Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

Gyertyák és mécsesek a kerti partikon

velaspiscina

A nyíló virágokkal együtt menetrendszerűen érkezik a grillszezon is. Alig várjuk, hogy végre a kertben lehessen vacsorázni, hogy a születésnapokat, a barátoknak szervezett mulatságokat a szabadban bonyolíthassuk. Márciustól egészen az októberi lombhullásig bármikor szívesen töltjük az időt a természetben néhány jó falat mellett, kellemesen berendezett térben.

Gyertyák, a láthatatlan vendégek

Láthatatlanok, mert a jó kerti partik elengedhetetlen kellékei, de sosem tolakodhatnak előtérbe; nem lehetnek főszereplők, de gyertyák és mécsesek nélkül valahogy mégsem az igazi a hangulat… A kültérben bonyolított vendéglátásban a gyertyák és mécsesek több funkciót is betölthetnek: kikerülhetetlen részei például a dekorációnak, fényükkel gondoskodnak a (hangulat)világításról, utat mutathatnak az érkező vendégeknek az ösvények mentén, és a megfelelő illatokkal kombinálva távol tartják a kellemetlenkedő legyeket, szúnyogokat és darazsakat is.

Ha dekorálunk velük…

Kimeríthetetlen kincsestár. Ha valaki rákap a gyertyákkal való dekorálás ízére, hirtelen minden a keze ügyébe akadó anyagban a lehetőséget látja: befőttesüvegben, vázában, pohárban, lábasban, virágban, maradék textilben, zsinórban stb. Gyertyát, mécsest gyakorlatilag bármilyen áttetsző edénybe állíthatunk, és használhatjuk asztali díszként, vagy felfüggeszthetjük a fák ágaira, hogy ingó fényekként varázsoljanak mesevilágot. A hordozóedényeket bármivel díszíthetjük: szalagokkal kötözhetjük át, virágokat ragaszthatunk rá, krepp-papírral vonhatjuk be, hogy a gyertyafénynek valamilyen színárnyalatot adjunk. Az üvegekbe tehetünk szemes kávét, gyöngyöket vagy akár kagylókat, kavicsokat – így a gyertyák, mécsesek stabilabban állnak, és a választott anyag színeit a dekoráció többi eleméhez igazíthatjuk. Az úszómécsesek vízbe téve, megbolondítva egy marék színes virágszirommal, bájos és természetes ékei a vacsoraasztalnak.

garden-party-decorations-luminaria

Ha a fény az út…

Az esti alkalmak egyik leghatásosabb eleme. A mécseseket tehetjük készen kapható fáklyatartókba, amelyeket csak a gyalogút szegélyére kell tűzni, de enélkül is célt érünk velük. Ha megfelelően vastag gyertyát választunk, vagy ellenőrizzük vásárlás előtt az égési időt, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy az utolsóként érkező vendéget is ugyanaz a fényösvény várja, mint a legfrissebbeket. Ugyanezen az elven természetesen kirakhatunk üzeneteket is a kertben, mutatós lesz.

Gyertya, a praktikus

A gyertya persze a fentieken túl egyszerűen hasznos is. Lángja nem csupán fényt ad, hanem melegít is. És ezt könnyen hasznosíthatjuk, ha a sajtos vagy csokis fondü tál alá kell gyújtani, vagy a váratlanul hűvösebbre fordult estében kell melegen tartani a társaság teáscsészéit. Azt sem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen kellemes mellékhatása az a gyertya füstjének, az illatmécses aromájának, egy jól megválasztott diffúzornak, hogy rendszerint messzire űzi a bosszantó kis soklábúakat. Ne pusztítsuk el őket elektromos csapdával vagy a környezetre káros kemikáliákkal – ők a kertünkben élnek, segítenek nekünk. Csak kissé tessékeljük őket arrébb.

Nélkülük tényleg nem megy

Ha magunk készítjük el az alkalomhoz illő gyertyákat (lásd előző blogbejegyzéseinket), úgyis jó: eredeti és rengeteget fejlődhetünk vele. Ha azonban sem kézügyességünk, sem fantáziánk, néhány kerámiamécsest még mindig vehetünk, és akkor több egymást követő buli dekorációját is elintéztük, hiszen ezeket bármikor újra elővehetjük. De higgye el, gyertya nélkül nem kerti parti a kerti parti…