Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Párásítással az egészségünkért

2019.02.12 13:20

A tél számtalan megoldandó problémát vet fel mindenki életében, hónapról hónapra meg kell küzdenünk a makacs vírusokkal, a soha véget nem érő orrfolyással, az orrvérzéssel, a viszkető bőrrel – vagyis a lakásunk kiszáradt levegője okozta számtalan problémával, melyet az álladó fűtés okoz. A száraz levegő árt a növényeknek, szárítja a nyálkahártyánkat, ezért torokfájással ébredhetünk minden reggel, és nehezebben birkózunk meg a kórokozókkal. Szerencsére van megoldás, néhány apró trükkel gondoskodhatunk otthonunk páratartalmának biztosításáról. A mai modern világban, ahol már sok mindent gépek végeznek el helyettünk, természetesen feltalálták a párásító készülékeket is, melyekből létezik meleg, hideg és ultrahangos verzió. Ezek hatékonysága vitathatatlan, de léteznek egyszerűbb megoldások is, amelyek egy kis odafigyeléssel kellemesebbé tehetik lakásunk levegőjét.

Párásítással az egészségünkért

Fontos a lakás megfelelő hőmérséklete, a túlfűtött lakás ugyanis nem egészséges. Nappalra húsz fok javasolt, míg éjjelre csupán tizennyolc. Sokan vannak, akik nagyon fázósak, ilyen esetben segíthet egy benti vastag, bélelt mamusz használata, éjszakára pedig egy megfelelő méretű és vastagságú paplan. A közhiedelemmel ellentétben a jó paplan nem nehéz, nem olyan vastag, hogy alig érjük át, sokkal inkább könnyű, puha, könnyedén a testünkre igazodik és elég hosszú. Az átlagos méretű paplanok esetében egy átlag magasságú embernek választania kell, hogy a lábát takarja be vagy a vállát. Ez azonban nem jó megoldás, mert így fázós éjszakák várnak ránk, érdemes tehát beszerezni egy hosszabb fajtát, ami lefedi egész testünket. Szerencsére a fogyasztói társadalom figyeli a vásárlói igényeket, és ma már bőven van választék a paplanok terén is. A túlfűtés semmiképpen nem jó taktika, számoljunk le vele, így a fűtésszámlánk megérkezésekor is hálásak leszünk!
Rendszeresen szellőztessünk! Naponta legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer – reggel és este a legideálisabb. Az elhasznált levegőt friss levegőre cserélni akkor is bölcs döntés, ha mi éppen nem a száraz levegővel küzdünk, hanem a túl sok pára okozta penésszel. A szellőztetés mindkettőn segít, és még az elménket is felfrissíti a beáramló oxigéndús levegő.
Szintén fontos a tudatos mosás és teregetés. Érdemes a mosást rendszeres idősávokba betervezni. Ha a lakásban szárítjuk ruháinkat, és nincsen külön erre a célra megalkotott mosókonyhánk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy mikor mosunk. Ha például délelőttönként főzéssel telik el az idő, nem szerencsés éppen akkor teregetni ki a frissen mosott ruhákat, egyrészt, mert azok könnyen átveszik a készülő étel szagát, másrészt mert ebben az esetben hirtelen túl sok pára szabadul fel, másnapra pedig nem marad semmi. Az egymás után indított több mosás ugyanezen okból nem szerencsés, érdemes elosztani a mosásokat több napra.
Párologtassunk a lakás több pontján! A fűtőtestre szerelhető ízléses kerámiaedényekbe vizet téve és abba illóolajt cseppentve kellemes illatot érhetünk el, a nedvesség pedig fokozatosan fog párologni, ahogyan melegszik a fűtőtest. Nagyszerű megoldás lehet a kis mécsesekkel, gyertyákkal fűtött kerámia párologtató is, amely nem csak szép, de jó hangulatot is áraszt, és otthonossá teszi a szobát. A lakás több pontján gyújtott gyertya és párologtató gondoskodni fog a megfelelő páratartalomról a nap folyamán.
Reméljük, sikerült néhány hasznos ötlettel szolgálnunk kedves olvasóinknak. Ha mécsesre, vagy párolgató edényre van szüksége, keresse bizalommal a Mécsesáruház weboldalát, ahonnan néhány kattintással megrendelheti a kívánt terméket, így rövid időn belül megoldódik számtalan gondja.