Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

A karácsony és amit nem tudtunk róla

2020.12.15 09:43
A karácsony és amit nem tudtunk róla

Tagadhatatlanul közeleg a karácsony, az év legszebb és legmeghittebb ünnepe, még ha idén le is kell mondanunk a nagy családi összejövetelekről. Ami biztos, hogy ünnepi vacsora, karácsonyfa, sok gyertya, ünnepi fény és szeretet lesz. Mindezek mellett sajnos a jelenlegi extrém helyzet sok türelmet igényel mindenki részéről, és bizony elkél majd némi hangulatjavító is, hiszen sokan kénytelenek lesznek a szeretteiktől távol tölteni az ünnepeket. A Mécsesáruház ezért idén karácsonyi érdekességekkel szeretné meglepni kedves olvasóit, melyek között biztosan akad olyan, amivel tudunk újat mondani, és olyan is, ami mosolyt csal mindenki arcára.

 

  • Karácsony első napja december 25-e, de nem mindig volt ez így. Karácsonykor ünnepeljük Jézus Krisztus születésének napját, ám a történészek szerint valójában tavasszal született a Megváltó.
  • Az örökzöld fenyőág lakásban elhelyezésének hagyománya az ókori rómaiakig nyúlik vissza. Akkoriban örökzöldekkel jelölték a téli napfordulót, amelyeket mindenhová elhelyeztek, emlékezvén arra, hogy hamarosan újra beköszönt a tavasz szép, üde, zöld színeivel.
  • A német származású Albert herceg teljesen elvarázsolta újdonsült feleségét, Anglia királynőjét, Viktóriát az első közös karácsonyfájukkal, illetve annak gyönyörű és gazdag díszítésével. A királyi család képe a karácsonyfával a háttérben bekerült az újságokba, a nép pedig azonnal beleszeretett.
  • Nagyszüleink idejében még ismeretlenek voltak az égősorok, helyettük kis fém csiptetős tartókra erősített vékony gyertyákat tettek a fákra. Ám mivel a fenyő különösen gyorsan lángra kap, ez egy nagyon veszélyes díszítési mód volt, sok ünneplés végződött füsttel és aggodalmakkal. Ma már nem divat égő gyertyát tenni a fenyőfára, de még a közelébe sem.
  • A híres „Jingle bells” című dal, ami már november elején elkezd szólni minden bevásárlóközpontban, és nincs olyan ember, aki nem ismerné, valójában nem is karácsonyi dalnak készült. A dalt 1857-ben James Lord Pierpont írta, és „One Horse Open Sleigh” címmel jelent meg. Állítólag a zeneszerző a vasárnapi hittanoktatáson játszotta le hálaadás ideje alatt, hogy megemlékezzenek a híres medfordi szánversenyekről.
  • Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában úgy hiszik, hogy egy pók vagy pókháló megtalálása a karácsonyfán a közelgő szerencse biztos jele. Az egyik legenda szerint egy pók takarót szőtt a kisded Jézus számára, míg egy a másik szerint a karácsonyfa pókhálója ezüst és aranyszínű lett, amint a napfény rásütött. Így vagy úgy, a mesterséges pókokkal és pókhálókkal díszített karácsonyfa szerencsét és gazdagságot jelent.
  • Szakítani akar? A Facebook elemzése szerint erre a legalkalmasabb időpont két héttel karácsony előtt van. Míg karácsony napján kevesen szoktak különválni, addig az ünnepek előtt rengetegen. Még éppen időben, mielőtt megvennék egymásnak a drága ajándékokat.
  • A karácsonyi menü összeállítása mindig nehéz ügy? Nem így a japánoknak, akiknél kifejezetten divat lett a karácsonyi vacsorát a KFC-től rendelni. Viccesen hangzik, de mindez egy óriási marketingfogás eredménye, ami annyira bejött a gyorsétteremláncnak, hogy évről évre nő az igény a KFC-s csirkére és karácsonyi forralt borra. Mára helyi hagyománnyá és igazi marketinges sikersztorivá nőtte ki magát a történet.

 

Ön is várja már az ünnepeket? Díszben az egész lakás, ajándékok becsomagolva, csak egy-két apróság hiányzik? Ha elkélne még egy jó ajándéktipp, a Mécsesáruház dobja a mentőövet – egy szép gyertya bárkinek jó ajándék lehet. A gyertya elegáns, kortalan és a hideg téli napokon biztosan örömet okoz meleg fényével. Rendelje meg a Mécsesáruháztól, mi házhoz szállítjuk Önnek!