Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Meddig ég a gyertya?

2016.04.20 15:31

1860/61 telén, a karácsonyi szünetben, a máig egyik legnagyobb fizikusnak tartott Michael Faraday A gyertya természetrajza címmel tartott hat előadásból álló sorozatot. A professzor szavait gyorsírással jegyezte le egy lelkes hallgató; az előadások szövege később e jegyzetek alapján jelent meg egy újság lapjain, aztán kötetbe szerkesztve is. A gyertyák természetéről, kémiájáról és fizikájáról azóta sem mondott senki többet vagy érvényesebbet. Faraday szerelmese volt a gyertyáknak…

No, de meddig?
A tudós érdeklődése remek motiváció, hogy mi is minél többet tudjunk a gyertyánkról, minél jobban kiismerjük, végül pedig minél hatékonyabban használjuk. Gyertya vagy mécses vásárlásakor fontos szempont, hogy mennyi ideig fog égni a hazavitt termék. Ma már egyre több gyártó feltünteti a csomagoláson az égési időt, amiről azonban érdemes tudni, hogy a megadott értékhez képest, sőt, két egyforma gyertya esetében is jelentős eltérések lehetnek a valós égési idő tekintetében. Azt, hogy egy gyertya vagy mécses milyen hosszú ideig képes égni, sok tényező befolyásolja. Lássuk ezeket!

Milyen tényezők befolyásolják az égési időt?
A gyertya égési idejét magától értetődő módon befolyásolja a gyertya mérete, melyben beleértendő a tömege és az átmérője, de meghatározó lehet a gyertya alakja is. Nem mindegy az sem, hogy a gyertya milyen összetételű anyagból készült: a paraffin, sztearin, esetleg viasz aránya, az adalékanyagok (illatok, színek stb.) milyensége és mennyisége mind-mind változtathatja az égési időtartamot. Kevésbé ismert, hogy az égetés gyakorisága (hányszor lobbantjuk fel, majd oltjuk el a lángot) és az egyes égetések időtartama is növelheti vagy csökkentheti az égési időt. A kanóc anyaga, vastagsága is fontos adat. A kanóc alja az olvadékban ázik, a kanóc teteje pedig száraz. A hajszálcsövesség eredményeképpen a folyékony anyag folyamatosan felszívódik a kanóc teteje felé, ahol elég. A láng lejjebb halad, és haladtában újabb adag gyertyaanyagot fogyaszt. Végül pedig a gyertyán kívül eső, környezeti tényezők (huzat, hőmérséklet stb.) is alakítják a gyertyának ezt a tulajdonságát.

trauerfuchs02

Hogyan számolhatom ki otthon, meddig ég majd a gyertyám?
Ha nem bízunk a csomagoláson feltüntetett irányszámban, saját magunk, otthoni körülmények között is megmérhetjük az egyes gyertyák égési idejét. Nincs szükségünk hozzá másra, csak egy grammos pontossággal mérő konyhai mérlegre és egy órára. A módszerrel néhány órás égetéssel meghatározható a gyertya teljes égési ideje. A mérés lépései:
1. Mérje le a gyertyát! A mért értéket jegyezze fel – ez lesz a kezdő tömeg. Amennyiben a gyertya tartóban van, annak tömegét ki kell vonni a teljes tömegből, hogy a benne lévő gyertya nettó értékével számolhassunk.
2. Gyújtsa meg a kanócot, majd égesse a gyertyát 3-4 órán át. A teljes égési idő összeadódhat több alkalommal is, a lényeg, hogy pontosan jegyezze fel, mennyi ideig égette a gyertyát!
3. A 3-4 óra leteltével mérje meg újra a gyertyát, hogy megkapja a végső tömeget! Ez alkalommal is grammra pontosan jegyezze fel a mért értéket!
4. A kezdő tömegből vonja ki a végső tömeget; a különbözet adja a fogyasztott tömeget.
5. A fogyasztott tömeget ossza el az égési idővel! Így megkapja az óránkénti fogyasztást.
6. Végül pedig az eredeti, kezdő tömeget ossza el az előbb kapott óránkénti fogyasztási értékkel!
7. Az utolsó számítás eredményeképpen ön megkapta gyertyájának becsült égési idejét.

A számítás alapjául szolgáló első égési ciklus meglehetősen pontos értéket ad a teljes égési időre vonatkozóan, de valamelyest mégis el fog térni a valóságos időtartam, pusztán azért, mert az első égetés során a kanóc még nincs eltömítve a gyertya anyagával.

Hogyan hosszabbíthatjuk meg gyertyáink égési idejét?
1. A kanócot érdemes rendszeresen visszavágni – soha ne legyen hosszabb 6-18 mm-nél! Ha minden meggyújtás előtt gondoskodunk erről a kicsi részletről, a gyertyánk égési ideje meghosszabbodik majd.
2. Figyeljen arra, hol égeti a gyertyát vagy mécsest! Huzatban nincs jó helyen a láng, mert egyenetlenül használja el a gyertya anyagát.
3. Mivel a gyertyák anyaga meghatározó az égés hosszát illetően, érdemes kísérletezni és különféle anyagból készült darabokat választani. Némi vállalkozókedvvel megtaláljuk majd azt az összetételt, amely számunkra a legmegfelelőbb. Ha szívesen készít otthon gyertyát, emlékezzen Faraday lelkesedésére, és próbálja ki a méhviasz, paraffin vagy sztearin alapanyagot is, sőt keverje őket! A sztearin, azzal, hogy növeli a gyertya anyagának olvadáspontját, meghosszabbítja az égési időt is.
4. Használat előtt tegye a gyertyákat a hűtőbe! Fagyasztani nem szabad, hogy az anyag semmiképpen ne károsodjon, ne repedjen, de az alacsony hőmérséklet meghosszabbítja az égési időt.
5. Igyekezzen úgy égetni a gyertyát, hogy az olvadt anyag teljesen kitöltse a kanócot körülölelő kicsi medencét, de ne törjön át annak peremén, és ne folyjon le a gyertya oldalán!
6. Jó tudni, hogy a gömb és kör alapú gyertyák, mécsesek hatékonyabban égnek, mint szabálytalan alakú társaik.
7. Végül pedig bízzunk a hozzáértő gyártókban! Ha a gyertya mellé használati utasítást is csomagoltak, olvassa el, és tartsa be az abban tanácsoltakat!