Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Érdekességek a gyertyakészítés történetéből

2018.11.13 13:32

Miről ismerni meg a telet? Sokan azonnal rávágják, hogy a hóról és a hidegről, de ha jobban belegondolunk, legalább ilyen elmaradhatatlan kísérője a téli hónapoknak a gyertyák fűszeres illata és lángjuk otthonos fénye. Aligha akad olyan ember, aki ne gyújtana gyertyát az ünnepek közeledtével és ne szeretné, amikor szobáját átjárja az égő gyertya meleg fénye. Íme, néhány érdekesség, amit talán még a legrutinosabb gyertyahasználók sem ismernek!

Érdekességek a gyertyakészítés történetéből

1. Gyertyákat nagyon-nagyon régóta használ az emberiség.
Történelmi bizonyítékok vannak rá, hogy már az időszámításunk előtti 3. században is használtak bálnazsírból készült gyertyákat Kínában. Rómában ennél is korábban, i. e. 500 körül már bevett szokás volt állati zsírból vagy faggyúból gyertyát készíteni. Szerencsére a gyertyakészítés technológiája azóta rengeteget fejlődött, ma már nem ölnek meg állatokat azért, hogy gyertya készülhessen belőlük.

2. Szárított halból is csináltak gyertyát.
Az eulachon nevű halat „gyertyahalnak” is nevezik – nem véletlenül. Észak-Amerika északi részén, Oregontól Alaszkáig a bennszülöttek világításra használták ezt a halfajt. Megszárították, botra szúrták, majd meggyújtották őket. A szaguk valószínűleg nem vetekedhetett a manapság kapható illatos gyertyákéval, de világítani lehetett velük!

3. Előfordult, hogy a gyertyakészítést betiltották.
A történelem során hosszabb-rövidebb időre több európai városban is betiltották a gyertyakészítést, mert a felhasznált faggyú miatt a folyamat elviselhetetlen bűzzel járt. A környéken élők szabályosan fellázadtak a gyertyaüzemek ellen, ezért a készítők kénytelenek voltak áttérni a méhviaszra, aminek jóval kevésbé irritáló a szaga.

4. A 18. században a gyertyaipar vesztesei a bálnák voltak.
Az ipari forradalom idején több állatfaj iránt is megnőtt a kereslet értékes bőrük, bundájuk vagy egyéb tulajdonságuk miatt. Ezek közé tartozott az ámbráscet is. Az ámbráscet fejüregében bálnazsír (spermaceti) található, ami feltehetően a merülésben segít neki, a gyertyakészítők azonban rájöttek, hogy ez az olajos, viaszszerű anyag kiváló a gyertyakészítéshez, mert hosszabb ideig és fényesebb lánggal ég, mint az akkoriban használt egyéb viaszok.

5. A gyertyákat egészen a 19. századig kézzel készítették.
1834-ben az angol Joseph Morgan szabadalmaztatta az első gyertyakészítő gépet, amely forradalmasította a gyertyagyártást, a masinával ugyanis állítólag óránként több mint 1000-2000 gyertyát lehetett készíteni – természetesen ez a tempó sokszorosan felülmúlta az emberek teljesítőképességét.

6. A paraffin mindent megváltoztatott.
A paraffin viasz a 19. század közepén jelent meg. James Young rájött, hogyan tud paraffin viaszt előállítani, és attól fogva a gyertyagyártás rohamos fejlődésnek indult. A paraffin a mai napig az egyik legnépszerűbb gyertyaalapanyag!

7. Az illatos gyertyák égetése megváltoztathatja az ízlelést!
Közismert tény, hogy a szaglásunk és az ízlelésünk összefüggésben van egymással. Éppen ezért logikus, hogy ha illatos gyertyát égetünk ugyanabban a helyiségben, ahol eszünk, a gyertya illata befolyásolni fogja az ízlelésünket – és nem feltétlenül pozitívan. Ezért nem tanácsos az étkezőben vagy a konyhában illatos gyertyát gyújtani, vagy legalább evés közben érdemes eloltani!
Ha a hideg idő közeledtével Ön is vágyik egy kis melegségre otthonában, ne habozzon, készüljön a Mécsesáruház.hu-val az ünnepekre, találja meg nálunk a tökéletes szívet és lelket melengető ünnepi gyertyát! Rendelje meg tőlünk, és mi házhoz szállítjuk Önnek!