Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Karácsonyi gyertya sk.

2016.12.15 14:56

Saját kezűleg. Lehet. Mert a gyertya olyan anyag, amely kezes jószággá válik a gondos, ötletes, kitartó, lelkes, ösztönös, tudatos, ügyesebb vagy kevésbé ügyes kezek alatt is. A karácsony pedig az az ünnep, amely mindennél jobban igényli a gyertyafényt, a befelé forduló elmélyedést, a családdal, gyerekekkel való közös alkotás örömét vagy a saját magunk készítette ajándékokat a fa alá… A mézeskalácssütés mellett talán a karácsonyi dekoráció készítése képviselheti mindezt az értéket az adventi időszakban. Ha pedig karácsonyi dekoráció, akkor gyertya!

Az persze nagyon is különböző lehet, hogy kinek mennyi ideje, pénze, energiája vagy ötlete jut a karácsonyi gyertyás dekoráció megvalósítására. Akár családban, akár egyedül él azonban, akár kicsi lakást vagy nagyobb házat igyekszik feldíszíteni, biztosak vagyunk benne, hogy az alábbi néhány ötletből kiindulva megalkothatja a saját, egyedi és megismételhetetlen, otthonára jellemző karácsonyi hangulatot a gyertyák segítségével. Ha szeret a trendekhez igazodni, akkor érdemes a karácsonyfa díszítéséhez hasonló megoldásokkal élni a gyertyák dekorálásánál is, így egységes atmoszférát teremthet otthonában, ha pedig szereti a váratlan, meghökkentő megoldásokat, kísérletezzen, játsszon bátran a gyertyákkal, élvezze a kézműveskedés örömeit anélkül, hogy letisztultságra törekedne!

Lássuk! A gyertyafényen kívül mi az, ami leginkább meghatározza a decemberi ünnepek hangulatát? Az illatok! A sütemények fűszereinek illata, a déli gyümölcsök citrusos aromái, a csillagszórók füstté váló szenessége mind-mind hozzátartoznak ahhoz az asszociációs mezőhöz, amit a karácsonyhoz társítunk. Ha tehát a legegyszerűbb megoldással szeretnénk elérni a kívánt hangulatot, elegendő néhány, a hétköznapokban nem használt illat- vagy aromagyertyát, mécsest helyeznünk a lakás különböző pontjaira, hogy a fahéj-, a vanília-, a narancs- vagy a fenyőillat lebegje be az ünnepnapokat.

Persze ezeket az aromákat nem csak eleve illatosított mécsesekkel csalogathatjuk elő. Az egész fahéj- vagy vaníliarudakat például a Mindenható is mintha azért teremtette volna, hogy nagy, vastag gyertyákat bástyázzunk körül velük, és aztán spárgával, madzaggal körbekötve tökéletesítsük őket. A citrusos gyümölcsök fél, kivájt héjába egy kis kanóc beiktatásával egyszerűen beletölthető egy mécsesnyi olvasztott viasz, és már kész is az újabb hangulatos-illatos díszítőelem. Ha a a tetejére ráborítjuk a gyümölcs héjának másik felét, és erre mondjuk csillag alakú nyílást vágunk, saját készítésű fedett mécsest kapunk.

Befőttesüveg, némi cukor vagy liszt, felkészültebbnek hóspray, kicsi darab a nagyi csipkéjéből, egy szép szál gyertya – már mozdul is a kéz, hogy megalkossuk az örök klasszikus, hófehér gyertyatartót, amely az angyalok könnyedségét sejteti majd az otthonunkban. Az úszó mécsesekkel remekül harmonizál a fagyöngy, bohókás kedvű alkotók pedig öntsenek egy zacskó színes cukormorzsát a fehér olvasztott viaszba, mielőtt átlátszó üvegbe töltik a folyékony anyagot, hogy játékosságot csempésszenek az ünnep fenségességébe.

Hosszú szálú, karcsú gyertyának elég egy darabka drót, hogy szépen meghajlítva támasza és dísze legyen a gyertyának, így lakásunknak is; rusztikus, tömzsi gyertyákat elég egy szintén vastag falú pohárba ültetni, melyet előzőleg egy elhasznált zokniba bújtattunk. Itt csak arra ügyeljen, hogy a zokni mintája illeszkedjen az ünnep szimbólumaihoz és színeihez…

Számtalan megvalósításra váró ötlet! A fentiek szolgáljanak csupán kiindulópontként! Vásároljon néhány önnek tetsző formájú vagy színű gyertyát, mécsest, túrja fel a fiókok mélyét és a kamrát, vegye kezébe az anyagokat, és élvezze, ahogy a keze alatt eredeti, szép alkotások születnek!