Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Merre vezethet a gyertya útja?

2017.01.18 14:53

Januárban szeretünk a jövőbe tekinteni, tervezni, sőt jósolgatni, akár mindenféle mágikus praktikával is. A gyertya például alapvető kelléke ezeknek a boszorkányos, jövőt firtató rítusoknak (erről tavaly januárban már írtunk a mecsesaruhaz.hu blogcikkei között). Ritkán gondolunk azonban arra, hogy vajon magának a gyertyának mint világító eszköznek, mint hangulati elemnek vagy mint praktikus fényforrásnak, milyen szerepet szán a jövő…? Eltűnik-e teljesen, vajon a tudománytörténet kutatható alapanyagává válik, vagy még sokáig kíséri az embert? Kicsit töprengjünk el együtt ezen, jósolgassunk gyertyamágia nélkül a gyertyáknak…!

Névátvitel, elektromosság
A gyertyák továbbélésének legkézenfekvőbb útja lehet, ha a hagyományos lánggal égő gyertyák fokozatosan átadják helyüket az elektromos gyertyáknak és mécseseknek. Ugyanaz a funkció, a felhasználhatóságnak ugyanazon keretei, de nagyobb biztonság, tartósabb láng, többszöri használat, energiatakarékosság, stb… Moritz Waldemeyer My New Flame elnevezésű gyertyakollekciója például már LED technológiát használ, és büszkén vállalja, hogy gyertyái fenntarthatóbbak, korszerűbbek, mint elődeik, és a technika lehetővé teszi egy olyan algoritmusnak a beépítését is, amely a tűz természetes viselkedését utánozza. A gyertya persze, erre az útra lépve, csak a nevében marad majd gyertya…

Magasabb minőség, új anyagok
A gyertya megmaradásának másik útja, ha megfelel a jelen kor kihívásainak, és tiszta alapanyagokból, környezettudatos, a fogyasztóvédelem szempontjait is figyelembe véve biztosítja a kiváló minőséget. A hosszabb égési idő, a kevesebb korom, a jól égő kanóc mind a fejlesztések céljai lehetnek. Ki tudja, talán a közeljövő hagyományos gyertyáit egyre inkább szójaviaszból készítik majd… És itt kell megemlíteni a kézműves gyertyák iránti újabban erőteljes érdeklődést is. Paradoxonnak tűnhet, de a jövő lehetőségei között ott vannak a múlthoz, a hagyományos technológiákhoz való visszatérés útjai is. Az emberi kéz érintése, munkája hozzáadott értékével átmentheti a klasszikus gyertyákat a jövőnek.

A hagyományok ereje
A gyertya azok közé a „dolgok” közé tartozik, melyek többek önmaguknál. Jelképek. Mindig többet jelentenek, mint a viasz, a kanóc és a tűz együttállása. Szimbolizálhatják az emlékezést, az ünnep örömét, egy fogadalom pecsétjét, a kapcsolatot a látható és a láthatatlan világ között és még ezernyi mást. A gyertya ezen felül a figyelemfelhívás eszköze, ha tiltakozást erősít, az összetartozást bizonyítja, ha valamely ügy mellett elkötelezett emberek tömege egyszerre lobbantja fel a lángokat; és számtalan jelképes szerep, ami elképzelhetetlen gyertya nélkül. Ünnepek, családi és nemzeti hagyományok – hogyan létezhetnének nélkülük? A gyertya jövőjét tehát mi magunk, emberek, a szokásaink is garantálják. Tradícióink évszázadok, évezredek alatt csiszolódnak, és még ha változnak is idő közben, közös tudásunk mélyén gyökereznek, és nem tűnnek el egyik pillanatról a másikra.

Külcsín, forma
Végül pedig a gyertya túlélésének még egy említendő záloga: a gyertya szép. A szépség, a harmónia iránti soha nem múló emberi vágy biztosíthatja, hogy egy-egy szépen formált gyertya, mécses, lámpás vagy párologtató a jövőben is részese legyen mindennapjainknak, ünnepeinknek. Jelenlétükkel minden lágyabbnak, kedvesebbnek, meghittebbnek tűnik. Felöltöztetik a tereket, és megkönnyítik a nehéz időszakokat.

A gyertyák évezredek óta velünk vannak. Tán van még néhány évezred közös történetünkben…