Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Fogadjunk, hogy ezt se tudta!

2018.09.26 13:36

Gondolta volna, hogy létezik olyan kutatócsoport a NASA-nál, amelyiknek az a feladata, hogy gyertyákat vizsgáljon? Bizony, nem csak otthon feleségük legújabb mézeskalács illatú szerzeményét, hanem laboratóriumokban, komoly kutatómunkát végezve. Meglepő, igaz? Ha újat mondtunk ezzel, olvassa el előző bogbejegyzésünket, melyben elkezdtük a gyertyás érdekességek felsorolását, és amit eheti bogcikkünkben folytatunk.

Elképzelhető, hogy a kedvenc gyertyáját mindig is rosszul használta? Igen, lehet rosszul használni egy gyertyát. Amikor először gyújtunk meg egy gyertyát, hagyni kell annyi ideig égni, hogy az egész felső viaszréteg folyékonnyá váljon, ami akár több órát is igénybe vehet a gyertya méretétől függően. Ha ez nem így történik, akkor a gyertya egyenetlenül ég, és csak a kanóc közelében olvad meg a viasz, a szélén pedig egy kemény viaszgyűrű marad a későbbi meggyújtások során is. Ha mégis ez történt, semmi vész, nem kell azonnal a szemetesben landolnia a gyertyának, mert még megmenthető. Tekerjük körbe a gyertyát alufóliával, és csak akkora helyet hagyjunk középen, hogy a kanóc égni tudjon. A belül keletkező hő hatására a külső kemény viaszréteg is meglágyul és elolvad. Ez sem megy egyik pillanatról a másikra, időbe telik, míg a megkeményedett viaszréteg teljesen folyékonnyá tud válni.

Nem igaz az, hogy az égő gyertyának füstöt kell termelnie. Ha füstöl, elképzelhető, hogy kedvenc gyertyája öntudatra ébredt és nem kedveli a helyiségben tartózkodókat, esetleg szúnyogokat szeretne űzni. De valószínűbb, hogy inkább a kanóccal van a gond. Ha túl hosszú, füstölni, kormolni fog. Oltsa el a gyertyát, várjon, amíg a kanóc kihűl, és vágja kb. 6 mm hosszúra. Ez az ideális hosszúság.

Vannak olyan tévképzetek, hogy ha lehűtjük a gyertyát, akkor tovább fog égi. Ez körülbelül annyira hatásos, mint csokival fogyókúrázni. Ne dőljön be a városi legendáknak, a kutatási eredmények egyértelműen mutatják, hogy a hűtés teljesen hatástalan, sőt, még kárt is okozhatunk vele, mert a viasz berepedezik a hidegtől.

Soha ne fújja el a gyertyát! Találkozott már azzal a teljesen haszontalannak tűnő, hosszú fém pálcával, aminek a végén egy kis harang van? Az a gyertyaoltó. Amikor a gyertyát még világításra használták és napjában többször kellett nagy mennyiségű égő gyertyát eloltani, mindennapos használatban voltak ezek a leleményes kis eszközök. Akkoriban köztudott volt, hogy nem jó, ha úgy fújjuk el a gyertyát, inkább ezzel kell szépen eloltani. Az égő lángra helyezve elzárja az oxigént, így gyorsan elalszik a gyertya anélkül, hogy káros anyagokat juttatna a levegőbe. A fújással ugyanis füst keletkezik, és kockáztatjuk, hogy a forró viaszcseppeket is szétfújjuk, ami kárt tehet a környező tárgyakban. Ha szép és hasznos ajándékot keresünk szerzettünknek, nincs is jobb választás egy ilyen elegáns eszköznél.

Nem minden gyertya csöpög. Ennek megakadályozására az egyik módszer, hogy a kanócot vastagabbra készítik, és az elnyeli a folyékony viaszt. A másik, hogy vékony gyertyát készítenek puha viaszból, majd belemártják sűrűbb viaszba, ami magasabb hőmérsékleten, tehát lassabban ég. Amikor a kanócot meggyújtjuk, a puha viaszból álló belső mag gyorsabban olvad, mint a keményebb külső szél. De még az ilyen eljárással készült gyertyák is csöpöghetnek, ha túl hosszú a kanóc. Vannak, akik kifejezetten keresik a gótikus stílusú csöpögős gyertyákat, nekik olyan gyertya való, aminek nagyon vékony a kanóca.

Ha érdekesnek találta ezeket a kis színes információkat, és kedve támadt gyertyát gyújtani, ne habozzon, keresse fel a Mécsesáruház.hu-t, és válassza ki az ízlésének leginkább megfelelőt, így biztosan nem fog csalódni!