Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Színek és gyertyák

2018.07.25 13:40

Aki próbálta már saját maga kifesteni otthonát, az biztosan szembesült azzal a kérdéssel, hogy mennyire fontosak az életben a színek, melyek körülvesznek bennünket. Mennyi örömet vagy bosszúságot tud okozni egy jól vagy egy rosszul megválasztott szín! Végignézzük a színpalettát, órák hosszat gondolkodunk a festékes polcok előtt, mire végre kiválasztjuk a Színt. Ha szerencsénk van, éppen úgy fest majd a falon is, mint a dobozon, és unalmas hálószobánkból hirtelen a ház legszebb, legotthonosabb és legimádottabb helyisége lesz. De biztosan sokan jártak már úgy, hogy megvették sok pénzért például a sóskaramell színű falfestéket, majd a festés végeztével meglepetten tapasztalták, hogy bugyirózsaszínre változott a konyha. Bárkivel megeshet, és ez csak egyetlen példa a mindennapokból, a színek ugyanis végigkísérik az egész életünket.

színek és gyertyák

Az már az általános iskolai rajzórák tananyagában is benne van, hogy megkülönböztetünk elsődleges színeket (más néven alapszíneket) és másodlagos színeket. Az alapszínek a sárga, a piros és a kék, a másodlagos színek pedig azok, amelyek az alapszínekből keverhetőek ki. A kék és a piros összekeveréséből keletkezik a lila, a sárga és a kék vegyítésével zöldet kapunk, a piros és a sárga összekeverése pedig narancssárgát eredményez. A következő kategória az úgynevezett harmadlagos színek, melyek egy elsődleges és egy másodlagos színből keletkeznek. Így születik a sárgásnarancs, a pirosaslila, a kékeszöld, a kékeslila, a kékeszöld, a sárgászöld. Természetesen itt nincs vége a színek szinte végtelenül gazdag világának, hiszen rengetegféle árnyalat és elnevezés létezik, számtalan fantázianév, amiket a legtöbb férfi csak kinevet, a nők pedig hosszasan képesek magyarázni, hogy mi a különbség a pink és a rózsaszín között. Ezek persze csak sztereotípiák, az azonban korántsem az, hogy melyik szín hogyan hat az emberek lelkére. Nézzük az alapszíneket, vajon melyikhez milyen érzések és lakberendezési tanácsok köthetőek?
A piros. A szenvedély, a szerelem, az erő, a vér és az indulatok színe. Energetizáló hatással bír, felpezsdíti a lelket és felkavarja az indulatokat. Messziről kiszúrható, figyelemfelkeltő hatású, látványa növeli a pulzusszámot. Önbizalom növelő, cselekvésre késztető szín. A feng shui ajánlása szerint a bejárati ajtónkat érdemes piros színű festeni, így a házban lakóknak jólétet biztosíthatunk.
A kék. A vízhez és a levegő színéhez társítjuk, így alapszükségletünk, hogy lássuk a kék színt az életünkben, ahogyan a vízre és a levegőre is szükségünk van. A békesség, a nyugalom, a tisztaság színe. Bár sokan hideg színnek mondják, sokkal jellemzőbb rá, hogy lenyugtat és segít összpontosítani. A festékgyártó cégek a kék színt ajánlják a hálószobába nyugtató hatása miatt és a fürdőszobába a tisztaságérzet növelése érdekében, de mindkét esetben csak a nagyon halvány árnyalatát.
A sárga. A vidámság, az életerő, a melegség, az energia színe. Cselekvésre ösztönöz, motivál, energiát ad, optimizmusra késztet, aktivizálja a memóriát és segít koncentrálni. Kutatások bizonyítják, hogy bár az egyik leggyakrabban alkalmazott szín a falakon, a kisbabákat sírásra készteti, ezért a babaszobában kerülendő.

Ezek voltak tehát az alapszínek, de életünkben nem csak ezek vannak jelen. Ha vásárolni készül, mindig ügyeljen arra, hogy milyen színt szeret az, akit meg szeretne ajándékozni. Ha pedig önmagát szeretné meglepni, gondolja végig, illeni fog-e a kiválasztott szín abba a környezetbe ahol el akarja helyezni? Figyeljen az apró részletekre, egy jól megválasztott gyertya vagy apró mécses feldobhatja hálószobáját. Látogasson el a Mécsesáruház.hu-ra, és garantáltan meg fogja találni kedvenc színű gyertyáját, amitől máris jobban indul a másnap reggel!