Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

Hogyan válasszunk illatmécsest?

traditional-candles-and-candle-holders_large

Huncut portéka az illat! Hotelek és bevásárlóközpontok manipulálnak vele. Tudományosan mondva: az illatanyagokban lévő molekulák az orr nyálkahártyájának membránján szívódnak fel, így hatnak agyunk legősibb területére, a limbikus rendszerre. Az illatok hatását nem lehet kivédeni, manipulálják az életműködést, viselkedést, közérzetet. Érzelmeket és emlékeket kapcsolnak be. Az olfaktoterápia, kihasználva az illatok idegrendszerünkre tett hatásait, neurológiai traumák esetén a gyógyításban hívja segítségül őket. Sőt, a hétköznapokban is élhetünk illatos praktikákkal: ha el akarunk adni egy ingatlant, az érdeklődő érkezése előtt teremtsünk kávé- vagy kenyérillatot!

Az illatok, a ránk tett hatásuk alapján, alapvetően háromfélék lehetnek: van köztük kiegyensúlyozó, energetizáló és nyugtató illat. Az egyén természetesen más-más módon viszonyul a különböző illatokhoz, de vannak társadalmilag rögzült illat-tudásaink is. A tömjén illatát vagy a kórházi fertőtlenítő szagát például valamennyien ugyanahhoz a képzetkörhöz társítjuk. A parfümök megalkotói illatcsaládokat tartanak számon, hogy könnyebben megtalálják az egyéni igényeknek legmegfelelőbb illatszert.

gnn-lit-scented-candles-67

A növényi illóolajok vízben nem oldódnak, csak zsírokban, zsíros olajokban, mézben stb. – vagyis tökéletesen alkalmasak arra, hogy csodás illatgyertyákat, illatmécseseket készítsenek belőlük. Az illóolajok fontos tulajdonsága az is, hogy egymással jól keverednek, kombinálhatóságuk szinte végtelen. Ha ismerjük az egyes illatok hatását, és tudatosan használjuk őket, akkor a megfelelő illatgyertya elégetésével testünknek és lelkünknek is jót teszünk, sőt, ezt a kedvező hatást ajándékba is adhatjuk…

Készítsünk fürdőt, és gyújtsunk meg egy illatgyertyát, csepegtessünk a nappali illatlámpásába néhány cseppet a megfelelő aromából, és élvezzük a hatást! Íme néhány példa, mely illat hol alkalmazható. A lakószobába a frissítő, élénkítő citromos, narancsos, fahéjas, mentolos aromák a legkedvezőbbek. A hálószoba nyugalmát a levendula és a rózsafa illata teremtheti meg, a dolgozószobában érdemes citromos vagy narancsos illatú gyertyát vagy mécsest égetni. A gyerek szobájában jó hatású lehet, ha fahéjas, narancsos illatmécsest, esetleg fenyőfélék illatanyagát tartalmazó gyertyát égetünk.

Az illatok hatnak az idegrendszerre (nyugtatóak, izgatóak, serkentőek), oldhatják vagy fokozhatják a stresszt, a keringési rendszerre hathatnak mint vérnyomás-szabályozó, könnyíthetik a légzést, tisztíthatják a tüdőt, befolyásolhatják a hormonháztartásunkat, működnek afrodiziákumként vagy csökkenthetik a szexuális étvágyat. Jó tudni, hogy az egyes összetevők milyen hatással bírnak, hogy a gyertya kiválasztásakor tudatosak lehessünk, ne csupán pillanatnyi benyomásaink befolyásoljanak a döntésben.

Vegyünk sorra néhány olyan illatot, amit nagy eséllyel megtalálunk a gyertyák, mécsesek anyagához adva, és lássuk, melyiknek milyen hatást tulajdonít az aromaterápia!

Citrom – Amellett, hogy az egyik legerősebb baktériumölő, élénkítő hatása is erős. Aromái szíverősítőek. A megfelelő illattal párosítva azonban nyugtatóként is szolgálhat. A rovarok nem szeretik, úgyhogy a grillezés közben is jó megoldás egy-egy citrom illatú mécsest fellobbantani.

Narancs – hasonlóan működik, mint a fenti citrom, de depresszív hangulat esetén kifejezetten jótékony a narancsos illatgyertyából felszálló aroma.

Fenyő – Erősítő, frissítő illat. Fáradtság vagy másnaposság aromás kezelésére ajánlott.

Fahéj – Ennek a süteményekből jól ismert fűszernek gondűző, gondolatébresztő, közérzetjavító erőt tulajdonítanak. A fahéjas gyertya elégetésekor felszálló illatok (sok-sok egyéb hatása mellett) serkentik például az erotikus késztetést, de a könnykiválasztásban is segítenek.

Jázmin – Valódi afrodiziákum. A jázmin illatú illatgyertya tökéletes ajándék nőnapra, Valentin-napra vagy házassági évfordulóra… Vagy csak úgy… De szülő nő mellett égetve is jó hatással lehet.

Levendula – A legsokoldalúbban és legrégebbi idők óta használt illat. Nyugtató és fájdalomcsillapító. Jótékonyan kezeli a zaklatott lelkiállapotot. Segít elaltatni a nyűgös gyermeket.

Nárcisz – Óvatosan kell vele bánni! A nárcisz illatanyagait csak kis mennyiségben használjuk, hiszen ha túlzásba esünk, fejfájást, rosszullétet okozhat, míg megfelelő mennyiségben alkalmazva, vagy egy nárciszos gyertyát elégetve, felidézi a tavaszt, ellazít, jókedvre derít.

Rózsa  Ha gondokkal küzdünk vagy megcsappant az önbizalmunk, szippantsunk rózsaillatot! Migrén vagy fejfájás esetén is csökkentheti a tüneteket.

Vanília – A vaníliás illatgyertya keltette hangulat nyugtató hatású, alkalmas a meditációs légkör megteremtésére, oldja a feszültséget. Egyesek szerint a nemi vágyat is fokozza.
Észre sem vesszük, hogy illatok és aromák ezrei befolyásolnak naponta… Ám ha megértjük, mely növény illata milyen hatással van ránk, kezünkbe vehetjük a közérzetünk alakítását, enyhébb tünetekkel járó betegségeink kezelését. Ráadásul, mi lehet jobb ajándék önbizalomhiánnyal küzdő barátnőnknek, mint egy szép pohárba csomagolt rózsa illatú illatmécses…?

BIEGELBAUER PÁL: GYÓGYÍTÓ ILLATOK. AROMATERÁPIA. BIOENERGETIC, BP., 1995. CÍMŰ KÖNYVE ALAPJÁN