Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

A hygge mindenkinek jár

2019.09.18 08:40
A hygge mindenkinek jár

De mi is az a hygge? A boldogságra, a meghitt percekre mindenki vágyik, mi magyarok sajnos nem állunk túl jól az elégedettségi versenyben, híresen komor népség vagyunk, nem így a dánok. Mije van a dánoknak, ami nekünk nincs? Sok egyéb mellett a hygge, ami az elégedettség és a tartós jókedv forrása. Tartson a Mécsesáruházzal, ha Ön is szeretne elégedettebb életet élni és kíváncsi ennek titkára!

A hygge jelentése
Dániában korábban is létezett a kifejezés, Magyarországra azonban csak néhány éve jutott el a könyv, ami oly népszerűvé és trendivé tette ezt a különös hangzású kifejezést. Egy szó, ami egy életérzést jelöl, magába olvaszt megannyi dolgot, amire vágyik az ember, és amit olyan nehéz ebben a rohanó világban elérni. A hygge gyűjtőneve az elégedettségnek, a boldog létállapotnak, amihez hosszú út vezet. Az úton lépésről lépésre kell haladni, hálásnak lenni a finom ételekért, amit ettünk aznap, a kellemes anyagokért, melyek a bőrünkhöz értek, az illatokért, a fényekért és a társas kapcsolatainkért. És még számtalan más dologért.

Külső és belső egysége
Ahhoz, hogy a hyggét átérezzük, nem elég megteremteni a külső körülményeket, de nem is szabad elhanyagolni őket. A külső körülmények közül rendkívül fontos a fény. A dánok fejenként hat kiló gyertyát égetnek el egyetlen év alatt, mégpedig azért, mert hisznek abban, hogy a kis gyertyalángoktól az ember könnyebben megtalálja belső békéjét. Éppen ezért gyertyákat tesznek mindenhová, égnek nappal és éjjel is, különleges hangulatot teremtve a lakásban. A belsőt tekintve, az ember tudatállapota nagyon fontos tényező, hiszen a megfelelő hangulat nélkül nem fogjuk tudni átérezni azt az elégedettséget, amire vágyunk. Telefon, televízió, számítógép kikapcsolva, csak az itt és most létezik, nem gondolva a holnapi teendőkre. A természetes anyagok és a finom ételek különleges hangulatot teremtenek akár egy családi összejövetel során is. Mert a hygge ott van mindenhol, és ha jól csináljuk, nem csak egyszemélyes érzés, hanem kellemes családi időtöltés is válhat belőle.

A beszélgetések módja és fontossága
A hygge alapvető felvetése, hogy nincs értelme vitatkozni. Kerülni kell az olyan témákat, amelyek két embert eltávolítanak egymástól, hiszen az elégedettség érzéséhez ritkán társul az, ha éppen összekaptunk a másikkal. Sokkal inkább mások tisztelete, az egyetértés és a kellemes beszélgetés az, amit aztán szívünknek kedves emlékként őrzünk meg. A társas kapcsolatok nagyon fontosan egy ember életében, ezért egy jó beszélgetést nagyra értékelnek a dánok. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor szeretteinkkel együtt elfogyasztjuk a vasárnapi ebédet békében és szeretetben.

Természetközeliség
A dánok kedvelik a természetes anyagokat, a fát, a pamutot, a lent és minden olyan anyagot illetve színt, ami a természetre emlékeztet. Nem csak náluk van ez így, világszerte egyre nagyobb az igény a természetközeliségre, ezért egyre több a természetes hatást keltő bútor, kiegészítő és ruhanemű. Az igazi hygge viszont mégiscsak az, ha kimegyünk a friss levegőre, a saját kertünkbe, leülünk egy csésze forrócsokival meg egy puha pléddel. És csak élvezzük a pillanatot.

Önnek sikerült valaha akár egyetlen percig is semmire sem gondolnia? Próbálja ki, meglepően nehéz dolog. Pedig olykor nagyon ráfér az emberre, hogy ne agyaljon, és ne eméssze magát a jövőn vagy éppen a múlton. Ha Ön is szeretne a hygge szerint élni, vagy csak kicsit belekóstolni a dologba, tegye meg az első lépést, és válassza ki a Mécsesáruház kínálatából a kedvenc gyertyáját!