Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Gyertya és feng shui

2017.05.17 14:45

Feng shui, azaz, ahogyan kevesebben tudják, szél és víz. Mi is ez? Többezer éves hagyomány, a kínai térrendezés művészete. Rendszer. Mesterei arra törekszenek, hogy az ember épített környezetét harmonikus és a yin-yang (női-férfi) energiák szempontjából kiegyensúlyozott hellyé alakítsák. A feng shui a természet szerves részeként tekint az emberre, pszichoszomatikus tényezőinket összekapcsolja a geofizikai (klíma, közvetlen környezet stb.) és asztrális (bolygók, csillagok mozgása) jelenségekkel. Elveivel és azok gyakorlatba ültetésével segít megteremteni a boldogságot és a harmóniát. De nem áll meg ennél. A világ mélyebb összefüggéseinek megértésére és megismerésére buzdít…

Mindenekelőtt szögezzünk le egy alaptételt: a harmónia megteremtését önmagunkon belül kell kezdeni! Elköteleződéseink, döntéseink belső tisztázása aztán külső rendbe fordul. Minden változás kezdete (ami a lakásunkat illeti) a rendteremtés: portalanítás, ablakok pucolása, felesleges tárgyak elengedése és a szeretettek használata. Ha ezek után gyújtunk gyertyát, mécsest, az biztosan elősegíti majd a „megvilágosodást”. Ha nagy a káosz, a feszültség, ha úgy érzi, egy helyben toporog, próbálkozzon meg egy gyertyás tértisztítással is: helyezzen egy tálca közepére egy szál kék gyertyát, szórja körbe úgy tengeri sóval, hogy a folytonos vonal sehol ne szakadjon meg. Csendesedjen el, töltse fel elméjét pozitív gondolatokkal, koncentráljon elérendő céljaira, majd gyújtsa meg a gyertyát, és hagyja teljesen leégni. A szeánsz kellékeit anélkül vigye a házon kívülre, hogy hozzájuk érne.

A feng shui központi kategóriája a csí. Jelentését attól hogy „működés” egészen addig szokták magyarázni, hogy „kozmikus lélegzet” vagy „energia”. Harmonikus terekben a csí szabadon áramlik. A gyertya mint a tűz-elem képviselője élénkíti a csít, növeli az önbizalmat és nyugtatólag hat a jelenlévőkre, de a szenvedély felkeltésére is alkalmas. Ezért is van fontos a szerepe a párkapcsolatok rendezésében is. A hálószobában például, melynek a feng shui szerint a lakás délnyugati részén van az ideális helye, érdemes mindig páros számú gyertyát égetni. A lángnak legerősebb kapcsolata a sima, fehér gyertyával van, jó döntés, ha ilyet választunk házasságunk vagy kapcsolatunk erősítéséhez.

Munkahelyen az iroda délnyugati része az üzleti partnerekkel való kapcsolat fő helye, így itt is érdemes diszkréten meggyújtani egy pár gyertyát vagy mécsest. Általában is igaz, hogy a gyertyák égetése a lakóhely keleti, délkeleti, déli, délnyugati és északkeleti részein a kapcsolataink energiáit erősíti. Azok, akik csak vágynak a párkapcsolatra, égessenek naponta legalább tíz percig úgynevezett jin-yang gyertyát! A Gua-szám szerint választott különböző színű gyertyák elhozhatják a szerelmet…

Fontos lehet a ma divatos, kandallóval felszerelt házakban, hogy ha a kandallót nem a funkciójának megfelelően vagy egyáltalán nem használják, károsan hat az energiákra. Érdemes tehát kitakarítani, és időnként egy-egy meggyújtott gyertya pozitív energiáival semlegesíteni a rossz hatást.

Ezek persze csak kapkodó, kiragadott példák egy komplex rendszer elemei közül. Ha szereti a gyertyákat, és érdekli, hogyan hasznosíthatja őket a harmonikus térrendezés érdekében, merüljön mélyebbre a feng shui megismerésében!

 

[1]     Molnár Réka: Feng-Shui
http://mek.oszk.hu/01100/01194/html/