Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

A fény őrzői

2020.03.30 17:40
A fény őrzői

Az ember természeténél fogva vágyja a világosságot, a fényt, a meleget. Volt idő, amikor az életben maradáshoz volt szükség a tűzre, mert egyetlen fény- és hőforrásként szolgált a sötét éjszakák során, nélküle az élet is kihunyt volna. Mára az egész világ megváltozott. A tűz lángja mostanra jórészt elveszítette eredeti funkcióját, sokkal inkább esztétikai szerepet tölt be a kényelmes háztartásokban. Ezzel a nagy fordulattal együtt szinte teljesen kihalt egy gyönyörű mesterség, a gyertyaöntők és a gyertyamártók munkája. Feleslegessé vált, hiszen óriási gyárakban nagy tömegben készülnek a gyertyák, semmilyen kézi munkát nem igényelnek. Mindemellett a mai napig megdobban az ember szíve, ha kézműves gyertyát fog a kezébe, hiszen az teljesen más – lelke van. A Mécsesáruház egy romantikus és egykor nélkülözhetetlen szakma titkos világába kalauzolja most kedves olvasóit. Tartson velünk, ismerje meg a fény őrzőinek titkait.

A hibás az értékes
Ha gyárakban előállított gyertyákat vásárol az ember, szinte tökéletesen ugyanolyan kinézetű, sima felületű darabokat kap, semmilyen külső hibát nem fedezhet fel a gyertyákon. Ennek oka a gépi gyártásban keresendő, így lehetséges nagy tömegben azonos minőséget előállítani. Aki viszont látott már kézzel készített gyertyákat sorakozni egymás mellett, az tudja, hogy nem létezik két tökéletesen azonos darab, hiszen a kézi készítés során apróbb hibák, egyenetlenségek keletkeznek a gyertyákon, amik elárulják, hogy ők bizony mesterember kezének munkái. Ettől a gyertya nem lesz értéktelenebb, sőt, éppen ellenkezőleg. Hogy mitől értékesebb egy kézi gyártású darab?

A minőség a legfontosabb
A gépi gyártmányok előnye a tökéletes egyformaság és a tökéletesen sima felület, nagy hátrányuk viszont a gyenge minőség. Szerkezetük laza, hamar elégnek, és gyakran szétfolynak az égés során, sőt, sok esetben még kormolnak, füstölnek is. Ezek azok a tipikus minőségbeli problémák, amik egy gyertyaöntő mester gyertyájával sohasem fordulhatnak elő. Egy mesterember csak a legjobb anyagokat használja, nem spórol velük, hiszen a nevét adja ahhoz, hogy jó minőségű terméket árul.

 

Türelem és idő
A gyertyaöntés és merítés nagyon időigényes munka, éppen ez az, amit megfizetünk a kézzel készített gyertya alkotójának. Az idejét, aminél nincsen értékesebb. A mai rohanó világban nehéz elképzelni, hogy egy gyertya napokon keresztül készül, gondos és sokszoros merítéssel. A gyertyabélre rétegenként tapad a viasz, majd szilárdul meg, mígnem eléri a kívánt átmérőt. A munkafolyamat lassú és monoton, éppen ezért ma már nagyon kevesen kezdenek bele a megtanulásába.

Csavart gyertya – a boldog gyermekkor szimbóluma
Hogy mi köze a csavart gyertyának a gyermekkorhoz? Főleg a boldoghoz? A karácsony az összekötő kapocs, régebben ugyanis szinte minden családban a kis csavart gyertyák kerültek a fenyőfára és az adventi koszorúra is, meleg fényük beragyogta az egész karácsonyi ünnepkört. Ma már egyre kevesebb háztartásban láthatunk ilyeneket, igazi retro kellékek lettek. De vajon hogyan készült az eredeti csavart gyertya? A titok a különleges fém öntőformában keresendő. A négy negyedből álló formát összeillesztették, majd a viasz beleöntése után szorosan összekötötték, hogy az meg tudjon benne szilárdulni. A fém belseje csavart formára volt vésve, így tudott különleges alakúra szilárdulni a viasz.

Reméljük sikerült kedves olvasóinkban felkelteni az igényt a gyertyák otthoni alkalmazása iránt, hiszen meleg fényük ma is nagyon meghitt hangulatot tud varázsolni. Ha különleges gyertyákat szeretne vásárolni, vagy nagyobb tételben gondolkodik, a Mécsesáruház a legjobb megoldás! Mécsesáruház – nálunk minőséget talál!