Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

A legmagasabb gyertyák

2018.04.13 13:50

Tavaly ilyenkor már írtunk a gyertyákhoz kapcsolódó különleges rekordokról és legekről, de akárcsak a gyertyák variációi, az ehhez köthető érdekességek száma is végtelen, ezért ismét összeszedtünk néhány mókás furcsaságot a gyertyák bolygójáról. Lássuk a világ legmagasabb gyertyáit és a hozzájuk köthető történeteket!

Az amerikai Oregonban létezik egy 15 méter magas építmény, amely „A világbéke gyertyája” névre hallgat, és még 1971-ben húzták fel egy gyertyagyár mellett, hogy messziről odacsalogassa a látogatókat. A gyár azonban 1990-ben leégett (valaki biztosan égve hagyott egy gyertyát…), és azóta már csak a gigantikus gyertya őrzi az emlékét. A gyertyagyár tulajdonosa 20 tonna piros gyertyaviasszal borított be egy silót, hogy létrehozza a reklámcélra szánt gyertyát, és eredetileg valódi kanóccal szerelték fel, amelynek meggyújtására az akkori amerikai elnököt, Richard Nixont kérték fel, ő azonban visszautasította a megtiszteltetést. Talán nem hitt a világbékében…

Végül a város polgármestere gyújtotta meg a gyertyát egy külön erre az alkalomra készített 18 méter hosszú gyufával. De bármilyen látványos volt is a hatalmas gyertya, az esőzések rendre eloltották, ezért a kanócot idővel gázlángra cserélték. Ez sem lett azonban tartós megoldás a környezetvédők tiltakozása és a magas gázszámlák miatt, így végül egy elektromos neonláng került az építmény tetejére. A gyertyát sokáig minden évszakban más színű viasszal borították be, idővel azonban a valódi viaszt tartósabb, viaszhoz hasonló anyagra cserélték. Egy időben a Guinness a világ legnagyobb gyertyájaként tartotta számon, ám később ezt a rekordot az 1897-es stockholmi iparkiállításon felállított, 39 méter magas viaszgyertyának ítélték.
Amerika egy másik államában, Pennsylvaniában, a Crayola zsírkrétákat gyártó Eastonban is található egy óriási gyertya alakú építmény, amelynek az a különlegessége, hogy minden évben november közepén húzzák fel a város közepén álló, polgárháborús emlékmű köré, hogy aztán februárban újra elbontsák. A „Békegyertya” névre hallgató építményt 1951-ben építették fel első alkalommal, és azóta ezt minden évben megismétlik. Az építőelemek megrongálódása miatt azonban egy garnitúra „gyertyahozzávaló” csak nagyjából 20 évig használható, így jelenleg már a negyediket fogyasztja a város. A 2,4 m x 3,0 m-es, doboz alakú elemeket daruval húzzák rá az emlékműre, majd amikor az építmény elkészül, egy 31 izzóval megvilágított, 4,5 méter magas „lángot” helyeznek a tetejére. Mivel a Guinness csak viaszból készült gyertyákat fogad el rekordként, az eastoni gyertya nem került be a rekordok könyvébe, a város lakói mégis büszkék erre a nevezetességre.

A jelenlegi legmagasabb, nem-viasz „gyertya” a németországi Schlitz városában látható, de aki meg akarja csodálni, az karácsonykor látogasson el oda, ugyanis ez nem egy állandó építmény, hanem a település 14. századból megmaradt tornyát burkolják be viasz helyett vörös posztóval minden esztendő végén, a tetején pedig egy gyertyaláng alakú lámpa világít. Ez a turistacsalogató látványosság jelzi a karácsonyi vásár kezdetét. A hagyomány 1991 óta él a városban, és számos rendezvény is kötődik hozzá, hogy mást ne mondjunk, még a Mikulás is személyesen teszi tiszteletét a mindössze 10 ezer lakosú Schlitz főterén, hogy még több vásárlásra ösztönözze a turistákat. A helyiek természetesen nagyon büszkék nem hivatalos világrekordjukra, és lelkesen gyűjtögetik a világ minden pontjáról érkező újságkivágásokat és cikkeket, amelyekben beszámolnak Schlitz karácsonyi gyertyájáról.