Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Újra itt a gyertyák ideje!

2017.11.23 14:17

A gyertyák rajongói november elejétől és ahogy közelít a tél, kicsit jobban örülnek, mint a többiek. Mert ők pontosan tudják, hogy bár hidegebb az idő és sötétebbek a napok, nemcsak a karácsony és a közelgő ünnepi idő teszi mégis kedvessé ezeket a heteket, hanem az is, ha gyertyát, mécsest gyújthatnak… Mindegy, hogy milyet, a választék határtalan…

Hiszen újra itt a gyertyák ideje! Bár a halottak napi megemlékezés fényei már kialudtak, az advent és a karácsony gyertyái még csak most készülődnek, hogy széppé varázsolhassák a várakozás és az ünnep napjait. Lassan gondoskodni kell az adventi koszorúkról, az ajtódíszekről, az ablakba akasztható dekorációkról és a lakás felöltöztetéséről is. Hogy milyen stílusban, színek és formák között érzi jól magát, csak ön dönti el; válogasson a mecsesaruhaz.hu kínálatából, biztosan megtalálja az önnek megfelelő hangulatot. Ha inspirációra vágyik, olvasgassa honlapunkon az előző évekből származó blogbejegyzéseket; volt már szó az adventi koszorúk fajtáiról, a saját kezűleg gyártott gyertyákról, a karácsonyi dekorációs trendekről stb.

Amiről azonban még nem beszéltünk, pedig a gyertyák saját jogú ünnepe, az a hanuka. Nem a keresztény, hanem a zsidó kultúrkörhöz tartozó, több napos, ráadásul változó időpontokra eső (2017-ben december 12-e és 20-a közötti) ünnepről van szó, amellyel, bár semmi köze nincsen a karácsonyhoz, sokan párhuzamot vonnak pusztán az alapján, hogy az évnek ugyanarra a szakaszára esnek. A hanuka tehát a zsidók ünnepe, a fények ünnepe, amikor a szentély újjáavatására emlékeznek a hívők.

A történet szerint, miután egy maroknyi zsidó legyőzte a szír-görög sereget, akik erőszakosan helyezték el Zeusz szobrát a zsidók júdeai szentélyében, csak egy napra elegendő kóser olajat találtak, hogy meggyújthassák a szent gyertyatartót. A kevéske olaj azonban mégis nyolc napig táplálta a gyertyák lángját, vagyis éppen addig, míg az újabb adag megfelelő olaj elkészülhetett. Erre a csodás eseményre gondolnak vissza a hívők, amikor a hanuka kezdetétől minden nap eggyel több gyertyát gyújtanak meg a hanukiján, azaz azon a gyertyatartón, amelyen a nyolc gyertya, valamint a középen helyet foglaló, úgynevezett szolga ég. A szolga az a gyertya, amelyről a többi gyertyát vagy mécsest kell meggyújtani. A hanukija nem azonos a menórával.

A karácsony és a hanuka között, a gyertyák fontos szerepén kívül, sok más hasonlóság is van. Ez is, az is a családok meghitt ünnepe, ahol az együttléten, az összetartozáson van a hangsúly, és ahol főszerepet kapnak a gyerekek. Már keresztény hatás, hogy hanuka alkalmával a zsidó gyerekek is ajándékokat kapnak, nem ritkán mind a nyolc gyertyagyújtás utáni estén. A családok közösen játszanak, emlékeznek, dalolnak, és, természetesen, csupa finomságokat esznek, főleg olajban készült ételeket.

A gyertyák tehát sokféle hitet és szokást szolgálnak az év végi időszakban is. De van még valami, amiről ne feledkezzen meg, ha az év a gyertyák idejébe fordul, bármennyire profánul is hangzik ez ennyi történelem és emelkedettség után, ez pedig a biztonság. Az advent, a karácsony, a hanuka ugyanis veszélyeket is rejt! Gyertyát, mécsest, gyertyatartót, adventi koszorút soha, egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni! A felboruló gyertya bármikor tüzet okozhat. Fontos szabály az is, hogy gyufát, gyertyát a kisgyermekek által el nem érhető helyen tartsa, hiszen mi tehetné jobban próbára egy gyerek kíváncsiságát, mint az, hogy hogyan kell egy gyertya lángját fellobbantani…