Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Így készíts vízikertet!

2019.03.27 14:36

Legutóbbi blogbejegyzésünkben bemutattuk kedves olvasóinknak, hogyan készíthetnek minikertet otthon, saját kezűleg. A nagy sikerre való tekintettel e heti cikkünk az úszómécsesek világába kalauzolja Önöket – ezúttal a vízikerteké a főszerep! Ha imádja a vizet, régi álma egy kis tavacska megépítése, de erre nincsenek meg a lehetőségei, a legjobb megoldás a vízikert! Elkészítése nem bonyolult, ha sikerrel járt a minikert építéssel, ez már csak gyerekjáték lesz. Ha elszalasztotta kipróbálni, most még nem késő, a kettőt egyszerre megálmodni a legjobb döntés!

Így készíts vízikertet!

1. A vízikert vagy dézsakert nagyon különleges dísze lehet udvarunknak. Sajnos ezt nem tehetjük beltérre, ezért udvar vagy erkély mindenképpen szükséges hozzá. A hely megválasztásakor érdemes odafigyelni arra, hogy a nap folyamán legyen napfényes és árnyékos órákban is része, ez a legkedvezőbb a vízi növényeknek.

2. A megfelelő edény kiválasztása. Ehhez nem elég, ha átkutatjuk a padlást, nem lesz jó akármi, ami szép. Ha csupán egy kis asztali vízi díszt szeretnénk, elegendő egy szép üvegtálat beszerezni és egészen apró vízi növényeket. Ha viszont vödör méretű tárgyban gondolkodunk, és többféle növényt szeretnénk, akkor feltétlenül keressünk fel egy kertészetet, ahol szakember segítségét kell kérnünk a megfelelő edény vagy dézsa kiválasztásához. Az edény mérete természetesen attól függ, hogy hány növényt szeretnénk benne elhelyezni. Az azonban általánosságban elmondható, hogy a kiválasztott edény mélysége minimum 20 cm legyen, hogy a növények gyökérzete is kényelmesen elférjen benne. Ha nagyobb méretekben szeretnénk gondolkodni, kaphatóak már kifejezetten erre a célra gyártott dézsák és mobil terasztavak is. Természetesen ezeknek az ára is borsosabb, de ha megelégszünk egy szerényebb mérettel, nem kell olyan mélyre nyúlni a pénztárcánkba.

3. A növények kiválasztása. A növények kiválasztását szakember segítségével végezzük! Mondjuk el a kertészetben, hogy milyen méretben gondolkodunk, ők ennek megfelelően fognak fajokat ajánlani. Nem csak a növény felső részére kell odafigyelni, hanem a gyökérzet méretére is! A kagylótutaj, a vízijácint, a tündérrózsa, a törpe kálmos, a szibériai nőszirom, a sellővirág és más vízi növények elérhetőek a legtöbb hazai kertészetben. A vásárláskor feltétlenül jelezzük, hogy milyen mélységű edényben fogjuk őket tartani, hiszen a különféle fajoknak eltér a vízmélység-igénye.

4. A tápanyagtartalom. Mint a földbe kerülő növények esetében, itt is nagyon fontos a növények tápanyagigényét kielégíteni. Ebben szintén segítségünkre lehet egy kertész, aki tud adni tóföldet és megfelelő minőségű tápanyagot vízi növényeink számára. Érdemes beszereznünk úgynevezett vízszűrő növényeket, mint a hínárok és különböző úszónövények.  Időnként szükség lehet vízcserére, erről se feledkezzünk meg!

5. Ha minden feltétel adott, nincs is más dolgunk, mint megépíteni álmaink vízikertjét és gyönyörködni benne a kellemes nyári estéken. A vízi növények teleltetése plusz feladat, amire mindenképpen ügyelnünk kell. Fagymentes helyen, a megfelelő tápanyag pótlásával szépen átteleltethető a legtöbb vízi növény, így a beruházásunk több évre szólhat.

A közelgő meleg nyári éjszakák rendívül romantikussá tehetőek egy szép gyertya fényével megvilágított vízikerttel. Ha szeretné fokozni az élményt, keresse a mecsesaruhaz.hu oldalon különleges úszógyertyáinkat, melyek a víz felszínén lebegve beragyogják az egész udvart. A kertecskénk mellé helyezett kis tálkába téve gyönyörű látványt nyújtanak.