Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Félelem az ismeretlentől

2018.06.12 13:43

Aki ismeri Frank Herbert: A Dűne című sorozatát, annak biztosan remélik a könyvben többször visszatérő mottó: „A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet.” Erőteljes mondatok ezek, nem csoda, hogy szinte beleég az agyunkba, hiszen egy sokakat érintő problémára világít rá: szinte mindenkinek vannak a félelem bénító erejéhez kötődő saját élményei. Mindenki fél valamitől, sőt, ezerféle dologtól félünk életünk során, már egészen pici korunktól kezdve.

félelem az ismeretlentől

Az egyik legelemibb emberi félelem a sötétségtől való félelem. A legtöbben félnek a sötétben, gyerekkorban pedig szinte mindenki. Érdekes tény, hogy a félelem nem múlik el felnőttkorra, bár mértéke csökken. Egyes kutatások szerint a kisgyermekekben a sötéttől való félelem egyrészt ösztönös, evolúciósan öröklődő dolog, másrészt a szülőtől tanult viselkedésforma. Miért örökítjük utódainkra azt, hogy a sötétben félni kell? Miért szerelünk fel kisbabáink szobájába éjszakai fényt? Mert mi magunk is félünk. De miért félünk még felnőtt korunkban is?
Egyes állatok kitűnően látnak sötétben, az ember viszont nem. Hallásunk sem annyira fejlett, hogy teljese mértékben át tudja venni a szemünk szerepét ilyen helyzetekben. Az emberi szem a nappali fényhez van szokva, abban látunk jól, sötétben viszont elveszítjük tájékozódó képességünket és biztonságérzetünket, így könnyen védtelenné válhatunk. Az ősembernek még kevés eszköze akadt önmaga megvédésére, nem mindig volt megfelelő búvóhelye, gyakran kellett megküzdenie vadállatokkal. Sötétben még rosszabbá vált a helyzet, ezért ösztönösen kialakult az emberekben a sötéttől és az ismeretlentől való félelem. Elsőre rossznak és haszontalannak tűnhet a félelem, ám korántsem az: tudományos vizsgálatok megállapították, hogy a sötéttől való félelemtől nem pánikolunk be, tehát nem bénít le bennünket, inkább egyfajta szorongás-szerű állapotba kerülünk, amitől éberebbek leszünk. Az éberség és a felfokozott izgalmi állapot pedig rendkívül hasznos a túlélés szempontjából.
A tűz azon kívül, hogy meleget adott, fényével megadta azt a biztonságot, mellyel már nyugodtan tudtak aludni őseink éjnek évadján. A tűz rendkívül nagy kincse az embernek mind a mai napig. Vonzódunk az elemekhez, bár ma már nem tűzzel fűtünk, és nem is azzal világítunk, mégis szívesen látjuk otthonainkban – feltéve, ha tudjuk irányítani és kordában tartani.
Az elmúlt évezredek rendkívüli tempójú technikai fejlődése lehetővé tette, hogy egyetlen gombnyomással bevilágítsuk az egész lakásunkat. Nem kell többé órákon át szoronganunk a sötétben, csak felkapcsoljuk a villanyt, és máris olyan erős fényt tudunk beállítani magunknak, amilyet csak szeretnénk. Sokan alszanak állandó éjszakai fények mellett, melyeket már be lehet építeni akár a padlóba is, így még kapcsolgatnunk sem kell a lámpákat. A technikai fejlődés ellenére nem csökkent jelentősen a gyertyák népszerűsége. Az emberek még mindig szeretnek gyertyát gyújtani, a nők különösen. Vonzódunk az apró lánggal égő kis mécsesekhez, mert meleg fényükkel biztonságot adnak. Egy jól megválasztott és megfelelően elhelyezett gyertya romantikus hangulatot, biztonságérzetet, melegséget tud nyújtani, segít ellazulni és kipihenni a napi fáradalmakat.

A Mécsesáruház.hu óriási választékkal rendelkezik a legkülönbözőbb gyertyákból és mécsesekből, kínálatunkban megtalálhatók úszógyertyák és alkalmai gyertyák, melyek rengeteg színben, illatban, méretben és formában rendelhetőek tőlünk. Válassza ki a hangulatához és lakásához legjobban illőt, és rendelje meg még ma!