Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Gyertyás rekordok és legek

2017.04.26 14:48

A mecsesaruhaz.hu blogjának sorain rengeteg szó esett már a gyertya spirituális szerepéről (persze még talán nem elég), a történelméről (és még beszélhetünk is róla), kulturális beágyazottságáról (kimeríthetetlen téma), tudományáról és készítéséről. Nem említettük azonban a gyertyák profán, esetleg tréfás felhasználását, nem beszéltünk még arról, hogyan szolgálja a gyertya az emberi hiúságot és játékos kedvet (is). Április lévén bolondozzunk kicsit ebben a témában!

Rekordokat, legeket a legelképesztőbb témában is lehet találni. A gyertyák és mécsesek is egészen hajmeresztő kísérleteknek az eszközei lehetnek. Kezdjük néhány kevéssé meghökkentő, hazai gyertyás leggel! Tudta például, hogy 2009-ben Szombathelyen olyan óriási adventi koszorút állítottak, ahol a négy gyertya súlya közel 4,5 tonna volt? Készítője olyan gyertyákat öntött sztearinból és paraffinból, amelyek hónapokig voltak képesek szünet nélkül égni. Vagy egy másik rekord 2016 adventjének idejéből: Európa legnagyobb gyertyainstallációját a budai Várkert Bazárban állították fel, mindenki örömére.

Egy másik, csak a nagyságával hódító rekord a közép-németországi Schlitz városkához köthető. Itt egy olyan 42 m magas „gyertya”-ban gyönyörködhetnek az ideérkező kíváncsiak, amely nem viaszból vagy faggyúból van, hanem a település egy középkori tornyát burkolták tetőtől talpig pirosba, és helyeztek a tetejére lámpásokat, hogy óriási gyertyát imitáljanak vele – bármit a turistákért!
Viszonylag friss, 2016-os Guinness-csúcsot állított fel az indiai Asrita Furman, aki New Yorkban 70 segítőjével 72.000 gyertyát gyújtott meg egy születésnapi tortán. A torta 13,5 m-szer 3 m-es volt, és 85.000 szál gyertya állt rajta, de „csak” 72.000-nél sikerült elérni, hogy legalább kettő percig egy időben égjenek, ami a rekord feltétele volt.

A https://recordsetter.com/candle-world-records oldalon aztán egészen mókás, sőt érthetetlen gyertyás rekordokat is találhatunk. A leggazdagabb, különféle gyertyákból álló gyűjteménye például egy indiai férfinak van. A 3.309 darabos kollekcióban a világ minden tájáról találhatóak gyertyák Ausztráliától Franciaországig, Szingapúrtól Zambiáig. A legtöbb égő gyertyát a kanadai Darryl Learie képes egy lufiba beletenni. És nem tűnik megdönthetetlennek az a rekord, amely szerint egy amerikai hölgy 50 égő mécsest helyezett a fürdőkádja szélére…

Ha ön szívesen versenyezne születésnapi torta egyensúlyozásában, amelyen égnek a gyertyák, akkor Mr. McManamant kellene felülmúlnia, aki a 70. születésnapját ünnepelte efféle akrobatikus mutatvánnyal, előbb állásban, majd térdelve – mindenesetre jó formában van… Fekvőtartás két hüvelykujjon, miközben gyertyák lángolnak a kéz többi ujjai között, a háton lévő zsákban 25 kg plusz súly van; a világrekord 3,7 másodperc! Ha kedve kapna megdönteni, ezt kellene túlszárnyalnia.

De van rekordja annak is, hogy egy perc alatt hány gyertyát képes a vállalkozó kedvű meggyújtani; hogy egyetlen ökölcsapással (esetleg súlyzóval a kézben) mennyi lángoló gyertyát lehet kioltani; és kedves leg az is, ahol egyszerre a világ négy pontján, virtuálisan összekapcsolódva ünnepelték egy lány harmincadik születésnapját, természetesen tortával és gyertyákkal. A legmeghökkentőbb csúcs azonban kétségkívül az, ahol egy Fülöp-szigeteki férfi altestének gázaival öt gyertyát olt ki egymás után… Igen, ebből is születhet hírnév…

A fentiek csak illusztrációi annak, mennyi játék és kihívás is kapcsolódhat a gyertyákhoz. Böngéssze a világ különleges híreit, és nevessen jókat a lehetőségeken!

Fotó: http://www.beol.hu/szines/egyperces/72000-gyertya-langolt-egyutt-egy-szulinapi-tortan-698346/#