Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

A művirágok nyomában

2019.07.30 13:04

Sokan vélik úgy, hogy a virágtartás hasonló a kisállattartáshoz. Ahogyan egy kutyáról vagy macskáról, az otthonunkba befogadott virágokról is gondoskodnunk kell, ügyelnünk kell azok fényigényére, vízigényére, hogy megfelelő tápanyaghoz jussanak, és kapjanak elegendő törődést, szeretetet. Számos kutatás bizonyítja, hogy azok a cserepes növények, amelyek rendszeresen kapnak pozitív megerősítést és kedves szavakat, sokkal jobban fejlődnek, mint azon társaik, akik goromba szavaknak vannak kitéve. A növények tehát élnek, és ez bizony felelősség. Mit tehet az, aki sokat utazik, ezért nem tud az otthonában élő növényekről megfelelően gondoskodni, aki esküvőjére időtálló és soha el nem hervadó virágdekorációt álmodott meg, aki szeretne a temetőbe vinni egy szép csokor virágot a mécsesek mellé, de sajnálná, ha egy nap után máris elhervadna? Ezen a héten a Mécsesáruház.hu a selyemvirágok és művirágok izgalmas történetét igyekszik körbejárni. Tartson velünk Ön is, ha érdekli, mikortól léteznek ezek az időtálló szépségek.

művirágok nyomában

Már az ókori görögök és rómaiak idejéből is maradtak fent olyan kis virágocskák, melyeket egyértelműen díszítési célokra szántak, hiszen csontból, agancsból, kőből vagy fémből készítettek, és egyértelműen dekorációs funkciót láttak el. Kínában nagyjából ezzel egy időben kezdődött a selyemvirágok készítése, melyek igazi selyemből készültek, és csak a leggazdagabbak kiváltsága volt, hogy a család hölgytagjait ilyen szépségekkel ajándékozzák meg. A ma használt selyemvirág elnevezés innen eredeztethető, de ellentétben a ma kapható műanyagból készült virágokkal, Kínában igazi selymet használtak a virágkészítés során.

Európát később kezdte meghódítani a selyemvirág-trend, elsőként az olasz területeken, ahol a helyiek kitaláltak egy nagyon különleges elkészítési módot: a selyemhernyók gubójából fabrikáltak olyan virágocskákat, amelyeket aztán lehetett színezni, és soha nem hervadtak el. Nagy sikerük lett, és nem csak hazájukban, egész Európába eljutottak ezek a különleges díszek. A következő lépés a franciáké volt, akik híresek kifinomult ízlésükről. Franciaország egyik napról a másikra a művirággyártás központja lett, és a franciáktól Anglia és Amerika is átvette ezt a divatot. Innen pedig már csak egyetlen lépés volt a világhír.

1837-ben trónara lépett Viktória királynő, aki hosszan tartó uralkodása alatt kultuszt teremtett maga körül, és uralkodása alatt kezdetét vette egy merőben új időszak. Találmányok sokasága, gyönyörű ruhák, cifra frizurák, drágakövekkel díszített nyakékek és virágok mindenhol. Alapanyaguk még mindig selyem, de színük, formájuk és típusuk egyre gazdagabb, és a felvevőpiac is egyre nagyobb. A selyemvirágok ideje akkor áldozott le, amikor megjelent az ipari műanyaggyártás. A kézzel készített selyemvirágok egészen biztosan sokkal szebbek és mutatósabban voltak, de éppen ezért az áruk a közember számára megfizethetetlen volt. Márpedig, ami csak a gazdagok kiváltsága, arra előbb-utóbb megszületik az okos megoldás, hogy mindenki részesülhessen belőle. A megoldást a műanyaggyártás fellendülése jelentette, hiszen így olcsón nagy mennyiséget tudtak előállítani, így bárki hozzá tudott jutni, aki csak szeretett volna. Rövid időn belül minden ablakba került egy-egy csokor művirág és egy szép gyertya. Ahogyan az lenni szokott, a divat felkap valamit, majd idővel elengedi, de minden divatból megmarad egy-egy klasszikus elem, amire évek múltán is van igény az emberekben. A művirágok történetében a kegyeleti célokra használt mű szegfű időtálló maradt, ma is ez az egyik leginkább használt temetői virág. A Mécsesáruház webáruházában minőséget kap kedvező áron, és még a hozzá illő gyertyát is megvásárolhatja egyetlen kattintással.