népszerűsége évtizedek óta töretlen, évről évre több gyertya fogy az egész világon, mind több ember fedezi fel magának a gyertyagyújtás örömét. A jelenlegi helyzetben, amikor sokan kényszerű „szobafogságban” töltik napjaikat, és szinte mindenki aggódik az egészségéért, a szeretteiért és a jövőjéért, talán még jobban felértékelődik az a vigasz és megnyugvás, amit egy gyertya apró lángja tud nyújtani. Ennek kapcsán összeszedtük, miért is szeretjük annyira a gyertyákat és mécseseket.

Az ember természeténél fogva vágyja a világosságot, a fényt, a meleget. Volt idő, amikor az életben maradáshoz volt szükség a tűzre, mert egyetlen fény- és hőforrásként szolgált a sötét éjszakák során, nélküle az élet is kihunyt volna. Mára az egész világ megváltozott. A tűz lángja mostanra jórészt elveszítette eredeti funkcióját, sokkal inkább esztétikai szerepet tölt be a kényelmes háztartásokban. Ezzel a nagy fordulattal együtt szinte teljesen kihalt egy gyönyörű mesterség, a gyertyaöntők és a gyertyamártók munkája. Feleslegessé vált, hiszen óriási gyárakban nagy tömegben készülnek a gyertyák, semmilyen kézi munkát nem igényelnek. Mindemellett a mai napig megdobban az ember szíve, ha kézműves gyertyát fog a kezébe, hiszen az teljesen más – lelke van. A Mécsesáruház egy romantikus és egykor nélkülözhetetlen szakma titkos világába kalauzolja most kedves olvasóit. Tartson velünk, ismerje meg a fény őrzőinek titkait.

Eddig meg sem fordult a fejében, hogy az idei Valentin-napot megünnepelje kedvesével? Próbálja meg emlékezetessé tenni szerelme számára! Nem kell nagy felhajtásra gondolni, sokszor egy kis odafigyelés, kedveskedés is elegendő ahhoz, hogy szép emlékeket szerezzünk. A Mécsesáruház ismét segít kedves olvasóinak, ötleteket adva egy igazi meglepetéshez. Mécseseket, gyertyákat, vörös rózsákat elő, készüljünk a Valentin-napra!

Ásványokkal a lelki békéért című cikkünkből megtudhatták azokat a fortélyokat, amelyek elengedhetetlenek, ha ásványvásárlásra adjuk fejünket. Sőt mi több, ásványgyűjtésre, hiszen aki megvesz egyet, az ritkán tud megállni, és egyszer csak arra eszmél, hogy kész gyűjteményt állított össze belőlük, a karkötők pedig úgy sorakoznak egymás mellett a polcon, mint a kis mécsesek a dobozban. Tartson ön is a Mécsesáruházzal, és induljon a börze, ahol kiválaszthatja az Önnek legjobban tetsző ásványt és annak varázserejét.

Advent, ádvent vagy úrjövet. Az utóbbi elnevezés mára szinte teljesen kikopott a használatból, pedig korábban ez is jelölte azt a négy héten át tartó időszakot, amikor készülünk a karácsonyra. A keresztény kultúrkörben adventi időszaknak nevezzük a karácsony napját, december 25-ét megelőző négy hetet, mely során minden vasárnap meggyújtunk egy-egy gyertyát a koszorún, és ez idő alatt felkészülünk a meghitt karácsonyra. Tartson Ön is a Mécsesáruházzal, ahol óriási gyertyakínálattal várjuk megrendelőinket, és tudjon meg érdekességeket az adventi koszorúról!

Az ősz sokak kedvenc évszaka, a vele érkező hűvös idő ellenére sokat lehet benne gyönyörködni. Természetes igénye az embernek, hogy a változások, melyeket észlel közvetlen környezetén, megjelenhessenek a belső terekben is, ezért van az, hogy ősszel szeretünk narancssárga, sárga és barna színű dekorációkat vásárolni, szeretünk ilyen színű ruhadarabokba bújni, és szinte minden nő vesz ilyentájt magának valami finom meleg holmit, amibe majd belebújhat a hűvös reggeleken és estéken. És persze a gyertyák is előkerülne, mindenféle formában – a kicsi mécsesektől kezdve a tömbgyertyákig. A Mécsesáruház ezen a héten öt olyan őszi dekorációs ötlettel szeretne kedveskedni olvasóinak, melyek segítenek meglátni a szépséget a hűvös idő okozta nehézségek ellenére, és amelyek segítenek ráhangolódni erre a csodálatos évszakra.

Ásványokkal a lelki békéért című cikkünkből megtudhatták azokat a fortélyokat, amelyek elengedhetetlenek, ha ásványvásárlásra adjuk fejünket. Sőt mi több, ásványgyűjtésre, hiszen aki megvesz egyet, az ritkán tud megállni, és egyszer csak arra eszmél, hogy kész gyűjteményt állított össze belőlük, a karkötők pedig úgy sorakoznak egymás mellett a polcon, mint a kis mécsesek a dobozban. Tartson ön is a Mécsesáruházzal, és induljon a börze, ahol kiválaszthatja az Önnek legjobban tetsző ásványt és annak varázserejét.

Az élet szerves része a halál és a halottainkról való gondolkodás. Mindegy hol élünk vagy milyen szokásrendszer mentén tudunk megemlékezni, van egy erő, ami mindenkit összeköt: a távol lévő szeretteink hiánya és az emlékükkel való továbbélés. Univerzális közös pont ez, ami minden embert összefűz, függetlenül attól, hogy a világ mely táján él. Ami viszont különbözik, az a megemlékezés módja. A Mécsesáruház.hu a közelgő halottak napját veszi górcső alá ebben a bejegyzésben, körbevezeti kedves olvasóit a világ olyan vidékein, ahol a mi kultúránktól eltérően nem a szomorkodásé a főszerep, hanem a hangos és boldog ünneplésé. Tartson Ön is velünk, ha kíváncsi rá, hogy a virágcsokrok és a gyertyagyújtás mellett egyes népek hogyan vesznek búcsút elhunyt szeretteiktől.

De mi is az a hygge? A boldogságra, a meghitt percekre mindenki vágyik, mi magyarok sajnos nem állunk túl jól az elégedettségi versenyben, híresen komor népség vagyunk, nem így a dánok. Mije van a dánoknak, ami nekünk nincs? Sok egyéb mellett a hygge, ami az elégedettség és a tartós jókedv forrása. Tartson a Mécsesáruházzal, ha Ön is szeretne elégedettebb életet élni és kíváncsi ennek titkára!

Az elmúlt években reneszánszát éli az ásványimádat, lépten-nyomon ásványkarkötőkbe, amulettekbe boltunk, ami már túlmutat a korábbi években terjedő, csupán esztétikai funkciót betöltő csecsebecséken. Míg néhány évvel ezelőtt vásárokon felbukkanó különleges, szép kis köveknek hittük őket, a természet kincseinek, amikben gyönyörködhetünk az idők végezetéig, mára ez sokkal több lett, az ásványoknak gyógyító funkciót tulajdonítanak, és számos jótékony hatással ruházzák fel őket.

Sokan vélik úgy, hogy a virágtartás hasonló a kisállattartáshoz. Ahogyan egy kutyáról vagy macskáról, az otthonunkba befogadott virágokról is gondoskodnunk kell, ügyelnünk kell azok fényigényére, vízigényére, hogy megfelelő tápanyaghoz jussanak, és kapjanak elegendő törődést, szeretetet. Számos kutatás bizonyítja, hogy azok a cserepes növények, amelyek rendszeresen kapnak pozitív megerősítést és kedves szavakat, sokkal jobban fejlődnek, mint azon társaik, akik goromba szavaknak vannak kitéve. A növények tehát élnek, és ez bizony felelősség. Mit tehet az, aki sokat utazik, ezért nem tud az otthonában élő növényekről megfelelően gondoskodni, aki esküvőjére időtálló és soha el nem hervadó virágdekorációt álmodott meg, aki szeretne a temetőbe vinni egy szép csokor virágot a mécsesek mellé, de sajnálná, ha egy nap után máris elhervadna? Ezen a héten a Mécsesáruház.hu a selyemvirágok és művirágok izgalmas történetét igyekszik körbejárni. Tartson velünk Ön is, ha érdekli, mikortól léteznek ezek az időtálló szépségek.

Sok párkapcsolatban jelent problémát, hogy nincs elegendő kettesben töltött minőségi idő, hiányoznak a romantikus percek, a meghittség. A házasságok még veszélyeztetettebb kategóriába esnek, hiszen onnantól kezdve, hogy megtaláltuk életünk párját és elköteleződtünk mellette, egy idő után kisebb a motivációnk arra, hogy megadjuk neki mindazt, amit előtte, a friss szerelemmámoros, udvarlós időszakban. Gyerekekkel pedig még nehezebb mindez, hiszen a családok szinte mindig időhiányban szenvednek. Ez pedig sokszor váláshoz vezet, melynek mértéke tragikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben Magyarországon is. Van azonban megoldás! Mint mindig, a megelőzés most is a leghatékonyabb fegyver. Addig kell őrizni a gyertya lángját, amíg ég, erre pedig szerencsére léteznek különböző okos, jól bevált praktikák. Az egyik közülük az illatok segítségül hívása, aminek nem csak a tusfürdők és a parfümök esetében van jelentősége, hanem a hálószoba romantikussá tételében is. A Mécsesáruház most bemutat Önöknek tíz olyan illatot, ami jó szolgálatot tehet a hálószobában.

Számos kutatás bizonyította, hogy több probléma van azokkal a gyerekkel, akik fáradtak, akik nem pihennek az életkoruknak megfelelő mennyiséget, és akik túl későn alszanak el este. Az alvás nélkülözhetetlen, mert ilyenkor dolgozza fel a kicsik agya a napközben őket ért ingereket és információkat, ilyenkor vésődnek be a szerzett tapasztalatok. De vajon csak a gyerekek agya működik így? Nem, a felnőtteknél pontosan ugyanez a helyzet, ezért nekünk is rendkívül fontos, hogy jól aludjunk. Előző blogcikkünkben már adtunk néhány tippet a pihentető alváshoz, most pedig folytatjuk a sort!

Az emberek életében rendkívül fontos a pihentető alvás, hiszen alvás közben tud testünk, elménk és lelkünk megpihenni, kikapcsolni és feltöltődni a másnapra. Jó esetben. Rossz esetben viszont csak forgolódunk az ágyban, gyötörnek az aggodalmak, rágódunk a még meg nem oldott problémáinkon, előre eltervezzük a következő tíz évünk minden percét, és hiába érünk a végére, még akkor sem jön a várva várt álom. Nagy baj ez, hiszen ha túl nehezen alszunk el, akkor utána az alvás nem lesz pihentető, és reggel úgy ébredünk, mint akit összevertek. Sajog mindenünk, fáj a fejünk, émelygünk. Hullafáradtan pedig képtelenek vagyunk újult erővel belekezdeni a napba. A Mécsesáruház néhány jól bevált ötlettel szeretné segíteni olvasóit, hogy a jó alvás ne csak álom maradjon.

Nyári születésű gyereknek lenni az egyik legjobb dolog a világon, hiszen a szabadban tartott szülinapi zsúroknál nincs jobb életérzés. Jó levegő, sok barát, nagy terek, lehet hangoskodni és bulizni, lehet a szabadban enni, koszolni, pancsolni, ahogyan azt minden gyerek szereti. De mitől igazi egy gyerekzsúr? A Mécsesáruház ezen a héten összegyűjtötte, mi mindenre ügyeljen egy szabadtéri gyerekzsúrt szervezni készülő bátor szülő.

Az anyák napja világszerte ismert és ünnepelt esemény, eredete egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor Rheát, az istenek anyját, és vele együtt minden édesanyát ünnepeltek. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt emlékezett meg először az édesanyákról, majd három évre rá már hivatalos iskolai és nemzeti piros betűs ünneppé vált. Az édesanyák köszöntésének napja eltérő minden országban, hazánkban május első vasárnapjára esik. Ha Önnek is jól jönne néhány ötlet, a Mécsesáruházra most is számíthat!

Évtizedeken keresztül harcoltak az emberek a lakásokban keletkező párával, ami a főzés, a tisztálkodás és a teregetés során keletkezett, páraelszívó készülékek sokasága született a probléma megoldására. A páramentesített 21. századi lakások, a padlófűtéssel és a szuperül záródó műanyag ablakokkal azonban új feladatot hoztak magukkal: most már túl kevés a pára. Kevés a szervezet számára szükséges jótékony vízgőz. Korábbi blogcikkünkben már írtunk arról, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése érdekében a kellő mennyiségű pára, most pedig szeretnénk bemutatni mi is az a diffúzor, ennek az új keletű problémának a megoldására létrehozott kis eszköz.

Mit tehetünk, ha fáj a fejünk, ha eldugult az orrunk, ha csúnya sebet fedezünk fel a testünkön? Sokan gyógyszerészhez vagy orvoshoz fordulnak ilyenkor, mások pedig a természet adta lehetőségeket veszik sorra. A Mécsesáruház blogján írtunk már korábban az illatok varázserejéről és a legnépszerűbb illatokról, most e heti cikkünkben kedves olvasóinkat az illatok gyógyító világába kalauzoljuk, ahol megtudhatják, hogyan tud az emberi test illóolajok segítségével regenerálódni.

Legutóbbi blogbejegyzésünkben bemutattuk kedves olvasóinknak, hogyan készíthetnek minikertet otthon, saját kezűleg. A nagy sikerre való tekintettel e heti cikkünk az úszómécsesek világába kalauzolja Önöket – ezúttal a vízikerteké a főszerep! Ha imádja a vizet, régi álma egy kis tavacska megépítése, de erre nincsenek meg a lehetőségei, a legjobb megoldás a vízikert! Elkészítése nem bonyolult, ha sikerrel járt a minikert építéssel, ez már csak gyerekjáték lesz. Ha elszalasztotta kipróbálni, most még nem késő, a kettőt egyszerre megálmodni a legjobb döntés!

A tavasz beköszöntével mindannyian vágyunk a szabadba, a friss levegőre. A kertészkedés az egyik legmegnyugtatóbb időtöltés, szerencsés az, akinek saját kertje van, így napról napra szemtanúja lehet a természet csodálatos körforgásának. Mit tehet az, akinek nincsen se kicsi, se nagy kertje, csupán egy erkély vagy talán csak szobai körülmények állnak rendelkezésére? Aggodalomra semmi ok, már erre is léteznek nagyszerű és szemet gyönyörködtető megoldások: a minikertek. Tartson a Mécsesáruházzal, ha Ön is szeretné megtudni, hogyan álljon neki az elkészítésének!

Mindannyian ismerjük a téli melankólia nevű jelenséget, amikor semmihez nincs kedvünk, csak behúzódni egy sötét zugba, még lámpát se szívesen gyújtunk ilyenkor, legfeljebb csak gyertyát vagy mécsest, és várjuk, hogy elvonuljon végre a soha véget nem érő tél. A jó hír az, hogy eddig még mindig elvonult, tehát jó esélyünk van rá, hogy az idei év sem telik el tavasz nélkül. A még jobb hír pedig az, hogy léteznek jól bevált módszerek a téli melankólia elűzésére, és ezeket most be is mutatjuk.

A tél számtalan megoldandó problémát vet fel mindenki életében, hónapról hónapra meg kell küzdenünk a makacs vírusokkal, a soha véget nem érő orrfolyással, az orrvérzéssel, a viszkető bőrrel – vagyis a lakásunk kiszáradt levegője okozta számtalan problémával, melyet az álladó fűtés okoz. A száraz levegő árt a növényeknek, szárítja a nyálkahártyánkat, ezért torokfájással ébredhetünk minden reggel, és nehezebben birkózunk meg a kórokozókkal. Szerencsére van megoldás, néhány apró trükkel gondoskodhatunk otthonunk páratartalmának biztosításáról. A mai modern világban, ahol már sok mindent gépek végeznek el helyettünk, természetesen feltalálták a párásító készülékeket is, melyekből létezik meleg, hideg és ultrahangos verzió. Ezek hatékonysága vitathatatlan, de léteznek egyszerűbb megoldások is, amelyek egy kis odafigyeléssel kellemesebbé tehetik lakásunk levegőjét.

Előző blogbejegyzésünkben felsoroltunk öt olyan dolgot, amit érdemes mindenkinek megfogadnia a 2019-es évre. A lista eddig kissé gyakorlatias volt, ám nem feledkezünk meg a lelki egyensúlyról sem, hiszen az ép lélek legalább annyira fontos, mint az ép test. Reméljük, kedves olvasóink között akadnak olyanok, akik már el is indultak a tudatosabb élet útján, mi pedig szeretnénk még néhány ötlettel segíteni ezt a folyamatot.Előző blogbejegyzésünkben felsoroltunk öt olyan dolgot, amit érdemes mindenkinek megfogadnia a 2019-es évre. A lista eddig kissé gyakorlatias volt, ám nem feledkezünk meg a lelki egyensúlyról sem, hiszen az ép lélek legalább annyira fontos, mint az ép test. Reméljük, kedves olvasóink között akadnak olyanok, akik már el is indultak a tudatosabb élet útján, mi pedig szeretnénk még néhány ötlettel segíteni ezt a folyamatot.
6. Adjunk időt magunknak!

Az emberek ősidők óta vágynak a misztikumra, igényünk van arra, hogy időnként felfedezzünk egy kis varázslatot közvetlen környezetünkben, hogy megálljunk egy pillanatra és eltűnődjünk azon, vajon kik vagyunk, és merre tartunk. Különösen aktuális téma ez az új esztendő elején, amikor már mindenki túl van a múlt év lezárásán, és izgatottan várja, mit hoz neki a jövő. Sokan hiszik, hogy az új év új fogadalmakat kíván, mert minden évben meg kell próbálnunk kicsit tudatosabbnak, egészségesebbnek, kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak lenni. Íme, öt dolog, amit érdemes mindenkinek megfogadnia a 2019-es évre!

Előző blogbejegyzésünkben a kétségbeesett és tanácstalan férfiakon igyekeztünk segíteni, akik még sehogyan sem állnak a karácsonyi ajándékok beszerzésével. Most viszont a férfiakat vesszük górcső alá, és a nőknek igyekszünk némi támpontot adni. Bár a nők híresen sietősek ebben a témában, és legtöbbjük már régen meg is vette a kiszemelt ajándékot, biztosan akadnak olyanok, akik úgy érzik, idén fogalmuk sincs, mit ajándékozzanak. A Mécsesáruház csapata minden erejét a témának szentelte, és jobbnál-jobb ötleteket szeretne most megosztani kedves olvasóival!

Közeleg az év legszebb és legmeghittebb ünnepe, amikor a nagy családi vacsorák után a karácsonyfa alatt ülve kinyílnak az ajándékdobozok. Ugye Ön is elkezdett már gondolkodni, hogy mit fognak kapni szerettei? Ha nem, pánikra semmi ok, még van bőven idő karácsonyig, és mint mindig, a Mécsesáruház csapatára most is számíthat! Összeültünk és kieszeltünk néhány nagyszerű ajándékötletet, mellyel a tanácstalan férfiakat és nőket szeretnénk segíteni. Eheti cikkünkben a nőké a főszerep, de ígérjük, a férfiakra is gondolni fogunk!

Minél kevesebbet tudunk valamiről, az annál félelmetesebb. Ugyanakkor annál izgalmasabb is. A túlvilág talán az egyik legvonzóbb „ismeretlen”, ami ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Sokan hisznek a létezésében, sokan azonban elutasítják még a lehetőségét is. Igazságot tenni nem lehet, nem is érdemes, elvégre mindenki maga választhatja meg, hogy miben hisz. Annyi azonban bizonyos, hogy aki úgy dönt, megpróbál kapcsolatot teremteni a „másik oldallal”, annak nem kell vakon belevágnia a kalandba, az évezredek során ugyanis számos módszer és fortély került be a szellemidézés nagykönyvébe, amelyekkel állítólag megidézhetőek a túlvilág lakói.

Miről ismerni meg a telet? Sokan azonnal rávágják, hogy a hóról és a hidegről, de ha jobban belegondolunk, legalább ilyen elmaradhatatlan kísérője a téli hónapoknak a gyertyák fűszeres illata és lángjuk otthonos fénye. Aligha akad olyan ember, aki ne gyújtana gyertyát az ünnepek közeledtével és ne szeretné, amikor szobáját átjárja az égő gyertya meleg fénye. Íme, néhány érdekesség, amit talán még a legrutinosabb gyertyahasználók sem ismernek!

Akik fenntartható módon szeretnének élni és környezettudatosak akarnak lenni, azok számára rendkívül sok apró ötlet létezik, amivel csökkenthetik az otthoni háztartási hulladék mennyiségét. Eheti blogbejegyzésünkben a megmaradt gyertyákat vesszük górcső alá. A kukába dobás helyett a maradék viaszt számtalan módon fel lehet használni, az ünnepi dekorációtól kezdve az otthoni javításokig. Nézzünk néhányat ezek közül!

A halál ugyanúgy az élet természetes része, mint a születés. Aki egyszer megszületik, az meg is hal, az élet körforgásának két végpontját senki sem kerülheti el. Mivel elkerülhetetlen, mindenkit érintő és meglehetősen misztikus dologról van szó, nagy szükség lenne arra, hogy minden ember meg tudja érteni, el tudja fogadni és fel tudja dolgozni szerettei és saját halálát. Az elbúcsúzásnak, az egyénre szabott gyászidőnek és a gyászfeldolgozásnak kulcsszerepe van ebben, ahogyan a megemlékezés ünnepének is. A halottak napja, amikor a családok összegyűlnek és közösen emlékeznek meg szeretteikről, az élő virág elhelyezése a sírokon, a szeretettel, az elhunytra emlékezve meggyújtott gyertya lángja mind-mind ezt hivatott segíteni.

Gondolta volna, hogy létezik olyan kutatócsoport a NASA-nál, amelyiknek az a feladata, hogy gyertyákat vizsgáljon? Bizony, nem csak otthon feleségük legújabb mézeskalács illatú szerzeményét, hanem laboratóriumokban, komoly kutatómunkát végezve. Meglepő, igaz? Ha újat mondtunk ezzel, olvassa el előző bogbejegyzésünket, melyben elkezdtük a gyertyás érdekességek felsorolását, és amit eheti bogcikkünkben folytatunk.

A nyár az átalakulások és az átalakítások ideje, végre van idő és lehetőség megvalósítani régóta dédelgetett álmainkat, átrendezni a lakást, felújítani egy-egy helyiséget. Eheti blogcikkünkben a fürdőszobát vesszük górcső alá.

A legtöbb ember számra fontos a szűkebb és tágabb környezete, a hely, ahol éli mindennapjait, lakásának, munkahelyének légköre, lakberendezési tárgyai. Korábbi blogbejegyzéseinkben olvashattak már az illatok varázserejéről, a világszerte évezredek óta hódító legnépszerűbb illatokról és a színek mágikus erejéről. Eheti bejegyzésünkben a formák izgalmas világába kalauzoljuk kedves olvasóinkat.

Aki próbálta már saját maga kifesteni otthonát, az biztosan szembesült azzal a kérdéssel, hogy mennyire fontosak az életben a színek, melyek körülvesznek bennünket. Mennyi örömet vagy bosszúságot tud okozni egy jól vagy egy rosszul megválasztott szín! Végignézzük a színpalettát, órák hosszat gondolkodunk a festékes polcok előtt, mire végre kiválasztjuk a Színt. Ha szerencsénk van, éppen úgy fest majd a falon is, mint a dobozon, és unalmas hálószobánkból hirtelen a ház legszebb, legotthonosabb és legimádottabb helyisége lesz. De biztosan sokan jártak már úgy, hogy megvették sok pénzért például a sóskaramell színű falfestéket, majd a festés végeztével meglepetten tapasztalták, hogy bugyirózsaszínre változott a konyha. Bárkivel megeshet, és ez csak egyetlen példa a mindennapokból, a színek ugyanis végigkísérik az egész életünket.

Korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy mennyire fontosak az emberek életében az illatok, milyen különleges varázserővel bírnak, és mennyire oda kell figyelnünk arra, hogy milyen terméket választunk, amikor ajándékozni szeretnénk valamit, aminek illata van, például egy parfümöt, egy szappant, esetleg egy gyönyörű gyertyát, amitől kellemes illata lesz az egész szobának. Mostani bogbejegyzésünkben azt járjuk körbe, hogy melyek világszerte a legnépszerűbb illatok.

Ha Amerika tüsszent, egész Európa náthás lesz, tartja a mondás, és ez az élet szinte minden területére igaz. Amerikában jól megy a gyertya-biznisz, mi pedig jó európaiak módjára eltanultuk tőlük, és kis hazánkban is újra egyre népszerűbbek a gyertyák. Azt gondolhatnánk, hogy mióta nem gyertyával és petróleummal világítunk, hanem egyre korszerűbb és fényűzőbb világítástechnikai megoldásokat kínálnak nekünk a szolgáltatók, egyre csökken a gyertyák népszerűsége. Ez azonban tévedés, ezért a Mécsesáruház összegyűjtötte a legérdekesebb és legfrissebb gyertyás tényeket az Egyesült Államokból, amelyek szelét a hazai forgalmazók is megérzik.

Aki ismeri Frank Herbert: A Dűne című sorozatát, annak biztosan remélik a könyvben többször visszatérő mottó: „A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet.” Erőteljes mondatok ezek, nem csoda, hogy szinte beleég az agyunkba, hiszen egy sokakat érintő problémára világít rá: szinte mindenkinek vannak a félelem bénító erejéhez kötődő saját élményei. Mindenki fél valamitől, sőt, ezerféle dologtól félünk életünk során, már egészen pici korunktól kezdve.

Végre itt az igazi jó idő! A szabadba kiülős, piknikezős, fagyizós, borozós, barátokkal beszélgetős, virágillatban úszós, fűben fekvős, tábortüzezős, virágültetős, eget nézős, hintázós, gyertyafényben romantikázós – szóval az igazi, kellemes nyár eleji idő, amikor mindent sokkal szebbnek látunk.

Aki olvasta Patrick Süskind A parfüm című könyvét, esetleg látta a belőle készült filmet, annak minden bizonnyal része volt a felismerésben, hogy milyen keveset tudunk az illatok varázslatos erejéről. Az egyszerre elbűvölő és elborzasztó regényben az illatoké és a szagoké a főszerep, melyek annyira megbabonázzák a főszereplő ifjút, hogy egész életében a bennük rejlő varázslatot üldözi, igazi megszállott lesz belőle. Olvasás közben mi magunk is rádöbbenünk, hogy az illatoknak és a szagoknak mennyire fontos szerepe van az életünkben.

Néhány évtizedenként előfordulnak olyan események, amelyek az egész világot megrázzák, és sokan életük végéig emlékeznek rá, hol voltak és mit csináltak abban a pillanatban, amikor meghallották a hírt. Ilyen volt többek között Kennedy elnök meggyilkolása, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás vagy éppen Diana hercegnő váratlan halála. Mivel mindegyik tragédia sokkolta a közvéleményt, ráadásul a mai napig nem tisztázottak a pontos körülmények, legendák és pletykák sokasága született már róluk, és valószínűleg fog is még születni, amíg el nem nyeli őket a feledés homálya.

Tavaly ilyenkor már írtunk a gyertyákhoz kapcsolódó különleges rekordokról és legekről, de akárcsak a gyertyák variációi, az ehhez köthető érdekességek száma is végtelen, ezért ismét összeszedtünk néhány mókás furcsaságot a gyertyák bolygójáról. Lássuk a világ legmagasabb gyertyáit és a hozzájuk köthető történeteket!

Az előző cikkünkben sorra vettük milyen dekorációs elemek lesznek 2018-ban divatosak, mely színekben érdemes gondolkodni, megtudhattuk, hogy a fekete és a fehér erőteljes kontrasztja szerepet kap a menyasszonyi ruhán. Kiderült, hogy létezik pénztárcabarát megoldás az anyagokat illetően, és pompás hatást érhetünk el olyan egyszerű alapanyaggal is, mint a réz. Kiderült, hogy a gyertyák idén is nagyon népszerűek és fontos elemei az esküvőknek, szinte mindenféle típus divatban lesz idén. Most pedig szeretnénk Önöknek bemutatni az esküvői asztalt érintő trendeket!

Még csak az év elején járunk, ám egy gondos menyasszony időben elkezdi kitalálni élete egyik legfontosabb napjának forgatókönyvét, megálmodik mindent töviről hegyire, eltervezi esküvőjének apró részleteit. Így van ez jól, hiszen ez az ő kislány kora óta várt nagy napja, amikor királynőként tündökölhet és megmutathatja legszebb arcát, kifinomult ízlését, ügyességét, kreativitását. Hamarosan beköszönt a tavasz, ideje van a részletek megálmodásának, a dekoráció megtervezésének, a szükséges kellékek beszerzésének.

Az új esztendő elején járunk, lassan de biztosan egyre hosszabbak lesznek a nappalok, rövidülnek az éjszakák. Ezek a korai esti, tavaszt jósló órák remek alkalmat kínálnak arra, hogy elgondolkodjunk, milyen színekkel szeretnénk körülvenni magunkat 2018-ban. Eltervezhetjük az idei frissítő festés árnyalatait, a lakás új berendezését és dekorációit. Nézzük, milyen színek lesznek divatban, mit ajánlanak a vezető lakberendezési magazinok!

Kétféle ember létezik. Az egyik, aki imádja a Valentin-napot, már január végén elkezd gondolkodni azon, mivel lepje meg élete szerelmét, sorra járja a bevásárlóközpontok üzleteit, megveszi a romantikus dísztárgyakat, programokat talál ki és szervez le a nagy napra. Várja, készül rá, élvezi az előkészületeket. A másik viszont utálja a Valentin-napot.

A gyertyafényes báli szezon kellős közepén vagyunk. Mostanra csak dereng az emléke a karácsonynak, a tavasz meg még beláthatatlanul messze van. Pedig kell az öröm, kell a fény ebben a havas tompaságban is… Még jó, hogy a kollektív tudás és a hagyományok pontosan ismerik ezt az emberi vágyat, és meg is teremtik a vigasság lehetőségét. Itt a bálok, táncos mulatságok, a farsangi kavalkád ideje!

Év elején, január első napjaiban megszaporodnak a jövendőt firtató jóslások, a mágikus szertartások, előkerülnek a boszorkánygömbök, régi pergamenek, a gyertyák és mécsesek, hogy biztató vagy elővigyázatosságra intő jeleket mutassanak a halandóknak… Nem ritka ilyentájt, hogy a világhálót is ellepik a nagynevű jósok rejtélyes üzeneteinek értelmezései, rendszerint valami efféle felütéssel: „az új évben…”, „2018-ban…”, „a következő évben…” stb. Ha a sokszor cseppet sem biztató jövőképről olvasgatva hirtelen félelem fogná el, lépjen egyet hátra, és gondolkodjon logikusan! Mert ugyan melyik időszámítás szerinti évekről, melyik új évről, a világ mely felének lakóiról és lakóinak szólnak ezek a jóslatok? Újévből, új évből ugyanis majdnem annyi van ezen a földön, amennyi már gombócból is sok… És, kapaszkodjon meg, ha összeadjuk, még csak nem is a mi év-fordulónkat ünneplik a legtöbben!

Kicsit talán szegényebbek lettünk, mióta a közösségi rítusok, hagyományok nem maguktól értődően működnek a hétköznapjainkban és az ünnepeinkben. Az archaikus-tradicionális, természethez közeli élet egyre inkább megszűnőben van, márpedig sok babona, szokás, jövendőmondó technika vagy gonoszűző praktika éppen azokra a cselekvésekre, helyzetekre épült, amely ezekben a közösségekben még ismert volt. Ma, a szabályozható fűtéssel, non-stop áramszolgáltatással ellátott otthonainkban még az is nehezen érthető, miért lehetett különösen sűrű ideje a babonáknak a téli napforduló körüli hetek időszaka, hogyan kell azt érteni, hogy „nyitva volt a világ kapuja” a démonoknak, gonoszoknak stb…

November elseje óta újra égnek a gyertyák, világítanak a mécsesek, itt is, ott is felgyulladnak a decemberi, ünnepi fények. Sok alkalomra, sokféle helyre és rendeltetésre szánjuk a gyertyákat, és van, hogy nehéz választani, mert a piac óriási kínálata már-már zavarba ejtő gazdagságú. Hogy megkönnyítsük a dolgát, a mecsesaruhaz.hu munkatársaiként összegyűjtöttünk néhány szempontot, amelyeket szem előtt tartva és mérlegelve biztos kézzel választhatja ki azt a gyertyát, mécsest vagy más terméket, amelyre valóban szüksége van.

A gyertyák rajongói november elejétől és ahogy közelít a tél, kicsit jobban örülnek, mint a többiek. Mert ők pontosan tudják, hogy bár hidegebb az idő és sötétebbek a napok, nemcsak a karácsony és a közelgő ünnepi idő teszi mégis kedvessé ezeket a heteket, hanem az is, ha gyertyát, mécsest gyújthatnak… Mindegy, hogy milyet, a választék határtalan…

Híresek gyásza
Sokak számára ismert, milyen legendás, nagy szerelem fűzte össze a két színészóriást: Ruttkai Évát és Latinovits Zoltánt. Aztán a halál elválasztotta egymástól ezt a két embert. Ruttkai Éva pedig regényekbe illő rítust alakított ki, hogy minden nap emlékezzen és emlékeztessen halott szerelmesére. Latinovits halála után minden egyes nap gyertyát gyújtott, az üszkös gyufaszálakat pedig hatalmas üvegkehelyben őrizte. Több ezer fellobbantott gyertyaláng és gyufa tanúságul a halhatatlan szenvedélynek…

A nyár végén két út nyílik az egyszerű, kontinentális éghajlaton élő halandó előtt: 1. siratja az elmúlt időt, a meleget, a hosszú nappalokat és az éles fényeket, a harsány zöldet, begubózik, és megpróbálja átvészelni a következő fél évet tavaszig, vagy 2. kinyitja a szívét, arcát az őszbe fordítja, és hagyja, hogy ez a csodálatos évszak az elmúlásra – és ezzel együtt az élet szeretetére – tanítsa, színeivel elkápráztassa, bölcsebbé tegye…

A keletiek azt mondják, a Legnagyobb Erő, a Legerősebb Erő, melynek elsajátításával mindent le lehet győzni. Mondják, hogy Szeretet Gyökere és Teremtő Erő. Manapság pedig felénk, Nyugaton is egyre többet foglalkoznak vele, és nemcsak a vallásokban, hanem tudományos kutatások során is.
Szeptember 21-e a Hála Világnapja.

Hadd legyen ez egy bátor írás a mecsesaruhaz.hu blogjában. Beszéljünk valamiről, amiről ritkán, vagy nem úgy, ahogyan kellene. A halottakról, az ő napjukról, amiről, végre, be kellene látnunk, hogy legalább annyira a mi napunk is, az élőké…

Közeleg az iskolakezdés. Augusztus 20-a után mintha a Nap is másként sütne, és mintha a levegőnek is más illata lenne… A pihenés után újra itt hát a tanulás ideje! Tudományra fel! A mecsesaruhaz.hu bloghasábjain adtunk már tippeket, hogyan lehet izgalmassá tenni egy fizikaórát gyertyák segítségével, javasoltunk érdekes kísérleteket, és tisztelegtünk letűnt korok tudósai előtt, akik a gyertyák titkait kutatták.

Egy alkalommal már jóslatokba bocsátkoztunk a gyertya jövőjét illetően. Vajon meddig marad még része az ember mindennapjainak? Hogyan változik a felhasználása? Milyen színek, formák, anyagok lesznek a meghatározóak pár év(tized) múlva? Ha valaki szereti őket, ezen a kérdésen el-eltöpreng néha… Ahogyan mi is a mecsesaruhaz.hu-nál…

Ha a gyertyákban gyönyörködünk, vagy gyertyák között válogatunk, a legritkább esetben foglalkozunk vele. Szemügyre vesszük, hogy a gyertya hosszú és karcsú-e, vagy inkább rusztikusan vaskos, hogy milyen az illata, színe, díszítése, kézműves-e vagy tömeggyártott, mártott vagy öntött… És nem is gondolunk rá. Pedig a gyertya lelke ő, tőle függ, hogyan ég majd a láng, elégedettek leszünk-e a gyertya használatakor, vagy bosszankodnunk kell. Kanóc. A legkisebb alkató.

Virágos Szent János,
Éjszakád világos;
Míg előtted leszek,
Tiszteletet teszek,
Csak addig világos,
Légy aztán homályos!

Ha itt a nyár, és könnyebbül a lélek, hosszabbodnak a napok, és nem kell futva a meleg lakásba húzódni, ha végre érdemes szabadságot kivenni, ha az ébredés nem sötét szürkeségre köszönt, és az ablakon kinézni jó már hajnalban is, akkor jön el a teraszok ideje! Kiváltképpen azoknak, akiknek ez a parányi hely jelenti a szabadságot, a levegőt ezekben a szikrázó napokban. Ne legyen az erkély mostohája a lakásnak, ne elégedjen meg annyival, hogy ruhaszárításra vagy lomok tárolására használja! Tegye széppé, élvezze, szeresse!

Feng shui, azaz, ahogyan kevesebben tudják, szél és víz. Mi is ez? Többezer éves hagyomány, a kínai térrendezés művészete. Rendszer. Mesterei arra törekszenek, hogy az ember épített környezetét harmonikus és a yin-yang (női-férfi) energiák szempontjából kiegyensúlyozott hellyé alakítsák. A feng shui a természet szerves részeként tekint az emberre, pszichoszomatikus tényezőinket összekapcsolja a geofizikai (klíma, közvetlen környezet stb.) és asztrális (bolygók, csillagok mozgása) jelenségekkel. Elveivel és azok gyakorlatba ültetésével segít megteremteni a boldogságot és a harmóniát. De nem áll meg ennél. A világ mélyebb összefüggéseinek megértésére és megismerésére buzdít…

Minél mélyebbre merülünk a gyertyák világában, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy ennek az évezredek óta használt eszköznek kimeríthetetlen a története, felfedezendő a kémiája és tiszteletreméltóak a hagyományai. A kutatót éppúgy vonzza a fénye, mint nyári éjjelen az óvatlan pillangót… Aki egyszer megperzselődött a gyertya szerelmétől, nem szabadulhat tőle… Mint mi a mecsesaruhaz.hu-nál.

A mecsesaruhaz.hu blogjának sorain rengeteg szó esett már a gyertya spirituális szerepéről (persze még talán nem elég), a történelméről (és még beszélhetünk is róla), kulturális beágyazottságáról (kimeríthetetlen téma), tudományáról és készítéséről. Nem említettük azonban a gyertyák profán, esetleg tréfás felhasználását, nem beszéltünk még arról, hogyan szolgálja a gyertya az emberi hiúságot és játékos kedvet (is). Április lévén bolondozzunk kicsit ebben a témában!

A húsvétról gyerek fejjel nehéz elképzelni, hogy egyszer majd szebbnek, gazdagabbnak tarthatjuk a karácsonynál. A húsvét megértéséhez és öröméhez több kell, mint az ajándék- vagy angyalvárás izgalma. A húsvét akkor is bőséggel ontja ajándékait, ha semmi kézzel foghatót nem hoz a nyuszi, ha a kertben egyetlen csokitojás sincsen a számunkra. Mert a húsvét az élet győzelme a halál felett, a fény diadala a sötétség felett. Minden élő ujjongása az élet áradó elevensége felett…

Kár lenne annak az elhibázott gondolatnak a csapdájába esni, miszerint a gyertyák ideje a téli ünnepek végeztével lejárt, és legfeljebb a Valentin-napon pislákolnak még a gyertya- és mécseslángok. Bár a gyertyafény legerősebb ideje kétségtelenül a legsötétebb hónapokban van, ilyenkor is bőven találunk hagyományt, rítust, alkalmat, amikor a gyertyák jelenléte nélkülözhetetlen.

Valentin-nap. Az év legromantikusabb ünnepe. Amikor minden a szerelemről, a gyengédségről, az érzékiségről szól; amikor minden, addig gondosan rejtett érzelem bevallható; amikor nem ciki minél nagyobb, vörösebb szíveket hurcolászni a villamoson; amikor a boltok polcairól minden szív alakú praliné elpárolog… És égnek a gyertyák a vacsoraasztalokon, a hálószobákban, a fürdőkádak peremén…

Januárban szeretünk a jövőbe tekinteni, tervezni, sőt jósolgatni, akár mindenféle mágikus praktikával is. A gyertya például alapvető kelléke ezeknek a boszorkányos, jövőt firtató rítusoknak (erről tavaly januárban már írtunk a mecsesaruhaz.hu blogcikkei között). Ritkán gondolunk azonban arra, hogy vajon magának a gyertyának mint világító eszköznek, mint hangulati elemnek vagy mint praktikus fényforrásnak, milyen szerepet szán a jövő…? Eltűnik-e teljesen, vajon a tudománytörténet kutatható alapanyagává válik, vagy még sokáig kíséri az embert? Kicsit töprengjünk el együtt ezen, jósolgassunk gyertyamágia nélkül a gyertyáknak…!

Energiahiány, fáradtság, alvászavar. Szorongás, ingerlékenység, erős sóvárgás minden után, ami édes. Január. Szezonális depresszió. Szépen sorba rendezhető fogalmak, így, egymás után… Tudta, hogy a depresszió világnapja január 23-ra esik? Kutatások szerint a január 22., 23. az év legnyomasztóbbnak megélt, legkellemetlenebb napjai. Könnyű kilátástalan, nyomott hangulatba kerülni; a decembert beragyogó ünnepek mind a hátunk mögött, az év végi pihenés után újra a munkáé a főszerep, a családtagok, barátok kevesebbet jelentkeznek, a hideg és a sötét nem múlik, tán sosem lesz vége… És azt tudta, hogy Magyarországon a lakosság 10-12%-át érinti a téli depresszió névvel illetett tünetegyüttes?

Saját kezűleg. Lehet. Mert a gyertya olyan anyag, amely kezes jószággá válik a gondos, ötletes, kitartó, lelkes, ösztönös, tudatos, ügyesebb vagy kevésbé ügyes kezek alatt is. A karácsony pedig az az ünnep, amely mindennél jobban igényli a gyertyafényt, a befelé forduló elmélyedést, a családdal, gyerekekkel való közös alkotás örömét vagy a saját magunk készítette ajándékokat a fa alá… A mézeskalácssütés mellett talán a karácsonyi dekoráció készítése képviselheti mindezt az értéket az adventi időszakban. Ha pedig karácsonyi dekoráció, akkor gyertya!

A karácsony oly régóta jelen lévő ünnep az emberi kultúra hosszú-hosszú történetében, hogy az eltelt kétezer év alatt számos, részleteiben eltérő hagyomány alakult ki körülötte. Az ünnep legmeghatározóbb elemei azonban, mint a karácsonyfa vagy a betlehem állítása, a gyertyák meggyújtása, szinte mindenütt megtalálhatóak, még ha kisebb-nagyobb különbségekkel is.

Csak kapkodjuk a fejünket… Megnyitottak az adventi vásárok, az üzletek lassan mind ünnepi dekorációval csalogatnak, esténként egyre sötétebb van, és mintha éppen a minap mondta volna valaki, hogy november 27-én az első szál gyertyát is meg kell gyújtani az adventi koszorún… Lehetséges volna, hogy megint eltelt egy év…?

Talán mindenkinek vannak emlékei azokról a tanórákról, amelyek a téli szünet előtt zajlottak. A levegőben reményteli várakozás, a fáradtságtól lassuló tempó, ünnepi aromák rebegnek a légben, az uzsonnás zacskóban narancs és szaloncukor… és a kínlódó tanár, hogyan tegye mindezen környezeti tényezők ellenére hasznossá az utolsó perceket, még ha a diákok már használhatatlanok is… Karácsonyi ajándékként álljon itt néhány gyertyás ötlet tanárnak és nebulónak, kicsinek és nagynak, hogy az ünnepek előtti idő is értelmet nyerjen. Mert mikor máskor kerülhetnének középpontba a gyertyák, ha nem éppen decemberben?

Megyünk egyre befelé a sötétségbe… Nehéz ezt könnyű szívvel tudomásul venni, tán nem is lehet. A hosszú villanyvilágította estéken reményt adhat azonban a közelgő gyertya- és mécsesfényes ünnepek ígérete: a halottak napjának kissé szomorkás, mégis családias hangulata, az adventi gyertyák fénye, a Mikulást váró, a karácsonyt váró lángok öröme… A megnyúlt együttlétek, a melegbe bújó várakozások ideje ez. És a mécsesek ideje! Soha ennyire nem kerülnek főszerepbe a mécsesek, mint éppen a halottak napja körül!

Ahhoz, hogy szeressük az őszt, kell valami felnőttesség, hogy úgymondjam csipetnyi tudatosság. A tavaszért, a nyárért könnyű rajongani; olcsón adják magukat. A korán kelő, későn nyugvó Nap melege, a vakáció lélegzete mindenki számára elhozza a könnyed életélvezetet… Az őszben meglátni a mélységet, a szépséget, a gazdagságot, az élet kifogyhatatlan bőségét már-már filozófia…

Múzeumban, festészeti kiállításon az éles szemű, gyertyakedvelő látogatónak előbb-utóbb biztosan szemet szúr, hogy a képeken rendre feltűnnek kedvencei, a gyertyák. Mindegy, hogy a középkor műkincsei között vagy a kortárs alkotások között bóklászik, a gyertya szimbolikája, kifejező ereje örök. A gyertya örök. Általában a Nap, a fény életadó erejét jeleníti meg, de éppen mert fénye könnyedén eloltható, jelképezi az élet bizonytalanságát is. A rómaiak előtt nem ismerték, de ahogy megjelentek a használatban, az istenek lábai előtt világítottak hódolat gyanánt.

Gary Chapman pszichológus népszerű modellje szerint minden emberhez úgynevezett szeretetnyelveken közelíthetünk. Az elmélet szerint öt szeretetnyelv létezik, melyek közül az egyik biztosan fontosabb számunkra, mint a másik négy. Az öt szeretetet közvetítő kommunikációs forma egyike az ajándékozás, az ajándékok által kifejezhető elismerés vagy ragaszkodás.

„A világon mindig lesznek rossz dolgok. De a fény legyőzi a sötétséget. Minden alkalommal. A gyertya megvilágítja a sötétet, de a sötét nem sötétíti el a gyertyát.” (Jodi Lynn Picoult)

Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?

Elhal lassan a nyár… Megváltoztak a fények, más a Nap járása, kicsit mintha minden fű, fa, virág elfáradt volna a tavaszi-nyári harsogó életesség után… Vagy mi fáradtunk el, bele… A két gondolat között meglelni az igazat, tán lehetővé tenné egy egész filozófiai irányzat megteremtését… Mindenesetre itt a vége. Marad a melankólia, kissé erőltetett öröm, hogy az ősz, a tél is szép, és a szorongó, reményteli várakozás, hogy újra lesz majd nyár – ha minden jól megy…

Ilyen lehet, ha a dzsinn kiszabadul a palackból… Megdörzsöljük és működésbe lép a varázslat. Mágikus erők kelnek életre. De nem a poros palackot kell dörzsölgetni, csupán egy illatmécsest meggyújtani…

A Bolsius az a cég, amely 1 milliárd teamécsest gyárt és forgalmaz évente szerte a világon. Ha semmi másért nem is, pusztán emiatt az egy adat miatt is érdemes megjegyezni a Bolsius nevet. Ahogyan gond nélkül felidézzük néhány nagy divatcég nevét, kívülről fújjuk a világklasszis focistákat, úgy illő a név megjegyzésével tisztelegni egy olyan nagy múltú és híres cég előtt, mint a Bolsius.

Kétségtelen, hogy a viasznak mint változó, formálható és formálódó anyagnak varázsa van. Nem vitatható, hogy egy fellobbanó gyertya vagy mécses lángja több önmagánál: nem pusztán tűz és korom, hanem elvágyódás, ünnep, ima… A gyertya, a mécses évezredek óta kíséri az embert, nem megkerülhető alkotóeleme a szertartásoknak, születésnapoknak, karácsonynak, a romantikus estéknek…

„Most halld a minden négyrét hajtott Gyökereit: Az élettel telítő Hérát, Hádészt, a fénylő Zeuszt, És Nesztiszt, ki megtölti a halandó forrásokat könnyeivel.”
(Empedoklész)

Gyertyatartó nem megyen mennyországba – mondták olykor tréfásan annak az embernek, aki égő gyertyát tartott a kezében – no, igen, kellene a kezébe egy gyertyatartó is. A babona szerint meg a felboruló gyertya balszerencsét hoz… És mivel lehet biztosítani, hogy a gyertya ne boruljon? Gyertyatartóval! A gyertyatartóknak még az álomfejtéshez értők körében is szerepe van: bőséget és boldogságot jelent, ha a megfejtésre váró álomban egyenesen áll a gyertya a tartójában, ha viszont üresen látjuk a gyertyatartót, bánat, balszerencse, halál vár ránk… A tanulság: gyertya – mindenesetre – gyertyatartóval…

“Élet-katlanban régi étek,
élet-szekéren régi szalma,
élet-gyertyán lefolyt viasz”

(Weöres Sándor: Öregek)

Kezdhetném, hogy „már a görögök is”, de nem lenne igaz. Ebben a rómaiak voltak az úttörők, bár, ők meg az etruszkoktól tanulták…

És most nem a tőzsdei elemzések gyertyagrafikonjáról és a belőle kiolvasható trendekről lesz szó… Nem, nem… Sokkal inkább a gyertyák háttérben zajló, titkos életéről… Nem is sejtjük ugyanis, hogy kedves gyertyáink éppoly kiszolgáltatottak a divatnak, a dizájnerek „kénye-kedvének”, mint bármi más a lakberendezéstől az autótervezésig. A fénye, az általa közvetített meghitt hangulat örök és múlhatatlan, de a forma, a szín, az illat folyton változik, ahogyan a trendek jönnek-mennek…

Nem kérdés, hogy a gyertya az emberiség történetének egyik legértékesebb, legizgalmasabb találmánya. Valahogy olyasmi, mint a só abban a nevezetes mesében… Csak akkor vesszük észre, hogy milyen nélkülözhetetlen és fontos, amikor a hiányával találkozunk… Aztán meg itt van a gyémánt – a történelme során sok vérrel átitatott drágakő… Sokkal látványosabb, sokkal hivalkodóbb, mint a gyertya. Ki gondolná, hogy mégis közük van egymáshoz?

A gyertyába bele lehet szeretni. A gyertyának megvan az a különleges képessége, hogy szenvedélyes viszonyba keveredjünk vele. A már többször emlegetett Faraday mester remek példa erre… És, újabban, magam is a szerelem összetéveszthetetlen jegyeit fedezem fel magamon… Olyan kérdések foglalkoztatnak, hogy milyen titka van még a gyertyának, mi az, amit csak én tudhatok róla, miért szeretem önmagáért, ha fellobbanthatok egy szál szép gyertyát, ha bámulhatom egy mécses fényét…? Csupa olyan kérdés, amit az ember akkor tesz fel, ha szerelmes lesz…

Történelmük során szükségességük még sosem kérdőjeleződött meg, arról azonban, hogy pontosan miből készítik a gyertyákat, kevés használó tud. Pedig anyaguk változása tükre a civilizációs és tudomány-technológiai fejlődésnek is – tanúi ők az emberiség történelmének. Az alábbi sorokkal hadd legyünk azok segítségére, akik tudatos fogyasztóként, hobbi gyertyakészítőként érdeklődnek a gyertyák iránt. A most következő sorok szolgálatukra lehetnek.

A gyertya mintha mindig is az emberiség, az életünk része lett volna. Természetesnek vesszük a létét, még akkor is, ha a mindennapos használatból réges-rég kiszorította a petróleumlámpa, a villany. Mégis, ünnepi vagy bensőséges pillanataink elképzelhetetlenek gyertyák nélkül. Tán nincs is más olyan dolga a világnak, ami ugyanezzel dicsekedhet…

1860/61 telén, a karácsonyi szünetben, a máig egyik legnagyobb fizikusnak tartott Michael Faraday A gyertya természetrajza címmel tartott hat előadásból álló sorozatot. A professzor szavait gyorsírással jegyezte le egy lelkes hallgató; az előadások szövege később e jegyzetek alapján jelent meg egy újság lapjain, aztán kötetbe szerkesztve is. A gyertyák természetéről, kémiájáról és fizikájáról azóta sem mondott senki többet vagy érvényesebbet. Faraday szerelmese volt a gyertyáknak…

A nyíló virágokkal együtt menetrendszerűen érkezik a grillszezon is. Alig várjuk, hogy végre a kertben lehessen vacsorázni, hogy a születésnapokat, a barátoknak szervezett mulatságokat a szabadban bonyolíthassuk. Márciustól egészen az októberi lombhullásig bármikor szívesen töltjük az időt a természetben néhány jó falat mellett, kellemesen berendezett térben.

A húsvét csodálatos ünnep! Végre nemcsak tudjuk, hogy a tavasznak el kell érkeznie, hanem hisszük és érezzük is. A napok egyre hosszabbak, reggelente madarak ébresztenek, az állatok kicsinyei előmerészkednek… Minden újjászületik, az élet legyőzi a tél dermedtségét…

Mára persze szelíd ünnep a nőnap. Munkásmozgalmi jellegét elmosta az idő, a nők egyenjogúságáért vívott harcának csak történelmi viszonylatban viseli nyomait… Majd’ százéves múltja során (az 1910-es évek óta ünneplik eltérő dátumokkal; március 8-a 1977-ben vált hivatalosan is elismert világnappá) a nő szerepének sok vonását ünnepelték ezen a márciusi napon. Napjainkban ha a férfi ekkor a nőt köszönti, tiszteletét fejezi ki a női szépség és báj, a termékenység és az erő, a bölcsesség előtt…

A gyertyafényes ünnepek elmúltával majd’ minden háztartásban felhalmozódnak a kisebb-nagyobb, ilyen-olyan gyertyacsonkok. Kandallók párkányán árválkodnak, ritkán kihúzott fiókok mélyén gyülekeznek jobb sorsot remélve, vagy, ami a legrosszabb, a szemetesvödrökben kötnek ki… Pedig a gyertya éppen azoknak a kevés tárgyaknak egyike, amelynek újrahasznosítása a háztartáson belül is egyszerűen megoldható.

Bálint-nap (Valentin-nap), szerelem, érzelmes üzenetek, piros szívek, romantikus vacsorák, derengő gyertyafény… Már az említésükre is olvadni kezd a hó, engedni a fagy… A medve már régen kikukucskált a barlangjából, és akár visszabújt, akár nem, a tavasz lassan közeledik… Szent Bálint napjához sok népi hagyomány köti azt a hiedelmet, hogy a madarak ekkor térnek haza téli vándorútjukról, párt keresnek maguknak. A természet megújulni készül, és bennünk, emberekben is bizseregni kezdenek az érzelmek.

Az idő ilyenkor, év elején, mintha lelassulna… Van ugyan újrakezdés, megszületnek a nagy fogadalmak, neki is futunk új lendülettel a januárnak, mégis… Vízkeresztig, amíg a karácsonyfa a szobában tündököl, kitart az ünnepi lelkesedés, nyomaiban még bennünk parázslik a decemberi varázs, de az esték még hosszúak, sötétek, az ablakon túlról morcos hideg vicsorog be, és úgy tűnik, a fény sosem nő meg, a tavasz sosem létezett, a remény alig pislákol…

A kapuk, az átjárók mágikus helyek. Akár valóságosak, akár elvontak. A Messinai-szoros Scylla és Charybdis által őrzött partjai még Odüsszeusz számára is misztikusak voltak. Janust a rómaiak kétarcúnak tartották, minden kezdet isteneként tisztelték. Nevéből származik a január elnevezése is – egyik arca még az óév, másik arca már az új esztendő felé fordul. Szélcsengőinket ma is az ajtók, kapuk fölé függesztjük, hogy elriasszák az ártó erőket…

Bármilyenből! Gyertyát ajándékozni éppen ezért jó. Mindenkinek van gyertyája valahol… Gondoljuk végig… Tulajdonképpen mit adunk ajándékba, ha gyertyát, mécsest nyújtunk át? Kanócot és viaszt? Némi festéket vagy illatanyagot? Nem. Ha gyertyát ajándékozunk egy számunkra fontos valakinek, valójában lehetőséget ajándékozunk. A megállás, a szünet lehetőségét. Néhány perc önmagára fordítható időt, pár pillanatnyi csöndet. Kikapcsolást, a pihenés, a befelé fordulás esélyét…

Lelkünkben gyujts pici gyertyát sokat.

Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk

törékeny játékunkat, a reményt. (Babits Mihály)

„A gyertyák rendre gyúlnak…” (Juhász Gyula: Rorate)

Elhunyt szeretteinkre, őseinkre, a halálra emlékezni egyetemes, mély spirituális igény. Talán az ebből az igényből fakadó rítusokba kapaszkodva azt reméljük, minket sem takar majd a feledés, egykor értünk is meggyújt valaki egy szál gyertyát… Az emlékezés, a tiszteletadás vágya ugyan minden kultúrában és korban jelen van, a megvalósulás különböző formákat ölt. Saját hagyományainkról, a mécsesek és gyertyák által megvilágított temetőkről sokat tudunk, de talán kevesebbet arról, a világ más részein hogyan hajtanak fejet az elhunytak előtt, hogyan gondolnak az elkerülhetetlen halálra.

 

Hangulatok

„Befonnak egyszer téged is

valami pompás koszorúba

(…)

Mert a legárvább akinek

még halottai sincsenek

bora ecet könnye torma

gyertyájának is csak korma

álldogálhat egymagában

kezében egy szál virággal

mert a legárvább akinek

még halottai sincsenek” (Kányádi Sándor: Halottak napja Bécsben)

Egy kis történelem

Az ajándékozás szokása egészen a csoporttársadalmak kialakulásáig nyúlik vissza. Szerepe sokrétű volt már a kezdetekben is, de mindenképpen azt szolgálta, hogy a közösség tagjai között erős, bizalmi kapcsolat jöhessen létre. A XX. század első évtizedeiben több kutató, antropológus is (például Marcel Mauss, Bronislaw Malinowski stb.) távoli földrészekre utazott, hogy indián törzseknél, a polinéz szigetvilágban vagy Afrikában figyelhesse meg, hogyan ajándékoznak a törzsi szervezetben élő emberi közösségek tagjai. A Trobriand-szigetek lakói például a kapott ajándékot szokásuk szerint továbbadták, mindig elmesélve az ajándékozott tárgy addig bejárt útját. Minél hosszabb volt a kísérő történet, annál értékesebbnek tekintették az ajándékot…

„Ég a gyertya ég, el ne aludjék…” És nem is aludt el az elmúlt két évezredben. Túlélési stratégiáját két dolog határozta meg: először mint a mindennapok használati tárgya, nélkülözhetetlen háztartási kelléke vetette meg viasz lábait az ókorban, később a hozzá köthető spirituális és szimbolikus tartalmak tették lehetővé, hogy ma, a XXI. században is jelen legyen az életünkben.

A nők a családi fészek, az otthon megteremtői. A régi időkben az otthon melegét a kandallóban lobogó tűz biztosította, aminek a hangulata kellemes érzéseket kelt nőkben és férfiakban egyaránt. A legtöbben szeretik hallgatni a tűz ropogását, a kellemes félhomályt. A láng egy olyan misztikus dolog, ami elvarázsolja az embert.

Egy fontos eseményre már jó előre készülni kell, hogy minden tökéletes legyen. Időben el kell kezdenünk a menü megtervezését, a vendéglista átgondolását és a dekorációt. A díszítés fontos kelléke lehet a gyertya! A gyertyát nem kell feltétlenül meggyújtani, hogy érezzük hatását. Belesimulva a dekorációba tökéletes kiegészítő.

Egy áramszünet alkalmával kis időutazásban lesz részünk, és megtapasztaljuk, hogy milyen fontos a világosság életünkben és azt, hogy mennyire más hangulata van a természet adta tűznek, mint a villanykörtéből áradó mesterséges fénynek. Varázsolja a környezetét kreatívan még hangulatosabbá gyertyákkal!