Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Miért szeretjük a gyertyákat?

2020.04.17 16:49
Miért szeretjük a gyertyákat?

A gyertyák népszerűsége évtizedek óta töretlen, évről évre több gyertya fogy az egész világon, mind több ember fedezi fel magának a gyertyagyújtás örömét. A jelenlegi helyzetben, amikor sokan kényszerű „szobafogságban” töltik napjaikat, és szinte mindenki aggódik az egészségéért, a szeretteiért és a jövőjéért, talán még jobban felértékelődik az a vigasz és megnyugvás, amit egy gyertya apró lángja tud nyújtani. Ennek kapcsán összeszedtük, miért is szeretjük annyira a gyertyákat és mécseseket.

Illatok
A világról alkotott képünket az érzékszerveink által közvetített információk alapján alakítjuk ki. Értelmetlen lenne fontossági sorrendet felállítani a látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás között, az azonban kijelenthető, hogy azok a dolgok vannak a legnagyobb hatással ránk, amelyek egyszerre több érzékszervünkre is hatnak. A gyertya kétségkívül ezek közé tartozik, hiszen szeretjük a tapintását, jólesik megfogni egy gyertyát, és az apró láng látványa is nyugtató hatással van az emberre, a legerőteljesebben azonban az illatos gyertyák szívet-lelket melengető aromája hat ránk. A legnépszerűbb illatok közé tartozik a levendula, a vanília, a kókusz és a citrusfélék, de természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen illatos gyertyákból és mécsesekből hatalmas a választék.

Hangulat
A hangulatunk sokkal nagyobb hatással van az életünkre és az abban történő események értékelésére, mint azt sokszor be merjük vallani magunknak. Ugyanazt a történést máshogy éljük meg, ha jó hangulatban vagyunk, és megint máshogy, ha bal lábbal keltünk fel aznap. Éppen ezért nem szabad alábecsülni azokat az eszközöket, amelyekkel jobb hangulatot varázsolhatunk magunknak, legyen az akár egy jó zene, egy könyv vagy egy gyertya, amelyet meggyújtunk, hogy elűzzük a rosszkedv sötét fellegeit.

Társaság
A bezártság és a hirtelen megritkult találkozások azért is érintenek rosszul bennünket, mert az ember alapvetően társas lény, aki igényli a személyes találkozásokat és a fizikai kontaktust. A technika vívmányainak köszönhetően manapság már egy másik földrészen lakó szerettünkkel is beszélgethetünk élőben, sőt, még látjuk is egymást közben, ám ez nem pótolja a személyes találkozást vagy éppen az öleléseket. Legmagányosabb perceinkben mindig számíthatunk egy gyertya vagy mécses nyújtotta vigaszra, az apró, meg-megrebbenő láng ugyanis társunkul szegődik, türelmesen meghallgatja kimondott vagy ki nem mondott bánatunkat, és soha nem ítélkezik felettünk – akárcsak egy igaz barát.

Stresszoldás
Modern, felgyorsult életünk és a bennünket körülvevő technikai környezet egyik legpusztítóbb „mellékhatása” a stressz, amely kisebb vagy nagyobb mértékben szinte mindenkit érint. Persze nem minden stressz rossz, sőt, egy bizonyos mértékig hasznos, hiszen ez adja a motivációt és a lendületet egyes feladatok elvégzéséhez, határidők betartásához. Ám ha a stressz átlendül egy ponton, akkor az addig kihívást jelentő akadályok egyszerre leküzdhetetlen akadályokká válnak, és súlyos depresszióhoz vezetnek. Ebből az állapotból nem könnyű kilábalni, de segíthet, ha az ember „lelassítja az időt”, gyújt egy gyertyát, és annak lángja mellett készít egy stresszlistát azokról a dolgokról, amelyek nyomasztják, majd egyenként végigveszi a rajta szereplő tételeket, és igyekszik megoldani vagy elengedni a problémákat.

Tökéletes ajándék
Végül, de nem utolsósorban azért imádjuk a gyertyát, mert ennél univerzálisabb ajándék aligha létezik. Nincs olyan ünnep vagy évforduló, amikor ne lenne praktikus és hasznos, mindig mosolyt csal a megajándékozott személy arcára, és attól sem kell tartanunk, hogy az illetőnek van már otthon olyan, amit választottunk neki, hiszen egy gyertyánál csak az a jobb, ha kettő van belőle.

A Mécsesáruház zavartalanul üzemel a járványhelyzet alatt is, és várja a megrendeléseket, hátha sikerül egy kis örömöt csempésznie a nehéz mindennapokba. A gyertya lángja legyen velünk!