Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Aromaterápia, az illatok gyógyereje

2019.04.12 13:12

Mit tehetünk, ha fáj a fejünk, ha eldugult az orrunk, ha csúnya sebet fedezünk fel a testünkön? Sokan gyógyszerészhez vagy orvoshoz fordulnak ilyenkor, mások pedig a természet adta lehetőségeket veszik sorra. A Mécsesáruház blogján írtunk már korábban az illatok varázserejéről és a legnépszerűbb illatokról, most e heti cikkünkben kedves olvasóinkat az illatok gyógyító világába kalauzoljuk, ahol megtudhatják, hogyan tud az emberi test illóolajok segítségével regenerálódni.

Aromaterápia, az illatok gyógyereje

Az aromaterápia természetes illóolajokkal való gyógyítás, mely egyszerre kezeli a testet és a lelket, a sajgó testrészt és az elgyötört elmét. Az illóolajok használata nem újszerű dolog, habár az utóbbi években reneszánszát éli. Évezredes hagyománya van a velük való gyógyításnak, kezelésnek. Ősidők óta használják őket spirituális események során, vallási rituálékon és beteg emberek gyógyítására. Természetesen, mint minden egészségmegóvó kezelésnek, ennek az eljárásnak is vannak ellenzői, akik szerint hatástalan az efféle kezelés. Az viszont kétségtelen, hogy ha valaki valamiben hisz, az már önmagában segítség számára, ezért a placebo hatást sem szabad alábecsülni. Ráadásul számos illóolajnak nagyon szeretjük az illatát, vegyük is sorra a legnépszerűbbeket!
Kamilla: a kamilla növény részei erős gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással bírnak. Biztosan akadnak olvasóink között olyanok, akik még ma is kamillás gőzfürdővel gyógyítják eldugult orrukat, és egy megfázás során a kamillatea a legalapvetőbb gyógykészítményük. Illóolaja használható izomláz enyhítésére, segít a gyötrő fejfájás leküzdésében, a nőket terhelő nehéz napok során nyugtatja a testet. Hatásos görcsoldó, nagyszerűen nyugtatja a gyulladt vagy viszkető bőrfelületet.
Menta: a borsmenta illóolaja szintén ismerős lehet a gyerekkori betegségek idejéből. A megfázást és orrdugulást segítő inhalálók ilyen illatanyaggal vannak felöltve, de a mentolos cukorkák illata és íze is ugyanezen az elven működik. A borsmenta nyákoldó hatása miatt a felsőlégúti megbetegedések legjobb kezelője lehet, de mellette még jelentős görcsoldó és frissítő hatással is bír. Minden olyan helyzetben jó szolgálatot tehet, amikor mentális frissességre van szükségünk. Akár egy forró tea vagy kávé!
Levendula: a molyok utálják, mi rajongunk érte. A kozmetikai ipar leggyakrabban használt illatanyaga, friss, üdítő és izgalmas. Egész testünket átjárja és megnyugtatja, segít megtalálni belső egyensúlyunkat. A nyugodt alvás segítője, enyhíti a szorongást és a fejfájást. Erőteljes fertőtlenítő hatása miatt az aknés bőr, az égési sebek és a hurutos megbetegedések kezelésére ajánlott.
Ilang-ilang: ez a virágos illatú illóolaj igazi női illat, sok parfüm összetevői között szerepel. Serkenti az agyműködést, élénkíti az elmét. A zsíros, pattanásos bőrt megnyugtatja és tisztítja. A depresszió és az álmatlanság ellen kitűnő fegyver lehet, de használatával legyünk óvatosak, mert túladagolva hányingert és fejfájást okozhat!
Az aromaterápia során többféle lehetőség is létezik testünk kezelésre. Inhalálás esetén a nagy koncentrációjú illóolajos gőzt lélegzi be a beteg. A párologtatás egy kis mécsessel felmelegített vizes tálkával történik, amelybe az illóolajat belecseppentjük. Ezzel az eljárással kisebb koncentrációban lélegezzük be a hatóanyagot. A fürdővízbe cseppentve egész testünk érintkezik a gyógyító olajokkal, míg a borogatással csak az adott területet kezeljük. A masszázs és a bedörzsölés során a hígítatlan olajok kerülnek a testünkre, ezekkel azonban óvatosan kell bánni, ugyanis a tömény olajok irritációt okozhatnak. Ezért csak nagyon keveset szabad belőlük a bőrre közvetlenül cseppenteni.

Ha Ön is vágyik egy kis csendes elmélyülésre, a legjobb döntés, ha vesz egy finom illatú illóolajat, kiválaszt egy szép gyertyát a Mécsesáruház kínálatából, és a meleg gyertyafény mellett ellazítja testét-lelkét!