Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

Ki gondolná, mire jó a gyertya, a viasz?

cd

A legtöbb apró háztartási baleset, kényelmetlenség megoldásához nem kell messzire menni. A konyhánkban, a kerti sufniban majdnem minden esetben ott lapul a megoldásAmikor nagymamánk, nagypapánk vagy a szomszédban lakó ezermester megmutatja a trükköt, a homlokunkra csapunk, hogy „ez nekem miért nem jutott eszembe!” Ám, hála az internetnek, talán kihagyhatjuk az önostorozást, és szépen elolvashatjuk, mit hogyan orvosolhatunk a háztartásban. Jelen esetben vegyük sorra, mire mehetünk a gyertyákkal, illetve hogyan tegyük a használatukat optimálissá, ha pedig éppen a gyertyák okoznak gondot, hogyan háríthatjuk el a problémát pillanatok alatt!

Nem is hinné, milyen sok helyen kihasználható a gyertya, a viasz síkosító hatása. Nyikorog az ajtó? Egy kis gyertyacsonkkal kenje be a forgópántokat és a fémfelületeket! Máris csend van. Ha a fűrészlapokat favágás előtt gyertyaviasszal kenjük be, jobban fog csúszni. Ahogyan az akadozó cipzárt is rendbe hozhatjuk egy kis gyertyával. A nehezen gördülő függönykarika orvossága: dörzsölje át a karnist gyertyaviasszal! A vasalást is megkönnyítheti egy apró ötlet. Jobban suhan a vasaló talpa a ruhákon, sőt, tisztábban is tartható, ha időnként gyertyaviaszba mártott ronggyal áttöröljük.

wax-2

A gyertyának a takarításnál is hasznát vehetjük: használatával kivédhető például a sokszor rettegett penészesedés a csempézett felületeken. A fürdőszobában frissen felrakott burkolat fugáit érdemes áthúzni egy kis gyertyaviasszal. Az így keletkező vízlepergető réteg megakadályozza a nemkívánatos gombaspórák megtapadását. A konyhában is jól jön a gyertya. Hagymaszeletelés közben érdemes meggyújtani egy szálat. A láng elégeti majd a hagymából felszabaduló illóolajokat, így azok nem a szakács szemét csípik. Sőt, vigyük a konyhát a szabadba! Nehezen hihető, pedig igaz, hogy egyetlen szál gyertya hője elegendő, hogy bárhol felforraljunk vele egy adag teának vagy levesnek való vizet, vagy hogy megsüssünk rajta egy tojást. Ehhez pedig csak egy kicsi gyertyatűzhelyet kell rögtönözni.

Fázik, fázik, átfúj a szél a lakáson, de nem tudja, honnan jön a huzat? Gyújtson meg egy szál gyertyát vagy mécsest, és óvatosan mozgatva húzza végig az ajtók, ablakok mentén, a kémények mellett! Ahol a láng mocorogni kezd, esetleg ki is alszik, ott kell a szigetelésről gondoskodni! Ha a lakásban cigarettaszag vagy ételszag rekedt, nem kell megijedni. Egyetlen gyertya vagy mécses (még jobb, ha illatosított) elégetése elűzi a kellemetlen szagokat. Ha a rovarok számára kellemetlen illatokkal élünk (például citromillat), őket is távol tarthatjuk egy füst alatt.

Sokan azért nem szeretnek gyertyát gyújtani odahaza, mert nem tudnak megfelelően bánni vele. Pedig itt is van pár apró ötlet, ami segíthet a bizonytalankodóknak. Nem cseppen el például a gyertya viasza, ha egy éjszakára jó sós vízbe áztatjuk, esetleg nedves szappannal áttöröljük. Használat előtt tároljuk hűtőben a gyertyákat, fellobbantás előtt a kanóc tövébe szórjunk kis sót: hosszabb ideig, egyenletesebben fog égni. Nem kellemes az olvadt, megdermedt viaszt a tartóról kaparászni. Nem is kell! Csak kenjük be a gyertyatartót vékonyan olajjal. A lecseppenő forró anyag könnyedén lehúzható lesz róla.

A bepiszkolódott, poros gyertya alkoholos ronggyal átdörzsölve újjávarázsolható. És vicces, de a gyertya egy spagetti szállal is meggyújtható. Ha minden elővigyázatosság ellenére foltot hagyott a gyertya, akkor pedig jöhet a jó öreg itatós. A terítőt, ruhaneműt két réteg itatós papír közé fogva addig kell vasalni, míg az utolsó csepp viasz is fel nem szívódik. Kötött holmiból az alkohol szedi ki, lakkozott bútorról pedig ne kaparjuk, hanem kartondarabbal távolítsuk el, és miután langyos vizes ruhával áttöröltük, érdemes lenolajjal is kezelni.