Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

blog

Gyertyatartó – a szükséges plusz

2016.06.13 15:14

Gyertyatartó nem megyen mennyországba – mondták olykor tréfásan annak az embernek, aki égő gyertyát tartott a kezében – no, igen, kellene a kezébe egy gyertyatartó is. A babona szerint meg a felboruló gyertya balszerencsét hoz… És mivel lehet biztosítani, hogy a gyertya ne boruljon? Gyertyatartóval! A gyertyatartóknak még az álomfejtéshez értők körében is szerepe van: bőséget és boldogságot jelent, ha a megfejtésre váró álomban egyenesen áll a gyertya a tartójában, ha viszont üresen látjuk a gyertyatartót, bánat, balszerencse, halál vár ránk… A tanulság: gyertya – mindenesetre – gyertyatartóval…

 A gyertyatartónak a zsidó-keresztény kultúrkörben is meghatározó szerepe van. A hétágú menóra elsődleges jelentése Isten jelenléte, az isteni kegyelem működése, illetve utal a jeruzsálemi templomra is. A menóra egyes ágai felidézik a hét napjainak szimbolikáját, a világ hét körét, a Nagymedve csillagkép csillagait, de a Napot, a Holdat és a többi planétát is. Az újszövetségi Jelenések könyvében az Emberfia hét arany gyertyatartó között jelenik meg…

 A mi hétköznapjainkban azonban a gyertyatartó elsősorban praktikus kiegészítő. Segítségével könnyedén állíthatjuk bárhová a gyertyákat, mécseseket, oda visszük őket, ahová akarjuk, és a jól megválasztott gyertyatartó azt is megakadályozza, hogy bárhol lecsöppenjen és bosszúságot okozzon a viasz. A jó gyertyatartó pedig még ennél is több. Mint jól megválasztott ruha mellett a kellő figyelemmel viselt ékszer, a jó cipő vagy táska. Kiemeli és kiegészíti a gyertya szépségét, teljessé teszi a látványt. Ha ajándékként gyertyát kap tőlünk valaki, mindenképpen érdemes mellé egy, a megajándékozott személyiségéhez és a gyertyához is illő gyertyatartót választani!

A gyertya és az alkalom milyensége meghatározza a hozzá passzoló gyertyatartó milyenségét is. Egyszerű alkalomra, hétköznapi használathoz a kis teamécsesek tökéletes tárolója lehet a klasszikus, üvegből készült teamécsestartó. Bohókásabb helyzetben, partikon vagy szülinapi köszöntésen elkápráztathatjuk a vendégeket, ha színes mécses tartó poharakkal dekoráljuk a teret. A zöld, kék, rózsaszín stb. üvegpoharakon átsejlő fények mindenhová színes foltokat vetnek majd. A klasszikus megjelenés hívei elegáns rendezvényeken, esküvőkön vagy évfordulós ünnepségeken nagy biztonsággal választhatják a négyzet alátétet vagy a szinte észrevehetetlen kör alátétet. A buborék alakú mécsestartó pedig, a nevével ellentétben, nemcsak mécsesek számára kiváló megoldás, hanem a gyertyák is jól mutatnak benne.

És azt se feledjük, hogy gyertyatartót otthon, magunk is bármikor, szinte bármiből készíthetünk. Némi fantáziával és csipetnyi kézügyességgel minden alkalomra megfelelő tartóba kerülhetnek a gyertyák. Néhány kiszolgált talpas pohár szájával felfelé vagy lefelé, máris kész a dekoráció! Befőttesüvegek, melyben belül mécsesek vagy gyertyák csücsülnek, kívül pedig szalaggal, csipkével, virágokkal díszítettük – kell ennél szebb asztali dísz? Kidobásra szánt tojáshéj, narancshéj? Kifestve, fűszeres termésekkel, magokkal ékesítve komposztálható mécsestartó a zöld szellemben élőknek. Tehetjük asztalra, akaszthatjuk falra vagy kerítésre, állhat magában, illeszthetjük sorozatba – kicsi fények a megfelelő környezetben… Gyertya és gyertyatartó, elválaszthatatlanok.