Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Biztos láng – LED mécsesek

2016.06.21 15:12

Kétségtelen, hogy a viasznak mint változó, formálható és formálódó anyagnak varázsa van. Nem vitatható, hogy egy fellobbanó gyertya vagy mécses lángja több önmagánál: nem pusztán tűz és korom, hanem elvágyódás, ünnep, ima… A gyertya, a mécses évezredek óta kíséri az embert, nem megkerülhető alkotóeleme a szertartásoknak, születésnapoknak, karácsonynak, a romantikus estéknek…

A történelem előrehaladtával, a technikai fejlődéssel, az elvárások változásával persze a gyertyák is folyton változtak, miközben megújulásukhoz új esélyeket kaptak. Az elektromosság kora például kissé háttérbe szorította őket, elsődleges funkciójukat, a világítást elveszítették. Jelenlétük a mindennapi háztartásvezetésből kikerült. Érdekes módon azonban éppen az elektromosság megjelenésével kaptak lehetőséget az újfajta működésre is. Az árammal működtetett gyertyák véghezvitték azt, ami addig lehetetlennek tűnt: formájuk, az általuk keltett hangulat hasonlított a hagyományos társaikkal szemben támasztott követelményekhez, de a lángjuk nem aludt ki, biztosan égett…

Napjainkban pedig már a LED-technika az, amely a klasszikusan gyertyákat igénylő szituációkban takarékosan, biztonságosan és esztétikusan alkalmazható. A LED kiküszöbölte azokat a nehézséget, amelyeket a régi izzószálas vagy kompakt fénycsöves megoldások jelentettek a világításban. A LED-es források nem tartalmaznak higanyt, nincs bennük mozgó, lebegő alkatrész, gáz. Hosszú élettartamúak, a fel-és lekapcsolásra nem érzékenyek, ez nem befolyásolja, hogy milyen hosszú ideig képesek világítani. Azonnal maximális fényt adnak, nem kell arra várni, hogy bemelegedjenek. Fontos tulajdonságuk, hogy, mivel a hőtermelésük elhanyagolható (vagyis nem hőt, csak fényt termelnek), nem égeti meg a kezünket, ha esetleg használat közben érintjük meg. Karbantartást nem igényel, és esztétikai szempontból az sem mellékes, hogy a LED fényforrások eltérő színhőmérsékletűek lehetnek, vagyis a melegebb fényűektől a hidegebb árnyalattal világítóakig választhatunk közülük.

A technikát mára sikerrel alkalmazzák a gyertyapiacon is. A LED gyertyák, mécsesek könnyen használhatóak és végtelenül praktikusak. Az, hogy nem gyúlékonyak, biztonságossá teszi az alkalmazásukat azokon a helyeken, ahol a gyertya által nyújtott atmoszférára vágyunk, de nem hagyhatjuk magára a lángot, mint például a temetőkben a halottak napi gyertyagyújtáskor vagy egy nyáresti kerti parti alkalmával. A LED mécses nem olvad el, és rendkívül hosszú ideig, akár 1200 órán át is világít. Ki- és bekapcsolható a felhasználó igényei szerint; működését cserélhető elem biztosítja. Ha vigyázunk rá, egy LED gyertya vagy mécses évekig is biztosíthatja az ünnep hangulatát. A fejlesztők arra is ügyeltek, hogy a LED mécses fényei véletlenszerű villódzásukkal is a hagyományos gyertyák működését idézzék fel.

LED mécses bárhol használható, ahol viaszgyertyát használnánk, kültéren és beltéren egyaránt. Széppé tehetik szeretteink síremlékét, ékesíthetik az esküvői lakoma asztalát, biztosíthatják a születésnapi ünnepség pompáját. Eltérő színekben és formákban kaphatóak. Arany vagy ezüst színű kivitelben elegáns és komoly hatást keltenek, fehér színben bárhol megállják a helyüket. Létezik olyan változat is belőlük, mely imitálja a megolvadó viaszt, így közelítve még inkább az eredeti látványhoz, illetve elérhetőek virág formában, a karácsonyvárás időszakában pedig akár fenyőfa formában is.

Más, mint a viasz, talán másoknak van kitalálva, és talán máskorra, mint a hagyományos gyertya. De szép és praktikus; helye van.