Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

A formák szimbolikája

2018.08.10 13:39

A legtöbb ember számra fontos a szűkebb és tágabb környezete, a hely, ahol éli mindennapjait, lakásának, munkahelyének légköre, lakberendezési tárgyai. Korábbi blogbejegyzéseinkben olvashattak már az illatok varázserejéről, a világszerte évezredek óta hódító legnépszerűbb illatokról és a színek mágikus erejéről. Eheti bejegyzésünkben a formák izgalmas világába kalauzoljuk kedves olvasóinkat.

A feleség kör alakú étkező asztalt képzelt el konyhája közepére, a férj téglalap alakút – máris kész a konfliktushelyzet. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen lesz a környezet, ahol minden áldott nap együtt fognak vacsorázni. Vannak emberek, akiknek fontosak a részletek, akiknek nehéz közös nevezőre jutniuk, amikor berendezni készülnek lakásukat, és akik képesek ilyen dolgokon vitatkozni. Személyiségünk, temperamentumunk és ízlésünk befolyásolja azt is, hogy milyen formákat találunk szépnek. A gömbölyded, lágy vonalakat szeretjük, vagy inkább a szögletesebb, szabályos, éles megoldásokat kedveljük? Nézzük, milyen szimbolikával bír egy-egy forma, mi lehet a mélyebben gyökerező oka annak, hogy éppen az egyikhez vagy a másikhoz vonzódunk!
A kör – A kör az egyik legősibb szimbólum, a teljesség, az egység és a végtelen jelképe. Kezdet és vég nélküli, nincsenek oldalai vagy sarkai, ami megtörhetné a folytonosságot, ezért az egyik legelemibb védelmező szimbólum. A körvonalon belülre eső védve van mindentől, nem árthat neki sem emberi, sem természetfeletti erő. Az ősi művészetben a kör szimbolizálja a Napot, a Nap asztrológiai szimbóluma pedig szintén egy karika, közepén egy pöttyel. A négy alapelemet, mint a levegő, a tűz, a víz és a föld a művészetekben gyakran kiegészíti egy ötödik is, a szellem, melyet szintén körrel szoktak megjeleníteni.
A spirál – Végtelennek indul, ám végül mégis egyetlen pontban összpontosuló erő, melyet nem szakít meg semmi, nincs benne akadály vagy törésvonal. A spirál egyike az ősi geometriai formáknak, már a neolitikumból is maradtak fenn tárgyi emlékek, melyeken felfedezhető a spirál minta. Habár keveset tudunk az akkor élt emberek hitéről, történészek szerint a spirális vonalaknak köze lehet a vallási rítusaikhoz. Ma is gyakran alkalmazott és kedvelt díszítési elem, otthonainkban számtalan formában megjelenik.
A háromszög – A háromszög a nyugati társadalmakban a kereszténység egyik szimbóluma. Az apa, a fiú és a szentlélek egyetlen egyenlő szárú háromszögben egyesül, ezzel létrehozva a szentháromságot. Háromoldalú sokszögként a hármas szám szimbóluma, amely számtalan mögöttes tartalommal bír, hiszen egész életünket átszövi a hármas szám mágikus ereje. A háromszög szimbolizálhatja a test, a szellem és az elme szövetségét vagy a múlt, a jelen és a jövő egységét. Felfelé nyúló csúcsa az ég felé mutat, ezzel segítve az emberfelettivel való kapcsolatteremtést, ami az emberek ősi vágya.
A négyzet – A négyzet szilárdságával és határozott vonalaival körülhatárolja a teret, erőt, határozottságot, ritmikusságot és egyenlőséget sugároz. Az oldalainak számát jelölő négyes számot többnyire az anyagi dolgokkal társítjuk, például a fizikai elemekkel, de a természetben is visszatérő a négyes szám, gondoljunk csak az égtájakra vagy az évszakokra. A négyzet a leggyakrabban alkalmazott forma az ember által épített terekben és lakberendezési tárgyakban.

Ha körbenéz otthonában, megbizonyosodhat róla, hogy ezek a formák és szimbólumok Önt is körülveszik. A lakásában található formák tükrözik személyiségét, lelki beállítódását? Ha esetleg nem, ne gondolja, hogy azonnal vennie kell egy új szekrénysort, a titok ugyanis az apró dolgokban rejlik. A mécsesáruház.hu-n megtalálhatja az Önhöz leginkább illő gyertyaformát – válasszon henger, gömb, háromszög, négyzet alakú gyertyáink közül, és amíg nézi a lágyan lobogó lángot, merengjen el az élet nagy kérdésein. Ön miben hisz?