Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Tűz és víz – úszógyertyák

2016.06.14 15:13

„Most halld a minden négyrét hajtott Gyökereit: Az élettel telítő Hérát, Hádészt, a fénylő Zeuszt, És Nesztiszt, ki megtölti a halandó forrásokat könnyeivel.”
(Empedoklész)

Az ókorban úgy tartották, hogy a levegő, a tűz, a víz és a föld a világot építő négy elem. Különböző hozzájuk rendelt tulajdonságokkal Arisztotelész az egész teremtett valóságot leírta, minden létezőt jellemezni tudott. Az őselemek elmélete olyan mélyen eresztett gyökeret az európai gondolkodásba, hogy a XX. század első felének meghatározó pszichológusa, Carl Gustav Jung is ezekhez nyúlt vissza elméletében, amellyel a különböző személyiségtípusokat alkotta meg. Az ezotéria iránt fogékonyak ma is nagy jelentőséget tulajdonítanak a négy őselemnek, illetve a hozzájuk köthető évezredek alatt sem eltűnő kollektív tudásunknak: köréjük rendezik az égitesteket, a színeket, ásványokat, állatokat, növényeket stb., és ezeknek a rendszereknek a segítségével értelmezik a világot.

A fentieket ismerve érthetjük meg igazán, hogy miért olyan vonzó és különleges, ha úszógyertyák tűnnek fel valahol: őselemek találkoznak! Érintkezik a meleg és a hideg, a száraz és a nedves – olyan elemek, amelyek kiolthatják egymást. Feszültség születik, amely a gyertya égbe menő füstjével oldódik fel…

Ma már nem ritka, ha az esküvői asztalokon úszógyertya-dekorációval találkozunk. Izgalmas kiegészítője a menyegzőnek. Nem kell hozzá más, csak néhány szélesebb szájú üvegpohár, váza, vödör vagy tálka, gyöngyök, csigaházak, kagylók, virágszirmok… Az esküvői dekoráció színvilágához és hangulatához igazodva pedig választhatjuk a kerekded vagy szív alakú úszógyertyákat, a legkülönfélébb színekben. Arra érdemes figyelni, hogy egy-egy edényben 3-5 gyertya legyen, az etikett szabályai ezt diktálják. Izgalmas hatást érhetünk el, ha a fehér úszógyertyák alá színes folyadékot töltünk a tálba; színes zselét, festéket bármelyik hobbiboltban vásárolhatunk.

Az úszógyertya azonban más alkalmakkor is emelheti az ünnep fényét. Bálint-napon például kellemes meglepetés lehet a kedves számára elkészített úszógyertyákkal, rózsaszirmokkal ékesített illatos habfürdő… A halloweeni borzongást a koktélpohárban úszó szemgolyó formájú gyertya fokozhatja. És amire talán ritkábban gondolunk: temetések. Ma egyre többen kérik, hogy haláluk után ne a földbe kerüljön a testük, hanem kedves folyójukba, esetleg a tengerbe szórják hamvaikat. Az elhunyt lelkének kísérői lehetnek a virágszirmok társaságában vízre bocsátott úszógyertyák. Virág alakú darabjaik nemcsak a temetésen, hanem a halottra való emlékezések alkalmával is méltó kifejezői az érzelmeknek. Az estébe nyúló kerti partikon pedig az illatos úszógyertyák segíthetnek távol tartani a szúnyogokat.

Végül: kevesen tudják, hogy otthoni körülmények között is készíthetünk úszógyertyákat. Alapszabályok: minden olyan gyertya képes a vízen úszni, amelynek szélessége nagyobb a magasságánál. A gyertya azért képes égni a vízben is, mert a hidegebb víz állandóan hűti az olvadó viaszt, így mindig marad egy vékony viasznyi réteg, amelyet a tüzet a víztől elválasztja. Ha hosszú gyertyát szeretnénk vízre bocsátani, nincs más teendőnk, mint egy a gyertya talpába szúrt rajzszög, esetleg alufólia segítségével úgy kiegyensúlyozni a gyertyát, hogy csupán 1-2 mm-re emelkedjen a vízszint fölé. Mivel a gyertya súlya kisebb, mint az általa kiszorított víz súlya, a gyertya nem fog elsüllyedni, ha kellően balanszíroztuk, billegni sem, és a második számú alapszabály miatt folyamatosan ég majd. Ha a trükk mégsem akar működni, szórjon sót a vízbe, ez segíthet!