Kérdése van? Hívjon minket! +36 20 491 1317

A színek jelentése

szinek1

A szimbólumokról, az azokat kutató tudományokról vannak, akik azt tartják, elavult, ásatag ismereteket firtatnak, mások szerint viszont a lélek világának egyetlen valódi kulcsát éppen a szimbólumok jelentik. A szimbólumokat mindenesetre sokszor tekintik misztikusnak, titokzatosnak. Használatuk, a látható mögötti láthatatlan tartalom felismerése, az emberi gondolkodás alapvető sajátossága. Ha egy csodás gótikus katedrális színes ablakaiban gyönyörködünk, ha a szerelmünktől hatalmas vörös rózsa csokrot kapunk, anélkül ugyan hogy tudatosítanánk, de szimbólumok hordozta üzeneteket kapunk.

Agyunk jobb és bal agyféltekéje egymást kiegészítő módon, mégis különböző funkciókkal működik. Legegyszerűbb talán úgy fogalmazni, hogy a bal agyféltekénk felelős a matematikai, logikai, nyelvi működéseinkért, míg a jobb inkább a képeken alapuló gondolkodásban, az érzelmek kifejezésében segít. A bal elemez, a jobb egyszerre próbál értelmezni. A szimbólumok, akár az, hogy mit jelent egy szál gyertya színe, a két területet összeköti, a megértést kitágítja…

Mindennapjainkat természetes módon töltik meg a színek. Elképzelni sem tudunk fekete-fehér világot, az meg egyenesen filozófiai kérdés (kérem, a fizikusok bocsássanak meg), hová tűnnek a színek, ha este lemegy a nap? A bennünket körülvevő színek befolyásolnak, meghatározzák az érzéseinket, alakítják lelkivilágunkat. Eltérő, hogy az egyes ember mely színt tartja megnyugtatónak, önmaga számára kedvesnek, még ha ezek az egyéni sajátosságok változnak, alakulnak is az életkorral, az életállapotokkal. Érdekes kulturális vonás azonban, hogy az egyéni eltérések ellenére a régi kultúrák (melyeket mi folyton átöröklünk és átörökítünk) saját, hagyományosan kötött szimbólumrendszereket dolgoztak ki, melyek segítették a személy eligazodását a közösségben, melyek rendezési elvként szolgáltak – és szolgálnak ma is.

szinek2

Magyarországon, illetve kicsit tágabb kulturális környezetünkben senki számára nem kérdéses, hogy a gyász színe a fekete, a menyasszony fehér ruhát hord az esküvőjén, hogy aki irigyli mások sikerét vagy szerencséjét, az éppen sárgul… Japánban azonban a halottakat fehér öltözetben búcsúztatják, Kínában a sárga az előkelőséget jelenti. Ha tehát más kulturális közegből érkezőnek ajándékozunk, ha neki választunk gyertyát vagy füstölőt, nem árt tájékozódni az ő közössége által meghatározott szimbólumrendszerben!

Lássuk, melyik színes gyertyával milyen mögöttes tartalmat üzenünk, mit ajándékozunk! Ha tudatosan választunk, erőlködés nélkül érhetünk el hatást, és elkerülhetjük a csapdákat is. Figyeljük meg jól azt, akit meglepni szeretnénk, állítsuk össze számára az ideális színes gyertyacsomagot! Szép ajándék lehet, ha a gyertyák mellé kis kártyán azt is leírjuk, miért ezeket a színeket választottuk neki, milyen jelentéseket hordoz az ajándékunk. Amikor a szerettünk elégeti majd a gyertyát, mosolyogva emlékezhet a neki szóló üzenetre.

Barna – Ideális választás, ha édesanyánknak vagy nagymamánknak kedveskednénk. A barna gyertya a föld színét viseli, és magában hordozza az alázat, az egyszerűség jelentéstartalmait is. Az ösztönszféra egyik színe.

Fehér – Szűzies szín. Elsőáldozó keresztlányunknak vagy a menyasszony terített asztalára szép lehet. A tökéletesség, az egyszerűség jelképe is, ugyanakkor kapcsolatban áll a transzcendenssel is. A halotti lepel, a halottak mellett meggyújtott gyertya szintén fehér.

Fekete – Negatív jelentése egyedül a fekete bőrű népeknél nincsen. Más kultúrákban a káosz, a halál, a bűn, a sötét erők színe. Dekorációs céllal azonban, vagy az ezotériával foglalkozó ismerősnek jó ajándék lehet.

Kék – A megfoghatatlan, a végtelen, a transzcendencia színe. A kék gyertya égetése segít a megnyugvásban, az elmélkedésben. Figyelmünket az égi hatalmak felé irányítja. Keresztény vallású ismerősnek szép ajándék, hiszen a kék szín Szűz Máriára is utal.

Lila – Mértéktartó, kiegyensúlyozott szerettünknek lila gyertyával elmondhatjuk, milyennek látjuk őt. A lila szín szimbolizálja az egyensúlyt ég és föld, szerelem és bölcsesség stb. között. A böjti idő színe is, a húsvétot megelőző hetekben otthonunk szép dekorációs eleme is lehet néhány szál lila gyertya.

Narancssárga – Távol-keleti ismerősünknek bátran adhatjuk, amennyiben kedveljük! Azon a vidéken a szeretet és a boldogság színe. A mi kultúrkörünkben mint átmeneti szín a szellem és a libidó közötti egyensúlyt fejezi ki. Érettebb hölgyeknek ajánljuk.

Piros – Mivel a vér színe, egyként kapcsolatba hozható az élettel és a halállal. A szerelem, a szenvedély kifejezője. A húsvéti tojások piros színe a termékenységet jelképezi, de a piros erőt és hatalmat is mutat. Ha piros gyertyát vásárolunk, gondoljunk arra, hogy milyen erős szimbolikus üzenetet hordoz!

Sárga – A sárga gyertya lángja istenek és emberek között közvetít. A sárga szín erősíti a hitet, a jóságot. Fejleszti az intuíciót, intellektuálisan erős a hatása. Talán bárki örülne, ha a sárga gyertyája mellé erről is kapna pár sort…

Zöld – Ha zöld gyertyát választunk, vegyes jelentésekkel kell számolnunk. Mivel keveréke a kéknek és a sárgának, végletes tartalmai vannak. Jelölője a fiatalságnak, a reménynek, de a féltékenységnek, a halálnak is. Leginkább mégis az újjászületéshez, a tavaszhoz társítjuk.

A tudatosan összeállított színes gyertyákból és mécsesekből álló csomagok csodálatos ajándékként szolgálhatnak. Válogasson kedvére, üzenjen a színek nyelvén, erősítse kollektív, tudatalatti hagyományainkat!