Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Erkély, romantika, gyertya

2017.06.07 14:44

Ha itt a nyár, és könnyebbül a lélek, hosszabbodnak a napok, és nem kell futva a meleg lakásba húzódni, ha végre érdemes szabadságot kivenni, ha az ébredés nem sötét szürkeségre köszönt, és az ablakon kinézni jó már hajnalban is, akkor jön el a teraszok ideje! Kiváltképpen azoknak, akiknek ez a parányi hely jelenti a szabadságot, a levegőt ezekben a szikrázó napokban. Ne legyen az erkély mostohája a lakásnak, ne elégedjen meg annyival, hogy ruhaszárításra vagy lomok tárolására használja! Tegye széppé, élvezze, szeresse!

Az erkélynek különben is múltja, történelme, sőt kulturális szerepe van ma is. Elég a végzős osztályok szerenádjaira gondolni, amikor a diákok tanáraik ablaka alatt muzsikálnak búcsú- és köszönetképp – hol szebben, hol kevésbé… De az erkélyre vagy az ablakba kitett gyertya mindenképpen elengedhetetlen kelléke a hagyománynak. Ahogyan akkor is, ha szerelmes férfi ad éjjeli koncertet imádata nőjének, s a lány, kifejezendő, hogy a közeledést nem veszi rossz néven, szintén gyertyát lobbant az éjszakában… Andalúziában több városban is minden évben megrendezik a patiók és erkélyek versenyét, ahol egész lakóközösségek versengenek a cím elnyeréséért, hogy övék a legszebb, leghangulatosabb és legvirágosabb udvar városszerte.

Hogyan becsülhetjük hát ezt a patinás épületrészletet méltóképpen akkor is, ha éppen egy zsúfolt város még zsúfoltabb kerületében élünk? Kreativitással! Ki mondta, hogy az erkélynek meg kell elégednie a szürke beton padlózattal? Cserélje mintás linóleumra, környezetálló padlóra vagy műfűre, ha teheti, rakja ki kaviccsal! Bármilyen öreg vagy unalmas erkélyt feldíszíti az izgalmas színű ajtófestés, egy kellemes kerti bútor, legyen az akár csak parányi asztalka két székkel. És a virág! Bármennyi, bármilyen formában, kaspóban vagy ládában, falipanelben vagy cserépben, falon, padlón, tarkán vagy egyetlen színnel, futtatva vagy nem. Sőt, az ötletes erkélytulajdonos még paradicsomot is termeszthet itt a reggeli pirítósához…!

Mert az erkélyt kihasználni legszebb a reggeli rohanás előtti pillanatokban, a hétvégék délelőttjein vagy a langyos estéken. A tökéletes alkalom kellékei pedig (a méltón berendezett erkély mellett, ahol párnák, hívogató textilek, barátságos hangulat fogad) a kávé, a bor, néhány falat sajt, egy-egy remek szendvics, egy süti vagy gyümölcs… És a fények! A gyertyák, a mécsesek, a lampionok, a Led- és szolárlámpák, az égősorok, de semmiképpen nem a a gyárilag – kevés jó érzékkel – felszerelt plafonról világító források. Miért ne kaphatna a karácsonyi fényfüzér nyári munkát? Miért ne világíthatnának apró medencében úszómécsesek, ki mondja meg, mennyi a sok, ha gyertyát gyújtunk egy baráti beszélgetés mellé?

A stresszből, a mindennapos hajtásból nehéz kiszakadni, de olykor talán elég néhány perc a szépen berendezett erkélyen. Egyetlen dolog miatt kell azonban – minden könnyedség ellenére is – figyelmesnek lenni: a tűz veszélyes elem! Ha ön gyertyát, mécsest gyújt a balkonján, nem hagyhatja a lángokat felügyelet nélkül, hiszen egy kósza szél is felkaphatja őket, hogy máshol lepottyantva bajt okozzanak! Mielőtt gyertyákat használna a hangulat fokozására, feltétlenül nézzen utána, hogy a lakóközösség hogyan szabályozza ezt a lehetőséget, hiszen önnek tekintettel kell lennie a szomszédokra is! Ha pedig ezt megtette, az erkélyét berendezte, semmi nem akadályozhatja, hogy szerenádot fogadjon, hogy romantikus lánykérést szervezzen ide, hogy itt olvassa el kedvenc magazinját szombat reggel, hogy a barátaival megvitassa az élet nagy dolgait, hogy… hogy…