Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Halottak napja másképp – különböző kultúrák érdekességei

2019.10.21 10:00
Halottak napja másképp – különböző kultúrák érdekességei

Az élet szerves része a halál és a halottainkról való gondolkodás. Mindegy hol élünk vagy milyen szokásrendszer mentén tudunk megemlékezni, van egy erő, ami mindenkit összeköt: a távol lévő szeretteink hiánya és az emlékükkel való továbbélés. Univerzális közös pont ez, ami minden embert összefűz, függetlenül attól, hogy a világ mely táján él. Ami viszont különbözik, az a megemlékezés módja. A Mécsesáruház.hu a közelgő halottak napját veszi górcső alá ebben a bejegyzésben, körbevezeti kedves olvasóit a világ olyan vidékein, ahol a mi kultúránktól eltérően nem a szomorkodásé a főszerep, hanem a hangos és boldog ünneplésé. Tartson Ön is velünk, ha kíváncsi rá, hogy a virágcsokrok és a gyertyagyújtás mellett egyes népek hogyan vesznek búcsút elhunyt szeretteiktől.

Kína
Kínában ősi, több ezer éves hagyománya van annak, hogy a gyászolók egy kiválasztott napon a halottaik által kedvelt ételeket és tárgyakat helyezik a sírokra, amiket előtte szépen rendbe tesznek. Megfőzik az elhunytak kedvenc ételeit, visznek számukra bort, sőt, még hamis pénzeket is égetnek, hogy a távol levők semmiben se szenvedjenek hiányt a túlvilágon. Olyannyira hisznek ebben, hogy régebben igazi pénzeket temettek el halottaikkal vagy égettek el sírjaiknál. Különös és számunkra meglehetősen bizarrnak tűnő szokás, de virágzik Kínában a papírból készült okos eszközök gyártása külön arra a célra, hogy az élők az elhunytak sírjánál azokat is el tudják égetni.

Japán
Japánban nem egyetlen nap van, amit a halottaiknak szentelnek az emberek, hanem egy háromnapos fesztivál. Ez a három nap nem a szomorú elmélyedésnek van fenntartva, hanem a hangos, színes, fényes és boldog ünneplésnek. Örömteli táncok, hangos zene, gyertyák és lámpások mindenhol. A szokás eredete a buddhizmusig nyúlik vissza, mely szerint az év egy bizonyos napján a menny és a pokol kapuja megnyílik, és a túlvilági lelkek visszatekinthetnek az élő rokonokra. Rengeteg gyertyát égetnek ilyenkor, hitük szerint a gyertyák lángjával segítve a lelkeket, hogy könnyebben hazataláljanak.

Guatemala
Szomorúságnak ebben a közép-amerikai országban sincs helye, sokkal inkább a szemet kápráztató ruháké és ékszereké a főszerep, a temetőkben a sírokra színes díszeket aggatnak, és közösen égetik el a hatalmas szélsárkányt, ami megnyitja az ég és a föld közötti kapukat, hasonlóan a japánok hitéhez. Ezt követően közösen elfogyasztanak egy különleges egytálételt, amit az év ezen napján fogyaszthatnak csak, a fiambrét. Ez a gazdag fogás tartalmaz tojást, kelbimbót, kolbászt, kukoricát, felvágottakat és friss zöldségeket. Aki oda látogat, kaphat belőle, ugyanis helyi szokás, hogy az idegeneket is megkínálják vele.

Mexikó
Mexikóban szokás az oltárállítás és a temetőben éjszakázás halottak napján. Az éjszaka során pedig az elhunyt kedvenc ételeinek fogyasztása és kedvenc dalainak éneklése a jellemző. Kedvelt a színes cukorkákkal díszített, koponya formájú sütik vásárlása, melyekre gyakran a halottak nevét is ráírják. Ezen kívül az asszonyok készítenek egy érdekes édes süteményt is, amit az év ezen napján illik csak fogyasztani, és csontocskák láthatóak rajta – a mexikóiak ezekkel a szimbólumokkal hozzák közelebb a halált az élőkhöz.


Ha Ön továbbra is szeretne hagyományos módon megemlékezni elhunyt szeretteiről, ehhez pedig jó minőségű és hosszú égési idejű mécsesekre, gyertyákra van szüksége, keresse bizalommal a Mécsesáruház.hu-t, ahonnan bármilyen mennyiségben rendelhet az Önnek leginkább tetsző gyertyák közül!