Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

A világ legnépszerűbb gyertyája

2018.04.23 13:47

Néhány évtizedenként előfordulnak olyan események, amelyek az egész világot megrázzák, és sokan életük végéig emlékeznek rá, hol voltak és mit csináltak abban a pillanatban, amikor meghallották a hírt. Ilyen volt többek között Kennedy elnök meggyilkolása, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás vagy éppen Diana hercegnő váratlan halála. Mivel mindegyik tragédia sokkolta a közvéleményt, ráadásul a mai napig nem tisztázottak a pontos körülmények, legendák és pletykák sokasága született már róluk, és valószínűleg fog is még születni, amíg el nem nyeli őket a feledés homálya.

Diana hercegnő halála abból a szempontból különbözik a másik két eseménytől, hogy azt valószínűleg nem politikai összeesküvés okozta, hanem egy véletlen baleset, ám sokak számára éppen ez teszi még nehezebben elfogadhatatóvá. Nem véletlen, hogy a világ egyik legismertebb előadóművészét, Elton Johnt is megihlette a tragédia, aki ráadásul akkor már több mint 15 éve személyes jó barátságot ápolt Dianával.
Elton John „Candle in the Wind” vagyis „Gyertya a szélben” című dalát eredetileg Marylin Monroe emlékére írta, ám amikor 1997-ben Diana Párizsban autóbalesetet szenvedett és meghalt, felkérte szövegíró barátját, Bernie Taupint, hogy segítsen átírni a szöveget a hercegnő tiszteletére. Az énekest azért is rázta meg annyira Diana halála, mert alig egy hónappal korábban együtt vettek részt közös barátjuk, Gianni Versace temetésén. Diana és Elton egyébként 1981 óta ismerték egymást, amikor Diana levélben köszönte meg Elton Windsor-kastélyban nyújtott produkcióját András herceg születésnapi partiján.
A „Gyertya a szélben” kezdősora eredetileg úgy kezdődik, hogy „Goodbye Norma Jane…”, ezt írta át Taupin, és lett belőle „Goodbye England’s rose…” vagyis „Isten veled, Anglia rózsája…” Elton John ezt a verziót mindössze egyetlen egyszer adta elő élőben, Diana temetésén a Westminster apátságban, egy héttel a hercegnő halála után. Bár később több alkalommal is megkérték rá, a módosított verziót soha többé egyetlen koncerten sem énekelte el, és azt mondta, kizárólag akkor tenné meg, ha arra személyesen Diana valamelyik fia, Vilmos vagy Harry herceg kérné meg.
Élőben tehát csak azok hallhatták, akik részt vettek a temetésen, az új szöveggel énekelt változatot azonban még abban az évben piacra dobták, és a lemez szinte minden eladási rekordot megdöntött. Az első napon 658 ezer, az első héten 1,5 milliónál is több fogyott el belőle. Összesen 33 milliót vásároltak meg a rajongók, ami minden idők második legnagyobb példányszámban eladott kislemezévé tette (az első helyet Bing Crosby „White Christmas” – „Fehér karácsony” című dala birtokolja 50 millió eladott példánnyal).

Bár Diana hercegnő halála óta több mint 20 év telt el, még mindig sokakat foglalkoztatnak a párizsi baleset körülményei, és rengetegen gyújtanak gyertyát az emlékére évfordulóján, augusztus 31-én. Arra minimális az esély, hogy Elton John valaha is újra előadja az elhunyt barátnője számára átírt dalt, Harry herceg ugyanis egy interjúban úgy nyilatkozott a „Gyertya a szélben” temetésen hallott változatáról, hogy olyan érzés volt, mintha nyílvessző fúródott volna a szívébe, és bár eltökélte, hogy nem fog a nyilvánosság előtt könnyekre fakadni, csak egy hajszál választotta el attól, hogy kitörjön belőle a zokogás. Bár Harry szerint azóta sokat változott ő is és az emberek is, az angol királyi család tagjaként azt még mindig nem engedheti meg magának, hogy elsírja magát egy rendezvényen. A hercegnő rajongóinak tehát be kell érniük azzal, hogy felvételről hallgatják Elton John klasszikussá vált nótáját, és otthon gyújtanak egy gyertyát az emlékére.