Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

10 hasznos gyertyás praktika otthonra

2018.10.30 13:32

Akik fenntartható módon szeretnének élni és környezettudatosak akarnak lenni, azok számára rendkívül sok apró ötlet létezik, amivel csökkenthetik az otthoni háztartási hulladék mennyiségét. Eheti blogbejegyzésünkben a megmaradt gyertyákat vesszük górcső alá. A kukába dobás helyett a maradék viaszt számtalan módon fel lehet használni, az ünnepi dekorációtól kezdve az otthoni javításokig. Nézzünk néhányat ezek közül!

10 hasznos gyertyás praktika

1. Kiégett bőr kárpit javítása
Válasszunk azonos színű gyertyát, mint amilyen a lyukas bőr kárpitja, gyújtsuk meg a gyertyát és csöpögtessük a lyukba a folyékony viaszt, majd egy kanál domború felével simítsuk el, mielőtt megdermed. Így a viasz szépen befedi a lyukat, és a hiba csak egészen közelről fog látszódni.

2. Fiókok olajozása
Ha az egyik íróasztalfiók beragad, vagy nehezen mozog, vegyük ki, és dörzsöljünk egy gyertyát a sínekre! Legközelebb már könnyedén fog gördülni.

3. Kirojtosodott cipőfűzők
A cipőfűzők végén lévő műanyag borítás leválhat, főleg a nagy igénybevételnek kitett gyerek lábbeliknél. A cipőfűzők foszlását megelőzhetjük, ha olvasztott gyertyaviaszba mártjuk a végüket. Miután a viasz megdermed, átmenetileg megvédi a cipőfűzőt.

4. Nyikorgó ajtók
A nyikorgó ajtók mindenkit az őrületbe kergetnek, de szerencsére erre is van megoldás! Vegyük le az ajtót a zsanérokról, dörzsöljünk egy gyertyát az érintkező fémfelületekre, és lássunk csodát: volt nyikorgás, nincs nyikorgás!

5. Tűpárna
Tűpárna helyett nyugodtan használhatunk egy vastag gyertyát. Ennek a megoldásnak megvan az a plusz előnye is, hogy a gyertyába szúrt tűk viaszossá válnak, és könnyebben csúsznak majd használatkor az anyagba.

6. Vízhatlan címzés
Egy levél vagy csomag címzésekor könnyen elázhat a papír, és sérülhet a szöveg. Ilyen esetben nem biztos, hogy ki tudják kézbesíteni a levelünket. Vízhatlanná tehetjük a címzést azzal, hogy egy fehér gyertyát dörzsölünk a címzésre. Így a szöveg biztosan nem fog elmosódni.

7. Olcsó, újrahasznosított karácsonyi díszek
A régi gyertyák megmaradt csonkjait karácsonyfadíszekké alakíthatjuk. A megolvasztott viaszt öntsük sütiformákba, helyezzünk beléjük egy hurkolt madzagot vagy szaténszalagot, amíg még folyékony. Amikor a viasz teljesen megdermedt, finoman vegyük ki őket a formából. Ha illatosított gyertyát használunk fel, még különlegesebb díszek lesznek belőle. Ezt a tevékenységet gyerekekkel együtt is végezhetjük, csak arra ügyeljünk, hogy nehogy megégesse őket a viasz, az óvatosság kedvéért öntsék inkább a felnőttek.

8. Gyújtós
A megmaradt szülinapi gyertya maradványokat őrizzük meg, és a következő tábortűzgyújtás alkalmával használjuk fel arra, hogy gyorsabban begyulladjon a gyújtós.

9. Kandallógyújtó
Mártsunk egy fenyőtobozt a megmaradt olvasztott viaszba, majd dobjuk be a kandalló lángjába, ha azt szeretnénk, hogy gyorsabban belobbanjon a tűz és hamarabb felmelegítse otthonunkat.

10. Autóillatosító
Tegyünk egy adag kellemes illatú gyertyaviaszt egy kis darab négyszögletes anyag közepére, és egy madzaggal kössük össze az anyag négy sarkát. Ezt a kis batyut rejtsük el jól a kocsiban, a kesztyűtartóban vagy az ülések alatt. Télen nagyon hálásak leszünk érte, amikor bekapcsoljuk a fűtést, és illatozni kezdenek. Ha nagyobb batyut szeretnénk készíteni, egy dinnyekanállal hasítsunk picike gömböket egy illatosított gyertyából.

A hideg idő közeledtével érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű gyertyát beszerezni, közelednek az ünnepek, szükség lesz rájuk. Ha ön is szeretne spórolni, látogasson el webáruházunkba, keresse akciós termékeinket, és rendeljen egyszerre több gyertyát a Mécsesáruház.hu-ról, hogy megspórolja a postaköltséget! Ki tudja, mi mindenre fogja még felhasználni őket?