Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Gyertya szójababból

2017.08.17 14:35

Egy alkalommal már jóslatokba bocsátkoztunk a gyertya jövőjét illetően. Vajon meddig marad még része az ember mindennapjainak? Hogyan változik a felhasználása? Milyen színek, formák, anyagok lesznek a meghatározóak pár év(tized) múlva? Ha valaki szereti őket, ezen a kérdésen el-eltöpreng néha… Ahogyan mi is a mecsesaruhaz.hu-nál…

Ma sokat beszélünk a környezettudatos életről, a fenntartható fejlődésről. A modern élet szinte valamennyi területén megjelennek azok a megoldások, anyagok, technológiák, amelyek megszokott környezetünk alternatív verzióját nyújtják: kevésbé szennyezik a földet, a levegőt, egészségesebbek, vagy az előállításuk olcsóbb, energiatakarékosabb, esetleg humánusabb stb. A jövő biztosan ez. Egy tisztább, tudatosabb, a természettel nagyobb összhangban lüktető élet. A jövő gyertyái pedig talán szójából készülnek majd. (1)

A szója, bár a hüvelyesek családjába tartozik, az olajos magvak közé sorolják, mert a világ egyik legfontosabb olajnövénye. Óriási szerepe van Földünk állatainak takarmányozásában, és kisajtolt olaja révén az emberi táplálkozásban is. Alapanyagként azonban még az életünk számtalan területén találkozhatunk vele: kozmetikumokban, biodízel üzemanyagokban, festékhígítókban vagy műanyagokban stb. is. És a szójából kitűnő gyertya készülhet!

A szójagyertya természetes…
…és természetbarát. A szójababból nyert szójapehelyből olajat sajtolnak, melyet aztán hidrogéneznek, így téve az anyagot alkalmassá arra, hogy szobahőmérsékleten is szilárd maradjon. Az anyag, folyékony állapotában illóolajokkal illatosítható, így a klasszikus aromagyertyák szerepét is be tudja tölteni. Az eljárás során hátramaradt babhéjat állati takarmányozásra használják, így az nem terheli a környezetet. Mivel a növény évről évre megújul, a szójaviasz előállítása nem használja a Föld kimerülő erőforrásait.

Tisztán ég…
…hiszen nincsen benne semmiféle kémiai szennyező anyag, illetve a még tisztább működés érdekében gyapotszemcséket is kevernek a folyékony szójaviaszhoz. Ha illatosított gyertyáról van szó, ez a tisztaság azt is biztosítja, hogy a viaszhoz kevert illatanyagok maximálisan érvényesüljenek, a várt hatást semmi ne zavarja meg.

Más a hőfok…
A paraffin égési hőfoka 63 ºC, a szójaviaszé 54 ºC. Az alacsonyabb égési hő azt jelenti, hogy a gyertya anyaga nem párolog olyan ütemben, mint a ma megszokott gyertyáké. Ez a fizikai sajátosság teszi lehetővé, hogy a szójagyertyák akár 50%-kal is hosszabb ideig égjenek.

Kevesebb bosszúság…
A szójaviasz maradványait, a kormot könnyű eltüntetni. Tárolóedényének tisztításához elég egy kis szappanos víz, és az üveg tökéletesen tiszta lesz, vagyis újra felhasználható a háztartásban. A szójagyertya olvadt anyaga textíliákból is egyszerűen eltávolítható, nem hagy foltot maga után.

Elmélyüléshez…
A szójagyertya a fentebb sorolt tulajdonságainak köszönhetően különösen alkalmas arra, hogy meditáláshoz, ezoterikus szertartásokhoz használjuk, vagy testkezelések, masszázsok, terápiák hangulatos, tiszta és megnyugtató keretét biztosítsa.

A szójagyertya valami olyasmi a gyertyák világában, mint a bioetanol vagy a biodízel az autóknál. Nem válthatja még ki maradéktalanul a hagyományos anyagokat, de mindenképpen jelzi az igényt a környezettudatos megoldások kidolgozására. Érdemes próbálkozni vele. Még akkor is, ha biztosak lehetünk benne, a szójagyertya nem végállomása a gyertya-evolúciónak…